een aardige jongen

Aardige jongen als een lelijk gordijn

‘Het is een aardige jongen ‘, zegt Marjolein. Zij vindt het altijd nodig ongevraagd een mening, bijna een oordeel, te geven over mensen. Er zijn meer mensen die dat doen. Wellicht zit het in de aard van mensen.

Het is een aardige jongen

Ik weet natuurlijk over welke jongen het gaat. Hij is in ieder geval geen onaardige jongen. Toch stond ik even stil bij de uitspraak van Marjolein “het is een aardige jongen ”. Wat is een aardige jongen?

Leugentje

Het is als de nieuwe gordijnen van iemand waar je op bezoek bent. Je vindt ze lelijk. Maar je gastheer en -vrouw zijn enthousiast en blij met de gordijnen. Waarom zou je hen voor het hoofd stoten met jouw ongezouten mening.

Dus zeg je niet heel opgewekt ‘ik vind ze prachtig’, want dat zou een grove leugen zijn. Maar je zegt iets in de lijn van ‘ik vind ze wel aardig’. Daarmee geef je aan dat je minder enthousiast bent dan zij, maar ben je ook niet al te negatief.

Nietszeggend figuur

De jongen waar Marjolein het over had is een niet al te snuggere man. Hij is een beetje onbenullig en nietszeggend. Hij is voorspelbaar in zijn uitlatingen en beperkt in zijn onderwerpen. Ik kan nog veel over hem zeggen. Laat ik het erop houden dat hij het wiel niet heeft uitgevonden. En als ik het Marjolein zou vragen, zou ze zeggen ‘hij is saai

Natuurlijk heeft hij goede eigenschappen en wellicht dingen die hem positief onderscheiden. Maar dat is in zijn geval niet genoeg om, in ieder geval voor Marjolein, een en ander te compenseren. Ze had iets positief kunnen benadrukken, wat ze wellicht in andere situaties doet. Dan had bijvoorbeeld gezegd ‘hij weet heel veel van modelfiguren’.

Ze vermijdt in het negatieve te vervallen en negeert positieve zaken, door te spreken van een aardige jongen.

Aardige jongen

Wie wil een aardige jongen zijn? Niemand toch. Je wilt een intelligente jongen worden gevonden of desnoods een klootzak. Maar niet een aardige jongen.

Uiteindelijk gaat het vanzelfsprekend om de situatie. Wanneer Marjolein in dezelfde context van ons gesprek had gezegd ‘hij is een harde werker’, was dat ongeveer gelijk aan de aardige jongen. Het zou geklonken hebben als ‘ach, hij doet zijn best’.

Zou ik echter een klusjesman zoeken, dan is het handig te weten dat hij een harde werker is. Evenals je in de omgeving van kinderen liever een aardige jongen hebt dan botte bruut.

De afbeeldingen ‘Nice Guy’ in de header komt van de website ‘nice guy graphics‘ van Tim Peckham.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 4 augustus 2017 door in de categorie 2017, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *