Vlieg met een hartje op zijn rug (fvdw-14)
Ik zit in de tuin met vrienden. Na een opmerking van een van hen lees ik een passage voor uit het boek ‘Spanjer in Stukken’ van Maarten Spanjer. Er komt een vlieg met een hartje op zijn rug op het boek zitten Ik blaas eerst zacht dan met volle kracht. Het beestje blijft zitten.
‘Er zit een vlieg met een hartje op zijn rug op de pagina’, meld ik mijn toehoorders.
Een vlieg met een hartje op zijn rug
‘Dat is toepasselijk’, roept Erik, ‘een vlieg met een hartje op zijn rug past goed bij het verhaal. Het is vast een vrouwtje’.
Rob is opgestaan en loopt naar me toe om te kijken. ‘Het is een wants’, vertelt hij en hij blaast ook tegen het beestje. Dat blijft echter zitten waar het zit.
‘Wacht ik maak een foto’, zeg ik in het algemeen en wellicht ook tegen Rob. Ik pak twee stenen om het dikke boek open te houden. De vlieg met hartje op zijn rug blijft rustig zitten. Hij beweeg niet, maar leeft duidelijk nog.
Foto’s
Met mijn mobiele telefoon maak ik drie foto’s. Steeds dichter kruip ik op de vlieg. Het beestje laat meer toe dan mijn camera. Die wil niet meer scherpstellen als ik te dichtbij kom.
Dan begint het beestje te lopen. Als ik weer blaas vliegt hij op en springt naar een ander woord op de pagina.
Wants
‘Het is een wants’, zegt Rob nog eens. ‘Dat zijn geen vliegen maar eerder kevertjes. Sommige kunnen ook geluid maken zoals krekels en sprinkhanen, maar dan zachter natuurlijk’.
‘Dat hartje vind ik wel bijzonder’, zegt Erik, die nu ook is komen kijken. ‘Het vliegt dus is het voor mij een vlieg met een hartje op zijn rug’.
‘Ja, maar volgens Rob is het een wants. Ik wist niet dat je er verstand van hebt’, merk ik op richting Rob.
Informatie
Erik heeft inmiddels op mijn mobiele telefoon gezocht naar de wants. ‘Er staat veel informatie over de wants op wikipedia’, roept hij enthousiast. ‘Kijk maar’, zegt hij, terwijl hij met mijn telefoon zwaait. ‘Even kijken bij afbeeldingen’, zegt hij als hij de telefoon weer naar zich toe trekt.
‘Het is een insect’, merkt Rob op, ‘er zijn tienduizenden soorten, waarvan ongeveer 100 in Nederland als ik me niet vergis. Je ziet ze niet veel, want ze passen zich aan de omgeving aan’.
Mooi exemplaar
‘Dit is een hele mooie’, vertelt Erik. ‘Op google afbeeldingen zijn het allemaal vage donkere beestjes en het hartje is bij de meeste lang niet zo duidelijk als bij deze’. Hij wijst naar de wants op mijn boek.
De vlieg met een hartje op zijn rug vindt het genoeg. Mogelijk verlegen geworden door alle aandacht vliegt hij weer verder.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Mierenneuker, pettifogger en het liedNieuwer: Ernesto Picchioni – Het monster van Nerola »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.
Het is een Lygus, familie van de Wantsen…
Bedankt Willy. Ik heb gekeken naar de Lygus. Daarbij onderscheiden ze ook heel veel soorten. Waarschijnlijk is het beestje op het boek een Lygys gemallatus. Het is bij de algemene tekst over de Lygus bij de Nederlandse wikipedia de enige met een eigen pagina.