Vlassak-Verhulst bordje

Vlassak-Verhulst in Bosch en Duin

‘Kijk daar weer een Vlassak-Verhulst. Daar bij die intercom’, zegt Paulien. We wandelen door Bosch en Duin, waar Paulien sinds enige tijd woont. Regelmatig maakt zij een wandeling rond haar woning; door het bos en langs de huizen van haar buurtgenoten.

Bij eerdere wandelingen wees zij me al op de verschillende bouwstijlen en de daaraan herkenbare bouwjaren. Zij heeft veel huizen eigen namen gegeven. Die zijn soms fantasievol, zoals de gangsterwoning. Andere namen verklaren de stijl, bijvoorbeeld een Vechtwoning, het Rhône huis of het grachtenpand. Vlassak-Verhulst is ook een typering; ik kom daar zo op terug.

Bosch en Duin

Bosch en Duin is een uniek buurtschap. Je zou kunnen zeggen dat Bosch en Duin het enige echte villadorp van Nederland is, hoewel het onderdeel is van de gemeente Zeist. Wanneer je in Wassenaar woont of Roozendaal dan kun je daar nog altijd in een rijtjeshuis wonen of een arbeiderswoning huren. Woon je echter in Bosch en Duin dan bezit je altijd een flinke woning van minimaal 1 miljoen euro.

Ok, er is op Funda eeen gering aanbod voor iets minder dan een miljoen. Dat zijn echter kleine, verouderde bungalows. De meeste daarvan worden de laatste jaren gekocht voor de grond. Ze worden afgebroken en vervangen door een nieuwe, grotere en moderner villa. Voor die nieuwe woning wordt vaak de Belgische villabouwer Vlassak-Verhulst in de arm genomen.

Vlassak-Verhulst

Villabouwer Vlassak-Verhulst is in 1970 begonnen door Koen Vlassak en Paul Verhulst. Ze droomden er beide van unieke herenhuizen en villa’s te bouwen, mooi en van goede kwaliteit. Met enkele bouwvakkers en een houtbewerker maakten ze in die tijd gemiddeld drie villa’s per jaar in en rond Antwerpen. Die eerste villa’s hadden een zuid-Franse stijl.

Deze Provençaalse stijl werd enthousiast ontvangen door nieuwe klanten. Vlassak-Verhulst groeide daardoor snel. Collega bouwbedrijven namen de stijl over en het bedrijf zag zich genoodzaakt verder te kijken. Ze kwamen met een Engels landhuis, waar klanten ook enthousiast over waren. Vlassak-Verhulst bleef zich daarna continue vernieuwen en, als ze dat al niet waren, werd een trendsetter.

Verhulst alleen verder

In 1997 vindt een bedrijfsverandering plaats. Het oorspronkelijke bedrijf gaat verder onder de naam Algemene Bouwonderneming Vlassak-Verhulst NV. Mede-oprichter Paul Verhulst wordt daarvan de directeur. Koen Vlassak komt daarna niet meer voor in de boeken.

In 2004 neemt Maxime Verhulst de leiding van zijn vader over. Kort daarna verhuist het bedrijf naar een voormalig klooster. Het nieuwe hoofdkantoor wordt door zijn perfecte restauratie alom beschouwd als een showroom van het vakmanschap van Vlassak-Verhulst.

Inmiddels heeft de Belgische villabouwer ruim 1000 villaprojecten gerealiseerd. De een nog mooier en meer spectaculair dan de andere. En op meerdere plaatsen in de wereld. Waaronder dus meerdere villa’s in Bosch en Duin.

Vlassak-Verhulst bordjes

‘Het is heel gebruikelijk dat bij de bouw borden worden geplaatst met aannemers, onderaannemers, interieur architecten, tuinarchitecten en andere betrokken bij het bouwen’, zegt Paulien. ‘Zoals hier het doek met Vlassak-Verhulst en Jan de Bouvrie’.

‘Ik maak even een foto’, onderbreek ik Paulien.

Vlassak-Verhulst en Studio des Bouvrie

‘Het bijzondere op veel plaatsen in Bosch en Duin is wat er na de bouw gebeurd’, gaat Paulien verder, ‘De borden gaan weg. Korte tijd later komt er een fraai zwart bordje terug met daarop de vermelding “realisatie Vlassak-Verhulst”. Bijzonder toch?’

‘Ja. Je laat een villa bouwen van 2 of meer miljoen euro. Dat is al een visitekaartje op zich. Maar dan zet je er zo’n bordje bij. Het is als een merkje op een shirt, trui of polo. Het lijkt alsof zo’n bewoner lijkt te zeggen “kijk eens, dit is niet zomaar een huis, dit is een Vlassak-Verhulst”.

Meer informatie:

  • Paul Verhulst (Merksem, 26 februari 1951) heeft naast zoon Maxime (Schoten, 29 maart 1978) onder ander ook dochter Jashmine. Zij is directeur Architectuur bij Vlassak-Verhulst
  • Koen Vlassak is getrouwd met Martine Ulens. Ze kregen zoons Tom, Pieter en Kevin en dochter Nalanthi. Pieter volgde min of meer in de voetsporen van zijn vader. Hij werd architect en heeft meerdere villa’s op zijn naam staan. Nalanthi is osteopaat in Rotterdam. De familie doet veel in de paardensport.
  • De Nederlandse Uitgever Lannoo gaf vorig jaar een boek uit over het werk van Vlassak-Verhulst ‘The art of building a dream’ (inkijkexemplaar)
  • Een artikel over het hoofdkantoor van Vlassak-Verhulst in een voormalige klooster in ’s Gravenwezel (pdf)
  • Op de website van Vlassak-Verhulst staan talrijke voorbeelden van en artikelen over de vele villa’s en landhuizen die door hen zijn gemaakt. Hier een aantal in pdf op Google en op de site van V-V.
  • Zie ook de berichten ‘Muizen in de villa van Paulien‘ en ‘riolering voor een goede gezondheid‘ (daarin o.a. de bijzondere riolering in Bosch en Duin)
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 7 augustus 2017 door in de categorie 2017, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *