Andrea Polito

Andrea Polito en de omslagfoto

Andrea Polito had een goedlopende fotostudio voor bruiloftsfotografie in Dallas. Het bedrijf bestond bijna tien jaar en had een omzet van gemiddeld 750.000 euro per jaar. Andrea Polito had een unieke aanpak waardoor haar studio grote bekend genoot.

Zij, en het door haar opgeleide team van fotografen, namen de tijd een relatie op te bouwen met de klanten. Ze stond bekend om de wijze waarop ze persoonlijkheid van haar klanten wist vast te leggen. De foto’s van Andrea Polito verschenen in vele tijdschriften. Haar fotostudio werd veel gevraagd en ze fotografeerde op vele plaatsen in de wereld.

Andrea Polito en de omslagfoto

Andrew en Neely Moldovan vroegen Andrea Polito hun huwelijk te fotograferen. Ze trouwden in oktober 2014. Er was een contract opgesteld en getekend. Daarin stond onder andere het ontvangen van een CD met foto’s en een album van 40 pagina’s met 80 foto’s.

Later bleek dat het fotoalbum geen omslagfoto had. De Moldovans informeerde daarnaar. Ze kregen bericht van Andrea Polito dat voor een omslagfoto extra kosten werden berekend, minimaal 150 dollar. De berichtenwisseling die daarna ontstond werd een welles-nietes verhaal.

Nieuws

Neely Moldovan was een professionele blogger en sociale media expert. Ze nam contact op met Scott Gordon van de plaatselijke NBC Nieuwszender. Vrijdagavond 16 januari 2015 berichtte hij over het conflict in een vier minuten durende uitzending.

De teneur van zijn verslag was dat een fotoalbum een omslagfoto hoort te hebben. Andrea Polito zou, door het niet afgeven van de CD, de foto’s van de Moldovans ‘gegijzelt’. De uitzending werd door ruim 350.000 mensen bekeken.

Viraal

Na de nieuwsuitzending publiceerde Neely Moldovan over het geschil rond de omslagfoto op sociale media. Ze verwees naar de nieuwsuitzending. Ze maakte Andrea Polito zwart, riep haar volgers op de berichten verder te verspreiden en adviseerde aanstaande bruidsparen de fotostudio niet in te huren.

De nieuwsuitzending en de berichten van Moldovan gingen viraal. Vanuit de gehele wereld werd gereageerd.

Rechtszaak

Neely gebruikte in haar berichten opruiende opmerkingen. ‘Ik ben er zeker van dat haar (Andrea Polito’s) bedrijf kapot is gemaakt’. ‘Ik hoop dat dit viraal gaat’ en ‘het recht heeft gezegevierd’.

Het was voor Andrea Polito duidelijk dat Neely Moldovan niet berichtte vanuit boosheid. Ze overwoog een rechtszaak meldde haar advocaat aan NBC.

Omzetverlies

De omzet van de fotostudio was door de hetze inmiddels flink geslonken. Enkele klanten hadden hun opdrachten zelfs teruggetrokken. Anita Polito begon een rechtszaak. Ze beschuldigde Andrew en Neely Moldovan van laster, schaden van haar bedrijf, onrechtmatige inmenging in toekomstige contracten en burgerlijke samenzwering. Ze eiste tussen de 200.000 en 1 miljoen dollar.

De Moldovans gingen in beroep. Het hof van appèl wees hun eis tot intrekking van de beschuldigingen op alle punten af. Ze vond onder ander dat de Moldovans opzettelijk en op valse wijze schade hadden berokkend aan Andrea Polito persoonlijk en aan haar bedrijf. Op 2 augustus 2016 publiceerde de rechtbank van Texas een krachtig eindoordeel..

Een jaar later

Bijna een jaar later dacht ik, hoe staat het ervoor met de rechtszaak? Heeft Andrea Polito geld gekregen? Is de zaak in de minne geschikt? Is er een jury-rechtszaak gekomen, zoals in het eindoordeel van de Dallas Texas Country Court wordt geopperd?

In de tussentijd had ik wel gelezen dat Andrea Polito er over dacht een boek te schrijven over de zaak. En af en toe verschenen berichten van medestanders, bijvoorbeeld fotografen, die de zaak met spanning afwachtte. Het zou immers jurisprudentie opleveren. Maar uitsluitsel op bovenstaande vragen was er niet.

1 miljoen toegewezen

Deze week bleek dat een jury Andrea Polito een miljoen heeft toegewezen. Zie hier het officiële document van de Texaanse rechtbank.

Meer informatie

  • De Open Brief (pdf) van Polito op haar website
  • Email van Polito aan NBC-redacteur Scott Gordon (pdf)
  • De uitspraak van 2 augustus 2016 (pdf) en de uitspraak van eind juli 2017 (pdf)
  • Artikel van advocaat over de zaak Polito vs Moldovans (pdf)
  • Andere rechtszaak waarin wordt verwezen naar de zaak Polito vs Moldovan (pdf) vanwege smaad op internet

Zie ook: bericht ‘wraakporno en andere laster‘ en ‘Kleptomnesia en Cryptomnesia

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 2 augustus 2017 door in de categorie 2017, Algemeen, Foto & film

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *