Rabarber uit de tuin van Chris (fvdw-16)
Rabarber, tomaten, courgettes en allerlei sla en kolen heeft Chris in zijn tuin staan. Afgelopen week was ik er weer eens, in zijn tuin met een schuur als mancave. Al bijna tien jaar is hij een enthousiast tuinier en teler van allerlei groente en fruit. Een hobby die hij uitvoert naast zijn werk als communicatieadviseur.
Chris leidt me rond in zijn tuin, die ik 30 bij 8 meter schat. Overal kan hij een verhaal bij vertellen. Dat kan gaan over de groente of fruit an sich. Maar leuker zijn de verhalen over de problemen die hij had met het telen of de experimenten die hij uitvoerde om de grootte, smaak of productie te verbeteren.
Courgette
Bij mijn binnenkomst stond Chris bramen te plukken. ‘Het lijkt wel of die struik het hele jaar bloeit’, zegt hij, terwijl hij weer een handvol bramen in een vergietschaal gooit. Met flink wat bramen achter de kiezen lopen we even later langs het vele groeiende en bloeiende.
‘Houd je van courgette?’, vraagt Chris. Voor ik antwoord kan geven heeft hij drie grote jongens los gesneden van hun vertrouwde stengel. We lopen verder.
Bij de tomaten in een kasje mijmert hij ‘die zijn bijna goed’. Ze zien er inderdaad prachtig uit. Mooi rood en middelgroot. ‘Vorig jaar had ik tommy’s, maar dit vind ik mooier’, vertelt hij als ik hem complimenteer met zijn tomatenteelt.
Rabarber
‘Ik heb dit jaar veel rabarber’, merkt Chris op als we langs een woud van grote bladeren lopen.
‘Rabarber heb ik laatst nog gegeten’, vertel ik hem, ‘mijn moeder maakt er een soort compote van’.
Chris haalt een mes uit zijn zak en wringt zich door de bladermassa. Dan zie ik, stadsjongen, dat rabarber de stengel is van dit blad. Met een paar krachtige halen snijdt Chris een aantal stengels rabarber voor me af.
‘Je moet nog wel even kijken naar de datum’, waarschuwt hij. ‘Er is een einddatum tot wanneer je ze kunt oogsten en eten. Dat is ergens rond deze tijd’.
Moeders keuken
’s Avonds rijd ik direct even langs mijn moeder om de rabarber af te geven. ‘Ik moet nog wel even kijken naar informatie over de oogstdatum. Daar schijnt iets mee te zijn’.
Mijn moeder kijkt me enigszins verbaasd aan. ‘Daar heb ik nooit van gehoord. We maakten rabarber compote eenvoudig wanneer de groenteman het in de verkoop had’.
Rabarber oogst
De waarschuwing over het oogsten van rabarber heeft te maken met de langste dag, oftewel 21 juni. Na die datum wordt de rabarber steeds zuurder en neemt vooral de hoeveelheid oxaalzuur sterk toe.
‘Te veel oxaalzuur is slecht voor je’, lees ik mijn moeder voor, ‘en het kan zelfs giftig zijn. Oxaalzuur houdt de opname van de calcium tegen. Daardoor kan een tekort aan kalk in onze botten ontstaan. Dat is vooral slecht voor kinderen en ouderen’.
‘Ja hoor, rabarber heeft een kalender en een wekkertje’, reageert mijn moeder. ‘Het zal echt niet op 21 juni ineens omslaan. Rabarber wordt vanaf het begin geleidelijk zuurder en ook dat oxaalzuur zal er altijd al in zitten. Ik doe er gewoon wat kalk bij of eet er een kalkrijk product bij’.
‘Dat is inderdaad een oplossing lees ik hier’.
‘Rabarber zit boordevol kalium en magnesium. Dat is juist goed voor ouderen. Dus het oxaalzuur compenseren en rabarber met mate eten’, zegt mijn moeder praktisch.
Rabarber compote
Twee dagen later eet ik bij mijn moeder. Aan het eind komt de rabarber compote op tafel.
‘Ik doe er altijd wat aardbeien doorheen’, vertelt mijn moeder, ‘dat maakt het minder zuur. Maar dit keer heb ik het gezoet met een restant honing’.
Ze is een aantal jaren geleden gestopt suiker toe te voegen aan vrijwel al haar zelfgemaakte keukenproducten. Het was een gewoonte realiseerde ze die ze van huis uit had meegekregen. Ze experimenteerde vanuit helemaal geen suiker naar steeds een beetje meer tot het nog lekker was of zocht een vervanging. Die vervanging bestaat uit fruit of honing.
Recept Moeder’s rabarber compote
- Was de rabarber goed
- Snijd het in blokjes van ongeveer 1 cm.
- Spoel de blokjes af met water
- Kook het in afhangend water (dat is het eigen vocht van de rabarber en van het spoelen van punt 3)
- Houd het in de gaten, als er te weinig water is voeg je kraanwater toe (het hoeft slecht een bodempje water te zijn, maar is het te weinig dan verbrandt de rabarber)
- Bij koken gas laag draaien en laten staan
- Af en toe roeren tot het gaar is (dan is het glad als gelei)
- Gas uit, laten afkoelen en nog af en toe roeren
- Wil je er iets bijdoen om smaak te veranderen (minder zuur, meer zoet), dan kun je dat meekoken of later toevoegen. Aardbeien worden meegekookt, honing naderhand toegevoegd.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Klerelijer, kolerelijer en cultuurNieuwer: De Encheiridion van Epictetus – lezenswaardig »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.
Tja, wie zijn wij om het beter te weten dan ons moeder? Ziet er prachtig uit. Mooi verhaal!