Anonieme bestuurders van ons leven

Voor het plaatsen van enkele teksten uit een boek dat ik jaren geleden schreef zocht ik de drukklare versie van het boek. De inleiding van CorelDraw 3.0 luidt:

Software bepaalt steeds vaker de manier waarop wij iets doen. Niet de piloot zorgt ervoor dat een vliegtuig veilig landt, maar de schrijver van software. Een computerprogramma bepaalt of wij over ons banktegoed kunnen beschikken en software stelt de diagnose van onze ziektes. Het leven wordt beïnvloed door anonieme schrijvers.

Schrijvers van software verdienen het even beroemd te zijn als literaire schrijvers en filosofen. Toch blijven makers van producten die ons dagelijks leven bepalen vaak anoniem. In CorelDRAW en Windows zijn de namen van de makers verborgen achter enkele toetsaanslagen.

Dat was in 1993. We zijn inmiddels nog sterker afhankelijk van computers. We kennen de dokter, hij gaf ons een handje toen hij de ziekenzaal opliep. We kennen de piloof, soms staat hij bij de deuropening om ons te begroeten als we zijn vliegtuig binnenkomen. Maar de anonieme bestuurders van ons leven, de softwaremakers die hun en ons werk mogelijk maken, kennen we niet. Dat geeft natuurlijk niet, maar het is soms wel goed erbij stil te staan hoe afhankelijk we zijn van computers (en elektriciteit etc.). En ons te realiseren, dat het vooral Indische, Tjechische en dergelijke programmeurs zijn in lage loonlanden die zich met de software daarvoor bezighouden.

In het boek over CorelDraw noemde ik de makers van CorelDraw 3

Het team van CorelDRAW 3.0

Programmaleiding: Susan Wimmer
Projectleiding: Annette McCleave en Steve Adams
Engineering projectLeiders:
Gord Smith, Ken Shimizu, Michel Bouillon, Paul Chehowski, Paul Hurley, Richard Woodend, Robin Davies
Engineering team:
Adam Milling, André Pharand, Cathy Wright, Daniel Leroux, David Springgay, Duncan Smith, Eid Eid, Elie Ahad, Graham Brown, Haroon Sheikh, John Powell, Kevin Bourgault, Mark Selleck, Mathieu Lepensee, Michael Baynger, Monqez Shureih, Paul Brownrigg, Randy Mack, Raymond Tsui, Robert Hilchie, Roberto Bozac, Sheila Anderson, Steven Shaw en Vincent Lin

Documentatieleider: Paul Klauninger
Documentatieteam:
Annemarie Vander Veen, Carole Filion, Catherine Neilson, Jim Coyne, Kent Omholt-Jensen, Mark Boyle, René Theriault, Tom Vradenburg

Kwaliteitsbewaking: Bill Cullen
Team kwaliteitsbewakers:
Al McInnis, Dave Dawkins, Diana Real, James O’Malley, Kim Connerty, Krista Martens, Russ MIller, Tim Benner

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 15 september 2011 door in de categorie 2011, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.