Onbekende sneltoetsen

Onbekende sneltoetsen en functies in Windows

Regelmatig merk ik dat ik voor velen onbekende sneltoetsen en functies gebruik. Dan zie ik bijvoorbeeld Windows-gebruikers een bestand omslachtig verwijderen. Of ze doen allerlei handelingen om te schakelen tussen geopende programma’s. Het kan vaak een stuk eenvoudiger.

Handige onbekende sneltoetsen

Een paar basis sneltoetsen die ik dagelijks vaak gebruik zijn ALT-TAB en SHIFT-DEL. Met de eerste beweeg je snel tussen geopende programma’s. Met de tweede verwijder je bestanden zonder bevestiging.

ALT-TAB

Druk de ALT-toets in en druk op de TAB-toets. Je krijgt dan een overzicht van de geopende programma’s. Houd de ALT-toets ingedrukt. Telkens wanneer je de TAB-toets indrukt activeer je een volgend programma in het overzicht. Laat je de TAB-toets los (en de ALT-toets) dan wordt dat programma actief.

SHIFT-DEL

Je kunt bestanden selecteren en op de DEL-toets drukken. Dan wordt gevraagd of je zeker weet of je de bestanden wilt verwijderen. Hoe vaak maak je fouten bij het selecteren? Met SHIFT-DEL verwijder je de bestanden direct permanent (het werkt overigens ook in programma’s, bijv. in Outlook snel meerdere emails permanent verwijderen).

Je kunt wat je met SHIFT-DEL verwijdert niet meer terughalen… nou ja, met moeite. Daarom het onderstaande:

DEL en Prullenbak

De standaardinstelling van Windows is dat bij het drukken op DEL de verwijderde bestanden, na bevestiging, in de prullenbak komen. Je kunt dit uitzetten. Dan worden bestanden, na bevestiging, definitief verwijderd.

Uitzetten doe je door het pictogram Prullenbak te selecteren (bijv. op het bureaublad). Daarna rechtermuistoets gebruiken om menu te openen. Kies Eigenschappen en vink de optie aan: ‘Bestanden niet naar de Prullenbak verplaatsen, maar direct verwijderen’.

SHIFT-DEL herstellen

Zoals gezegd worden met SHIFT-DEL bestanden permanent verwijderd. Je kunt ze dus niet meer terughalen. Bij verwijderen wordt echter alleen de verwijzing naar het bestand in de inhoudsopgave van de harde schijf verwijderd. Dat gebeurt bijv. door de eerste letter te vervangen door een underscore ( _ ).

Er zijn programma’s waarmee je die verwijderde bestanden kunt terughalen. Dat moet je natuurlijk wel snel doen. In ieder geval voor de schijfruimte door andere bestanden is ingenomen. Zelf heb ik standaard de gratis versie van Wise Data Recovery op mijn harde schijf staan. Maar je kunt ook andere programma’s gebruiken. Na het probleem installeren kan ook, maar je loopt het risico dat dan je verwijderde bestand wordt overschreven.

NB. Bovenstaande is ook de reden dat je geen gewiste (en zelfs geformatteerde) schijf aan iemand moet geven. Zolang de schijf niet goed is ‘gewiped’ zijn de gegevens terug te halen.

ALT-CTRL + pijltjes-toets

Er zijn ook onbekende sneltoetsen die leuk en handig zijn. Eentje die ik vaak gebruik is ALT-CTRL en een pijltjestoets. Je kunt er snel het beeld mee draaien. Het werkt niet op alle computers, want het is enigszins afhankelijk van videokaart en dergelijke. Als het werkt kun je het leesbare scherm op zijn kop zetten of 90 graden naar links of rechts draaien.

Zelf gebruik ik het op mijn 27 inch scherm. Ik heb weliswaar een enorm flexibele Philips Monitor die op allerlei manieren is te draaien. Het is echt een aanrader. Maar het blijft onhandig als je snel een screenshot wilt maken van een staand plaatje.

