marcro smartphone opzet lensje

Smartphone opzet lensje (fvdw-18)

‘Die heb ik gemaakt met een macro smartphone opzet lensje dat ik in China heb gekocht’, zei Robert, een vriend, een paar maanden geleden toen hij een foto liet zien.

Ik weet nog dat mijn reactie was ‘Ja, zo’n smartphone opzet lensje heb ik ook’. Wat zachter had ik erachteraan gezegd ‘ook uit China’. Want ik ben al jaren niet in China geweest en had het ding via mini-in-the-box besteld. Van Robert weet ik dat hij minstens een keer per jaar in China is voor een beurs.

Smartphone opzet lensje

In het zomer magazine van Kamera Express las ik deze week een verhaal over de Olloclip. Dat bedrijf levert ook opzetlenzen. Ongetwijfeld is de Olloclip veel beter van kwaliteit dan het setje dat ik uit China liet komen voor 6 euro.

Hun basis setje van 129 euro bestaat uit een clip voor het vastzetten van de lens op de smartphone. Daarbij krijg je een Fisheye, een Super-Wide en een Macro lens die 15x versterkt. Zo’n zelfde setje zit in het fluwelen zakje waarin ik mijn bestelling vanuit China kreeg.

smartphone opzet lensje

Het setje smartphone opzet lensjes dat ik in China kocht voor 6 euro

Ik loop echter lang genoeg mee om te weten dat ‘goedkoop echt duurkoop is’. En ik heb ook genoeg fotografische ervaring om te weten dat er enorm verschil in lenzen bestaat. Niet alleen omdat de ene van glas is en de ander van kunststof.

Macro foto

Het artikel in het magazine van Kamera Express deed me denken aan het gesprek met Robert en de foto die hij liet zien. Daarbij dacht ik ook terug aan het setje dat ik kocht in China. Het was mooi weer en ik zat in de tuin. Waarom zou ik niet even dat macro smartphone opzet lensje uitproberen.

Het bloemetje dat me leuk licht van dichtbij te fotograferen waaide teveel. En het vliegje dat ineens interesse had in mijn bezigheden bleef niet zitten. Ik moest enorm dichtbij het onderwerp komen met mijn smartphone om wat scherpte te vinden. Dat vliegje voelde zich daardoor al snel bedreigd. Dus pakte ik een lucifer, al enigszins ongeduldig bij een experiment waar ik sowieso het nut al niet van zag.

Het lenzen setje

Ik heb alle lensjes van het setje even op mijn telefoon gehad. Het macro smartphone opzet lensje was de enige lens waar ik nog enigszins enthousiast van kon worden. Dat komt natuurlijk ook omdat ik meerdere goede lenzen heb bij mijn DSLR camera’s. Een macro-lens heb ik echter niet. Terwijl ik dicht op een onderwerp zitten wel intrigerend vind.

Het enige dat tegenviel bij het macro lensje was de scherptediepte. Die is er eigenlijk niet. Je kunt op een bepaalde afstand scherpstellen. Alles ervoor en erachter is onscherp. Scherpstellen is overigens een groot woord. Het betekent in het geval van mijn setje de smartphone naar voren en achter bewegen.

Al met al heb ik nu een macrofoto van een lucifer. En heb ik een klein half uurtje de tijd verdreven op een zonnige middag in de tuin.

Meer informatie

  • Mijn setje was officieel voor de iPhone 4. Ik heb inmiddels een iPhone 6s, maar het smartphone opzet lensje paste prima.
  • Je koopt bij Mini-in-the-Box een product in China. Het kan echter overal vandaan komen; veel komt uit Polen waar een verzendhuis van het bedrijf zit.
  • Invoerrechten. Er wordt vaak gezegd dat je moet opletten voor invoerrechten. BTW is bij particulieren echter sneller een onverwacht extra kostenpost. De belastingdienst legt het duidelijk uit en met rekenvoorbeelden.
  • Het setje was een extraatje dat ik kocht bij een grotere bestelling. Ik kocht direct twee setjes, eentje om weg te geven (heb ik inmiddels gedaan).

Twee weken later

Twee weken later zit ik in de tuin van de laatste zomerse dagen te genieten. Op de tafel voor me loopt een beestje. Laat ik die ook eens vastlegen met het smartphone opzet lensje. Ik maak een paar foto’s en probeer ook nog even een filmpje. Hier in lage resolutie:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 13 augustus 2017 door in de categorie 2017, Algemeen, Foto van de Week

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *