Moulinex midnight special 2000

Moulinex Midnight Special 2000 cocktail shaker

‘Wat is dat nou voor ding?’, vraag ik nieuwsgierig benieuwd. Ik zit in het kantoor van Marcel en ik wijs naar een transparante plastic koker. Er doorheen zie ik Moulinex Midnight Special 2000 staan. Of eigenlijk alleen Moulinex, de rest zag ik pas later. De deksel en bodem zijn groot en blauw.

Marcel kijkt me aan. Hij kan niet zien waar ik naar wijs. Maar hij weet het wel, want even later zegt hij ‘die Moulinex. Ik weet het niet. Ik kreeg het van iemand als betaling’.

Hij staat op en loopt naar het apparaat. ‘Het lijkt een blender. Hier zoek het maar uit, je mag het hebben’.

Moulinex Midnight

Thuisgekomen weet ik al snel dat de Moulinex Midnight een cocktail blender is. Er staan er talloze aangeboden op veilingsites. De prijs van de tweedehands versie varieert tussen 4 en 48 euro.

Veel meer informatie dan op de veilingsites is er niet te vinden. Moulinex zelf zwijgt over de inmiddels 17 jaar oude speciale uitgave. Was er iets bijzonders met dat jaar 2000? Afgezien van dat het een millennium jaar was.

Jean Mantelet

Jean Mantelet van Moulinex

Jean Mantelet

Moulinex is ooit opgericht door Jean Mantelet (1900-1991). Hij moest op zijn twaalfde werken in een kledingzaak. Daar leerde hij de basis van zakendoen. Daarnaast ging hij naar een handelsschool van de Franse Kamer van Koophandel.

Er wacht hem een goede toekomst. Maar als de eigenaar van de zaak in 1919 overlijdt gaat hij bij zijn vader werken, een kleine doe-het-zelf zaak heeft. Hij houdt het niet lang vol. In 1922 vestigt hij zich als fabrikant van handpompen en sproeiers.

Aardappelstamper

Mantelet is inmiddels getrouwd. Op een dag ziet hij zijn vrouw tobben met een apparaat om aardappelen te pureren. Hij besluit zich te specialiseren in huishoudelijke apparaten. Hij gaat naar zijn werkkamer. Een maand later heeft hij een aardappel-/groentestamper gemaakt.

In 1929 opent Mantelet een eigen fabriekje voor keuken apparatuur. Op 16 februari 1932 vraagt hij patent (pdf) aan voor zijn groentestamper en noemt het Moulin-Legumes. Kort daarna staat hij ermee op de beurs van Lyon. Hij rekent 36 frank voor zijn stamper en verkoopt er geen een. Twee maanden later op de beurs van Parijs heeft hij de prijs verlaagd tot 20 franc. Geleidelijk trekt de verkoop aan naar tweeduizend stuks per dag.

Patenten

In de jaren daarop bedenkt Mantelet meer apparaten. Hij is inmiddels naar een grotere locatie verhuist. In de Tweede Wereldoorlog wordt het bedrijf gesloten. Wanneer het in het najaar van 1944 weer opengaat krijgt Mantelet grote orders van het Amerikaanse leger. De productie stijgt al snel naar ongekende hoogte. In 1952 bereikt hij de verkoop van meer dan 100 miljoen apparaten.

Gemotoriseerd

In 1953 ziet hij zijn werknemers overstappen van de fiets naar de bromfiets. Mantelet bedenkt dat ook vrouwen van de zwengel van zijn apparaten af willen. Het tijdperk van de motoren is aangebroken. De naam van het product wordt verandert met de toevoeging EX (van express).

Moulinex komt met elektrische apparaten die veel lagere zijn geprijsd dan die van de concurrentie. De Moulinex koffiemolen uit 1956 kost een kwart van het overige aanbod. Het bedrijf beleeft gouden jaren.

Medewerkers

Het personeelsbestand groeit met de jaren. Van 48 in 1937 tot 3000 in 1963. Moulinex neemt in die tijd veel boerinnen in dienst. Die zijn door de komst van de tractor overbodig geworden in hun boerenbedrijf. Het bedrijf onderscheidt zich door hoge salarissen, een veertiende maand en huisvesting voor haar medewerkers. Er ontstaat zelfs een nieuw district. Geleidelijk is Moulinex een multinational geworden met twaalf fabrieken.

Onafhankelijk

Mantelet wil dat Moulinex een onafhankelijk bedrijf is. Hij richt daarom in 1961 een eigen technische school op. Om de continuïteit van de productie te garanderen neemt hij allerlei beroepen in dienst. Al snel werken er monteurs, dakdekkers, elektriciens, huishoudsters, koks, artsen en dergelijke. Het bedrijf heeft ook een eigen busdienst.

Vanaf die tijd komen er ook allerlei nieuwe producten. Niet alleen kleine keukenapparaten zoals mixesr en dunsnijders. Het assortiment bevat haardrogers, stofzuigers, friteuses, magnetrons en zelfs airconditioners.

Marktleider

In 1970 is Moulinex marktleider in Frankrijk met 85% van alle keukenapparatenverkoop. Het bedrijf exporteert naar ruim 100 landen en het produceert ruim 80.000 artikelen per dag. Moulinex staat vooraan bij de expansie van de Europese markt. Geleidelijk opent het bedrijf tot 1990 nog elf fabrieken en kantoren in het buitenland.

Neergang

Eind zeventiger jaren verslechteren de economische omstandigheden. Er is een oliecrisis en de markt verandert. Werknemers worden mondiger. De beroemde kreet ‘Moulinex bevrijdt vrouwen’ wordt bij de eerste staking aangevuld met ‘… maar misbruikt haar arbeiders’. Naast genoemde problemen worden ook enkele commerciële fouten gemaakt.

Na de staking van de eerste fabriek in 1978 krijgt Moulinex tien jaar van economische en sociale onrust. De opkomst van supermarkten doet het bedrijf ook geen goed. En met de toegenomen levensstandaard is het plastic van de apparaten synoniem geworden aan goedkoop en van lage kwaliteit.

Partners

Jean Mantelet ziet de bodem van de schatkist. Het ontbreekt hem aan ideeën om het tij te keren Hij gaat op zoek naar partners. Het personeelsbestand is inmiddels gekrompen van ruim 11.000 in 1976 naar krap 9000 in 1984.

In 1985 verkoopt Mantelet 20% van zijn aandelen aan het Amerikaanse Scovill. Twee jaar later verkopen zij hun aandeel alweer en in dat jaar maakt Moulinex het eerste verlies in zijn geschiedenis.

Hervormingen

De 86-jarige Mantelet krijgt een hartaanval en doet de directie van Moulinex over aan drie managers, verdeeld over productie, verkoop en financiën. Ze krijgen samen 51% van het stemrecht.

Er worden stevige maatregelen genomen, waarbij onder andere enkele fabrieken tijdelijk worden gesloten. Het werkgelegenheidsplan betekent een verdere reductie van het aantal medewerkers. Velen kunnen blijven en ze krijgen gezamenlijk 30% van het belang in het bedrijf. Het gaat al snel weer beter met Moulinex.

Overnames

In 1989 doet Moulinex een eerste overname met het Engelse bedrijf Swan Brand, een producent van keukenapparatuur. Daarna volgt het Italiaanse Girmi en in 1991 wordt het Duitse Krups overgenomen. Moulinx is weer de nummer 1 van Europa op het gebied van keukenapparatuur.

OP 19 januari 1991 overlijdt Jean Mantelet. Hij wordt nog steeds gezien als de vaderlijke kapitalist. Een eenvoudige man die dicht bij zijn werknemers stond en die met passie en inventiviteit werkte. Hij was ook de pionier in Frankrijk op het gebied van decentralisatie. Mantelet zorgde voor veel werkgelegenheid in een gebied dat door technische ontwikkeling tot armoede was gedoemd.

Erfenis

Zijn dood leidde tot allerlei juridische problemen die de ontwikkeling van Moulinex tegenhielden. Mantelet had ging kinderen. De strijd ging vooral tussen aandeelhouders en banken. Financiële belangen wogen zwaarder dan industriële. Het jaar 1998 werd uiteindelijk nog met een winst van 203 miljoen afgesloten. Het jaar daarop was er echter een verlies van 384 miljoen.

Overigens speelden Moulinex niet alleen perikelen rond de erfenis parten. Er waren ook crises in Rusland, op de Aziatische markt en in Latijns-Amerika. Dat waren na de hervorming van Moulinex rond 1985 nieuwe markten die veel omzet vertegenwoordigden.

Moulinex Midnight Special 2000

Na het enorm verliesgevende jaar kwam de Moulinex Midnight Special 2000 op de markt. Was het een poging met een inventief product het bedrijf weer winstgevend te maken. De batterijen worden draadloos opgeladen via een plaatje. Nu is dat weer heel populair, maar toen was dat best bijzonder. En voor een blender, cocktail shaker heel handig.

Het apparaat is, als je nu op veilingsites kijkt, overal te koop (geweest). Aanbiedingen op eBay komen uit alle Europese landen, Amerika, Aziatische landen, Mexico en nog enkele Zuid-Amerikaanse landen.

Failliet

Maar het tij bleek niet te keren. Meerdere fabrieken werden gesloten en werknemers ontslagen. Het jaar van de Moulinex Midnight Special werd afgesloten met een record verlies van 817 miljoen.

Op 7 september 2001 werd voor Moulinex faillissement aangevraagd. Daarna volgden weken van onzekerheid, nog meer ontslagen, stakingen in fabrieken en protesten in de wijken daaromheen.

Groupe SEB

Op 22 oktober werd Moulinex overgenomen door Groupe SEB, tot dan de grootste concurrent. SEB (Societé dÉmboutissage de Bourgogne) voert direct enkele veranderingen door. Een paar fabrieken worden gesloten, van andere wordt de productie samengevoegd. Het personeelsbestand krimpt nog verder en op 21 november 2001 houdt Moulinex op te bestaan als bedrijf.

Het merk Moulinex wordt opgenomen in Groupe SEB. Dat bedrijf voert nu nog bekende namen als Rowenta, Tefal en natuurlijk Krups.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 22 augustus 2017 door in de categorie 2017, Algemeen, Geschiedenis

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

One thought on “Moulinex Midnight Special 2000 cocktail shaker

  1. 1

    Als ik me het goed weet te herinneren was het een samenwerking tussen de Koninklijke de Kuyper en Moulinex. Weet dat we voor een relatie 50 van die apparaten hebben moeten inpakken met diverse ingrediënten er bij in cellofaan met een luxe kerststrik. Wat een ***** werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *