Alcoholgebruik, het dilemma en de vergelijking
‘Ze vonden dat ik mijn alcoholgebruik moest matigen of stoppen’, vertelt Gijs. Hij had een gesprek gehad met zijn vrouw en kinderen. Het ging niet om problematisch alcoholgebruik. Zijn kinderen zijn eenvoudig tegen alcoholgebruik. Daarvoor voeren ze gezondheidsclaims op.
De vrouw van Gijs is meer voor het matigen van alcoholgebruik. Dat komt omdat hij een tijdje geleden drie maanden was gestopt. Hij viel toen acht kilo af en had minder last van ontstekingen door zijn psoriatische atritis.
Alcoholgebruik
Ik ken natuurlijk de verhalen over alcoholgebruik. Die zijn identiek aan de verhalen bij andere producten. Van de ene gezondheidsgoeroe mag het niet, een andere adviseert met mate en de derde doet alle kritiek op alcoholgebruik af als flauwekul.
Persoonlijk neig ik bij alle adviezen steeds vaker naar gezond verstand en persoonlijke ervaring. Ieder mens is anders en moet voor zichzelf bepalen wat goed voor hem is. Een eenvoudig voorbeeld van het verschil. De een gaat enorm winden na het eten van bonen, de ander niet. En niet iedereen heeft naar zwavel riekende urine na het eten van asperges.
We zijn verschillend.
Het dilemma
Bij elk product zijn er voor- en nadelen. Ik wijs nog maar even op het eerdere bericht over Eysenck. Hij ontdekte dat veel wetenschapper in hun onderzoek vinden wat ze willen vinden.
Dat geeft al te denken.
Maar het is eenvoudig zo dat aan elk product zowel goede als minder goede eigenschappen kleven. En dan hebben we het nog niet eens over de combinatie van producten, waar volgens mij nog nooit serieus onderzoek naar is gedaan. Terwijl je bij het lichaam toch kunt spreken van een chemische fabriek.
Besmette eieren
Een bijkomend probleem is dat vrijwel nooit hoeveelheden worden aangegeven. Hooguit wordt er gezegd dat ‘te’ in het algemeen niet goed is. Denken we even aan de discussie rond fipronil in de eieren. Volgens sommigen moet je duizend eieren per week eten om schade te ondervinden… wat nou schadelijk, wat nou verbieden en doden van kippen en vernietigen van eieren.
Reden te meer dus om het dilemma zelf op te lossen. Door je gezonde verstand en persoonlijke eigen ervaring te gebruiken. En wellicht wat eigen onderzoek te doen.
De vergelijking
Bij veel adviezen moet ik nog vaak denken aan de bevriende toxicoloog, waarover ik eerder schreef. Hij vertelde als voorbeeld dat alleen yoghurt de afgelopen veertig jaar al meerdere keren van samenstelling is veranderd. Van de ooit dikke klonterige echte zuivel tot de chemische witte vloeistof die het nu is.
Veel journalisten, voedselgoeroes en andere adviseurs blijven informatie als waarheid blijven geven, die allang is achterhaald. Waarmee ik overigens niet wil beweren dat de meest actuele onderzoeksresultaten per se juist zijn. Dus het blijft goed om kritisch te zijn.
Mijn alcoholgebruik
Terug naar alcohol en alcoholgebruik. Ik denk dat in het algemeen voor veel dingen geldt dat ‘met mate’ het best is. Zeker wanneer je weinig of geen informatie hebt of de informatie die je hebt niet serieus kunt nemen.
Ik drink vrijwel nooit alcohol als ik alleen ben. In gezelschap drink ik wat gebruikelijk is. Bij de ene vriendengroep is dat bier, bij een ander wijn en bij wellicht weer een andere whisky. En ik drink niet, ook niet in gezelschap, wanneer ik al twee of drie dagen alcohol heb genuttigd.
Alcohol
De kinderen van Gijs hadden hem onder andere gezegd dat alcohol geen lichaamseigen stof is. Maar wat moet je met die informatie had hij mij gevraagd. Ik antwoordde hem dat ik de formulering wel leuk vond. Geen lichaamseigen wil immers niet zeggen lichaamsvreemd.
Alcohol wordt al eeuwenlang gebruikt als conserveermiddel en gedronken voor medische doeleinden of genot. Professor Patrick E. McGovern ontdekte resten van alcohol al in potten uit het nieuwe stenen tijdperk. Daarbij bleek dat ze in China circa 13.000 jaar geleden alcohol maakten van rijst, honing en fruit.
Natuurlijke alcohol
Hij gaat er vanuit dat mensen alcohol hebben ontdekt in de natuur. Daarna, toen ze wisten hoe alcohol ontstaat, zijn ze het proces gaan verbeteren. Daarmee is nog niet gezegd dat alcohol goed of slecht is.
Het feit dat van veel dieren bekend is dat ze alcohol gebruiken geeft wel te denken. Ook dieren ontdekten alcohol. Onder andere verslavingswetenschapper Ronald K. Siegel schreef daarover. Hij noemt talrijke dieren, van vuurvlieg tot olifant, die zich te goed doen aan alcohol van gistend fruit.
Micro-organismen
Het kan zijn dat het dieren daarbij niet alleen gaat om de bewustzijnsveranderende werking van alcohol. Het gisten is een proces van micro-organismen. Door het eten van gistend fruit worden micro-organismen opgenomen die helpen bij allerlei lichaamsfuncties.
Het bijzondere is dat mensen juist daar in deze tijd weer meer behoefte aan hebben. Door antibiotica en de veranderde bereiding, van met name fabrieksvoedsel, is onze darmflora veranderd. Het wordt steeds vaker verondersteld dat dit de reden is van veel zogenaamde welvaartsziekten.
Wellicht dat we onbewust en/of vanuit een natuurlijke aandrang voor alcoholgebruik kiezen. De vraag blijft dan natuurlijk of het drinken van gefermenteerde producten als bier en wijn dan verstandig is.
Balans
Ik houd het bij matigen, zoals ik dat doe bij allerlei voeding. Ik laat me niets verbieden. Maar ik houd wel maat bij producten die mogelijk ongezond zijn of waarvan ik zelf heb ondervonden dat ik ze beter niet (te vaak) kan nuttigen.
Het leven moet wel aangenaam blijven … Gijs.
Meer informatie
- Patrick McGovern onderzoekt alcoholische dranken uit de oudheid. Hij schreef onder andere het boek ‘Ancient Wine‘. Een artikel ‘the beer archaeologist‘ over hem stond in Smithsonian Magazine
- Het boek van Ronald K. Siegel heet ‘Intoxication: The Universal Drive for Mind-Altering Substances’. Zie hier uit het boek een voorbeeld over de dieren bij Google Books
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Anders kauwen door nieuwe bereidingswijzenNieuwer: Scherptediepte en reactie op full-frame »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.