Afbeelding draaien

Stel je hebt een plaatje of tekst waarvan je een screenshot wilt maken. Een monitor in liggende stand (breed boven, korte zijkant) brengt het beeld niet goed in beeld. Even snel met ALT-CTRL en pijltoets links of recht het beeld draaien brengt meer in beeld. Daarna ALT-CTRL en pijltoets op of neer indrukken om het beeld weer gewoon te krijgen.

onbekende sneltoetsen - draaivoorbeeld

Even snel draaien bij beeld links geeft grotere screendump (werkt natuurlijk ook bij tekst).

Oh ja, het is ook leuk als je van flauwe grappen houdt. Is je collega even van zijn plaats draai zijn scherm. Waarschijnlijk kent hij de onbekende sneltoetsen van Windows niet.

Windows blokkeren

Stel je moet even van je plaats en wilt niet dat je werk/computer door anderen wordt bekeken/gebruikt. Je kunt dan Windows in slaapstand zetten of afsluiten. Een handig en snel alternatief is Windows blokkeren. Dat doe je door de vaak onbekende sneltoetsen WINDOWS + L te gebruiken (L van Lock).

Ik ga er natuurlijk vanuit dat je een Windows wachtwoord hebt. Druk je op WINDOWS + L dan zie je het beginscherm van Windows. Na het invoeren van je wachtwoord kun je verder waar je bent gebleven.

NB. Bij blokkeren wordt alleen de toegang verhinderd. Er wordt geen kopie van de huidige toestand opgeslagen zoals bij Slaapstand of Sluimerstand.

Blokkeren met smartphone

In de ‘Creators update’ van Windows 10 is de functie ‘Dynamic Lock’ opgenomen. Hiermee kun je instellen dat je computer automatisch in blokkeerstand gaat als je ervan wegloopt. Tenminste wanneer je wegloopt met je smartphone. Verbreekt de Bluetooth-verbinding tussen smartphone en computer dan wordt de computer geblokkeerd alsof je WINDOWS + L hebt ingedrukt.

Nog een paar handige sneltoetsen

Er zijn ook sneltoetsen die je gewoon moet weten. Ik kan ze zonder verdere uitleg melden. Je voert ze gewoon even uit en begrijpt ze.

F11 ken je waarschijnlijk al – het toont je actieve beeld in volledig scherm

F12 gebruik ik ook. Het opent ‘element inspecteren’, een functie die ik al eens beschreef.

SHIFT-ALT-PRINT is vooral handig op toetsenborden waarop helderheid niet in de functies is opgenomen. Je kunt er de helderheid van je beeld mee verhogen. Het werkt niet op alle computers

CTRL-WINDOWS + D schakelt naar het bureaublad (WINDOWS is de toets met het vlaggetje op je toetsenbord). Schakelen naar het bureaublad kan door op het priegelstaafje helemaal rechtsonder op de taakbalk te drukken. Voor sommigen is een sneltoets handiger. Terug naar je oorspronkelijke scherm doe je door WINDOWS + D of CTRL-WINDOWS + D of je hebt pech. Ook deze functie werkt namelijk niet op alle computers. Dus uitproberen als je even niet met belangrijke dingen bezig bent op je computer.

Toegift

Ik gebruik hem zelf zelden. Maar deze wordt steeds interessanter. Het schermtoetsenbord. Je kunt er namelijk eenvoudig emoticons mee toevoegen aan je teksten (email, word e.d.).

Klik met de rechtmuistoets op de taakbalk (die balk onderin met al die pictogrammen). Kies ‘Knop Schermtoetsenbord weergeven’. Daarna verschijnt een pictogram van een toetsenbord rechts op de taakbalk.

Klik op dat nieuwe pictogram en er verschijnt een toetsenbord in beeld. Je kunt er gewoon tekst mee typen. Maar klik je op de toets emoticon, dan kun je emoticons plaatsen op de cursor in je tekst. Niet die onduidelijke tekst emoticons met ; en ), maar echte afbeeldingenemoticons bij sneltoetsen

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 15 augustus 2017 door in de categorie 2017, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *