Parenteel, een omgekeerde stamboom
‘Je kunt ook met een parenteel werken. Dan werk je andersom en dat levert andere namen op’, vertelt Meindert van der Meulen, reagerend op mijn eerdere bericht over kwartierstaten.
‘Een parenteel zou je kunnen zien als een omgekeerde kwartierstaat’, gaat hij verder. ‘Je begint in het verleden en werkt naar het heden toe. Het is een overzicht van een stamouderpaar en al hun nakomelingen, zowel in mannelijke als vrouwelijke lijn’.
‘Kom je dan toch weer bij jezelf uit, als stamboom onderzoeker?’, vraag ik.
‘Als je dat wilt. Gebruikelijker is een uitwaaier naar alle nakomelingen. Daarvan kun je er dan natuurlijk wel eentje zijn’.
Exponentieel
‘Dan lijkt een parenteel dus inderdaad een omgekeerde kwartierstaat. Want daarbij is een persoon het uitgangspunt en waaiert het exponentieel uit naar zijn voorouders’.
‘Bij een kwartierstaat is het exponentieel, van de persoon naar twee ouders, naar vier grootouder, acht overgrootouders etc. Martin de Boer, ook een enthousiaste stamboomvorser, gaf ooit een presentatie over de exponentiële groei van een kwartierstaat. Hij gebruikte het voorbeeld van die keizer met zijn graankorrel op het schaakbord. Na 16 generaties praat je al over ruim 65.000 voorouders. Bij 64 generaties zit je al tegen de 10 biljard voorouders. Dat is een 10 met 14 nullen’.
’64 generaties?’
‘Dat zijn alleen je voorouders, de mensen waar jij van afstamt. Een parenteel is niet per se exponentieel op die manier. Het stamouderpaar kan immers meerdere kinderen hebben’.
Parenteel
‘Ja, dat begrijp ik. Maar als je met je parenteel naar een persoon wilt, dan hoef je waarschijnlijk ook niet alle kinderen te benoemen’.
‘Inderdaad. Ik zal je een parenteel mailen van een tak van jouw familie. Daarop zie je als uitgangspunt Pieter Nijker uit 1755. Een van zijn kinderen loopt via een tak naar jou. Vanuit een van de andere kinderen loopt een tak naar familie van mij’.
Kleine wereld
‘Zijn wij familie? Het is een kleine wereld. Je zou bijna willen dat er een stamboom was van Adam en Eva. Maar zelfs van Jezus is niet bekend wanneer hij precies is geboren. Hij heeft wel kinderen gehad, beweren sommigen. Dus als stamvader is er bij hem wel een oorsprong…’.
Meindert lacht. ‘Laten we het voorlopig maar houden bij de gegevens die we in de burgerlijke stand, kerkboeken en andere archieven met gegevens van de afgelopen paar honderd jaar’.
‘Je hebt gelijk, daarmee worden de parenteel en de familiebanden al groot genoeg. Als een gemiddelde generatie 25 jaar is dan moeten we 80 generaties terug van 2017 naar het begin van onze jaartelling. Dat zijn exponentieel ruim 300 quadriljoen voorouders of 0,3 quadriljard. Laat Jezus maar zitten als stamouder’.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Desto speldag 2017 (fvdw-12)Nieuwer: Annexatie en verkaveling »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.
Hoe kan ik dan mijn allereerste voorouders vinden?
Die vraag heb ik mezelf ook gesteld. Ik legde de vraag bij de fanatieke stamboombouwers. Het is lastig. Ooit begon het natuurlijk met minstens twee mensen. Wellicht waren het er vier, zes of acht. Want wie waren de eersten, mensapen, Neanderthalers of andere ‘dieren’ of ‘mensachtigen’. Het lijkt een kip en ei verhaal. Waarvan wetenschappers nu zeggen dat het ei er eerder was. Wellicht weten ze in de toekomst ook wie jouw allereerste voorouders waren. En dan zijn van die van mij ongetwijfeld ook direct bekend. Blijken we ineens familie.