Beton- en steen vergruizer

Vergruizer op ons pad tijdens lunchwandeling

Er ‘Dat is een beton- en steen vergruizer’, zegt Gerrit als we tijdens een lunchwandeling langs het Amsterdam Rijnkanaal lopen. Ik hoor op de achtergrond een schrapend geluid. ‘Je zult het zo dadelijk zien’.

Er wordt een nieuw woonwijkje gebouwd. De bestaande hallen zijn gesloopt. Daar waren we de afgelopen week al een paar keer langs gelopen. Zelfs het leuke huisje werd uiteindelijk gesloopt. Doordat het lang was blijven staan dachten we dat het wellicht zou blijven of verplaatst zou worden.

Beton- en steen vergruizer

‘Kijk daar’, wijst Gerrit, ‘de vergruizer. Aan de ene kant gaan stenen en brokken beton erin en ze komen er als kiezels uit’.

‘Leuk dat ze zo’n vergruizer nu op de sloopplaats gebruiken en slim ook’, zegt ik. ‘Waarschijnlijk zou het uiteindelijk toch op die manier zijn verwerkt. Dit is veel makkelijker afvoeren en wellicht kan het direct naar een afnemer. Bijvoorbeeld iemand die het in kilozakken doet voor verkoop’.

Gerrit glimlacht. ‘Dat zou kunnen. Het heeft ook met Arbo, nieuwe sloopregels en dergelijke te maken’.

Doorkijkje

We lopen om het hek. Daar zie ik een leuk plaatje, de kerk van Maarssen door de arm van de graafmachine. Eerst daar maar eens een foto van maken.

‘Dat zijn nog dure jongens hoor’, meldt Gerrit, ‘zo’n graafmachine kost tweedehands nog snel een ton’.

‘Dat heb je vast al opgezocht’, reageer ik, verbaasd over de opmerking.

Er is even een stilte. ‘Ok, ik heb het opgezocht’, lacht Gerrit. ‘Het is een Hyundai Robex 250 LC-9. Die machine kwam uit in 2010 en is drie jaar gemaakt’.

Video

‘Het zijn leuke plaatjes’, zeg ik terwijl ik weer terug loop om de vergruizer werkend te filmen. De graafmachine gooit beton en steen voor in een bak van de vergruizer. Aan de andere kant poept de vergruizer het er als steentjes uit. Een vrachtwagen rijdt heen en weer om de berg steentjes te verplaatsen. Het lijkt er zelfs op dat er al een soort scheiding in soort steen wordt gemaakt.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 16 juli 2017 door in de categorie 2017, Algemeen, Foto van de Week

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *