Howard Garns

Howard Garns of wie is de bedenker van Sudoku ?

Howard Garns is de bedenker van Number Place, een logische puzzel die we kennen als Sudoku. Deze deductie puzzel is sinds 1984 geleidelijk razend populair geworden. Miljoenen over de hele wereld spelen het.

Er zijn wedstrijden, er wordt onderzoek gedaan naar spelwijzen en gebruik van het spel en nog veel meer. Geen enkele krant of tijdschrift kan het zich permitteren geen Sudoku op te nemen op de spelpagina. Garns overleed te vroeg om het internationale fenomeen, dat Sudoku is geworden, mee te maken.

Howard Garns

Howard Garns in jaarboek Technical High School 1922

Hij werd geboren als Howard Scott Garns op 2 maart 1905 in Connersville, Indiana. Garns is het enige kind van William Henry Garns (1869 – 1938) en Mary Jane Scott (1866 – 1950). Zijn vader is architect en begint een kantoor in Indianapolis. Daar gaat de jonge Howard Garns naar de middelbare school. Die heette toen de Technical High School, maar tegenwoor Arsenal.

Na zijn eindexamen in 1921 studeert hij Bouwkunde aan de Universiteit van Illinois. Wanneer Howard Garns in 1926 zijn Bachelor of Science (BS) haalt, gaat hij bij zijn vader werken. De bedrijfsnaam wordt veranderd in W.H. Garns & Son. Ze houden kantoor in de Fletcher Trust Building op nummer 1315.

Huwelijk

Op zaterdag 16 oktober 1937 trouwt de 32-jarige Howard Garns met Mary Evelyn Bridenstine (13 aug 1908 – 20 okt 1995). Zij is in geboren in Iowa City en werkt als medisch maatschappelijk werker in het City Hospital van Indianapolis.

De plechtigheid vindt plaats om 16.00 uur in de Third Christian Church onder leiding van dominee William F. Rothenburger. Leslie Belgesson zorgt voor de muziek.

Het altaar is versierd met palmen en slingers. De bruid draagt een wit satijnen japon, afgezet met kant. Ze wordt door haar vader naar het altaar begeleid. De receptie is in het huis van haar zus, Dr. M.G. Bridenstine.

Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog doet Howard Garns dienst als kapitein in het Amerikaanse leger. Garns is ingedeeld bij het korps Ingenieurs. Hij wordt onder andere naar Duitsland gestuurd om bruggen te helpen bouwen. Wanneer hij terugkomt is zijn vader overleden en het architectenkantoor opgeheven.

Hij vindt werk bij Daggett Architecten. Dit vooraanstaande architectenbureau, opgericht door Robert Platt Dagget in 1880, heeft dan al talrijke gebouwen in Indianapolis gebouwd. Garns kan vooral goed samenwerken met Robert Hindman (16 dec. 1922 – 22 aug 2012), die ook in het leger diende.

Garns & Moore

"John

Op 27 december 1955 begint Howard Garns een eigen bureau samen met John M. Moore, een jeugdvriend uit Connersville. Kort daarna verhuizen Garns en zijn vrouw naar Devon Court, een straat in een groene wijk van Indianapolis. In 1957 stapt oud college Robert Hindman over van Daggett naar Garns & Moore Architects and Engineers.

Het bureau doet voornamelijk projecten in de omgeving van Indianapolis. Ze ontwerpen schoolgebouwen, winkelcentra en kantoren. Evenals de gebouwen van Daggett zijn de meeste gebouwen inmiddels gesloopt.

Handballen

Na een werkdag gaat Howard Garns vaak nog even handballen met bevriende architecten. Dat doen ze in The Athletic Club. Dit gebouw, ontworpen door Robert Frost Daggett in 1922, doet dienst als privéclub. Het is ooit opgericht door zakenmensen om sport, amusement en socialiseren te promoten.

Garns adviseert enkele van zijn medewerkers hun architectuurlicentie te halen en lid te worden van The Athletic Club. Hillman volgt het advies al snel. Hij staat op meerdere bewaard gebleven tekeningen van Garns & Moore als architect vermeld. Later behaalt ook medewerker George Wiley (17 aug 1928 – 26 sept 2011) zijn licentie.

Pensionering

1 januari 1970 schrijven Garns en Moore zich uit als bedrijf. Ze gaan met pensioen. Howard Garns verhuist met zijn vrouw naar een appartement in Indianapolis. John Moore vertrekt naar Florida. Hij overlijdt daar op 17 juli 1990 en wordt begraven in Indianapolis.

Robert Hillman begint na 1970 een eigen bureau, evenals George Wiley. Medewerker Richard Peirce (2 febr 1917 – 16 apr 2008) blijft als architect in loondienst werken. Hij pensioneert bijna twintig jaar voor zijn overlijden als vice president van Geupel Architects and Engineers.

Puzzelen

Een hobby van Howard Garns is puzzelen. HIj houdt vooral van wiskundige puzzels. Op een dag is hij weer eens bezig met een puzzel. Hij heeft het op een tekenbord geplakt als medewerker George Wiley binnenloopt. Wanneer Wiley dichterbij komt dekt Garns de puzzle af.

Helemaal zeker is het niet, maar de geschiedschrijvers gaan er vanuit dat hij voor zijn Number Place is geïnspireerd door het Latijnse of magische vierkant van Leonhard Euler.

Dell Publishing

Een ontmoeting met Roselind Moore, een relatie van zijn zakenpartner John Moore, leidt tot het contact met Dell Publishing. Rosalind Moore werkt daar bij de puzzelbladen. Zij brengt Howard Garns in contact met haar uitgever Kathleen Rafferty.

Die is enthousiast over de nieuwe puzzel van Garns. Samen met de redactie worden wat aanpassingen gemaakt aan de wijze van presenteren. In de 16e uitgave van Pencil Puzzles and Word Games verschijnt de eerste Number Place.

Sudoku

"<yoastmark

Garns maakt nog mee dat zijn puzzel in Japan in april 1984 wordt opgenomen in de krant Monthly Nikolist. De naam van de puzzel is veranderd in Soduku, wat zoiets betekent als ‘sorteer de getallen’. Al snel nemen andere bladen in Japan de puzzel over.

Het grote succes in Japan en het wereldwijde succes vanaf 2004 maakt hij niet meer mee. Howard Garns overlijdt op 6 oktober 1989 en wordt begraven op Crown Hill Cementary.

Meer informatie:

  • Bedrijfsregistraties Indianapolis van Garns & Moore Architecten
  • Verhaal over de Athletic Club van Indianapolis (website en pdf)
  • Kathleen Rafferty, Rosalind Moore en andere redacteuren van Dell Magazines (onderdeel van Dell Publishing) brachten talrijke puzzelboeken uit. Zie bijvoorbeeld de Amerikaanse auteursrechten encyclopedie.
  • Gehele pagina (jpg) met Howard Garns uit jaarboek 1922 van de Technical High School Indianapolis.
  • Garns & Moore hadden kort voor ze voor zichzelf begonnen al een offerte uitgebracht voor de verbetering van de watervoorziening van de Noordelijke Campus van de Universiteit van Bloomington Indiana, blijkens een verslag van een bestuursvergadering

Zie ook: Sudoku, een tijdelijke verslaving

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 6 juni 2017 door in de categorie 2017, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *