Hitman's Bodyguard

Hitman’s Bodyguard – bijzondere Amsterdamse ervaring

Vorig jaar rond deze tijd werd het gemeld in het 8-uur journaal. Voor opnamen van de film Hitman’s Bodyguard waren een aantal Hollywood-acteurs in Amsterdam. Samual L Jackson en Ryan Reynolds gingen spectaculaire actiescènes opnemen.

De afspraken met de gemeente over de opnamen waren een jaar eerder gereed. Er zou onder andere een achtervolging over de grachten plaatsvinden. Dat kost vanzelfsprekend vooraf veel regelwerk.

Stunt en mimiek

Stuntmannen namen in een paar weken de meeste actiescènes op. De acteurs hoefden slechts in een paar dagen hun beroemde gezichten in enkele close-ups in aan de scènes toe te voegen. Meer dan mimiek hoefde het niet te zijn. Bij actie horen geen uitgebreide dialogen.

Een deel van die invulopnamen konden later in de studio worden opgenomen. Voor scènes bij het Rijkmuseum was dat lastiger. En natuurlijk is het ook veel leuker dat de acteurs daarvoor naar Amsterdam kwamen. Een beetje Nederland/Amsterdam promotie ter plekke kan geen kwaad.

Première

Donderdag 17 augustus j.l. werd de film officieel uitgebracht in de Nederlandse bioscopen. Een paar dagen daarvoor werd het vertoond aan medewerkers van de film. Bij deze première was natuurlijk ook een stelletje bekende en marginaal bekende Nederlanders aanwezig.

Meestal hebben die mensen niet veel te melden. Het zijn doorgaans herhalingen van elkaar, waarbij de woorden fantastisch, groots en andere superlatieven elkaar in hoog tempo afwisselen. Dat de film extra bijzonder was en is, omdat het deels in Amsterdam is opgenomen, daar kon ik me wel iets bij voorstellen.

Hitman’s Bodyguard

Dus wilde ik de film zien. Ok, ik wilde het ook wel zien zonder Amsterdam. Door het Amsterdamse kwam Hitmans’s Bodyguard wel hoger op mijn prioriteitenlijstje.

Gisteren heb ik de film gezien. Eerste indruk in enkele zinnen? Ontspannen, onderhoudende actiefilm rond een wat mager verhaal. Iets te veel en te lange, maar wel leuke dialogen. Interessante acties. Waarbij de acties in Amsterdam, zeker voor Nederlanders die de stad kennen, een extra dimensie geeft.

Amsterdam

Ja, de acties in Amsterdam zijn spectaculair. Vooraf las ik het tekstje bij de bioscoopagenda. Die staat er nog steeds bij. Maar nu weet ik dat de tekst niet klopt.

Er staat: een spannende actiefilm die zich deels in Amsterdam afspeelt.

Deels !? De meest spectaculaire actie speelt er zich af. De grote, spectaculaire achtervolging over en in de grachten, van Hitman’s Bodyguard speelt in Amsterdam. Er zijn wat schietscènes op andere plaatsen, een bommetje in London en een handgemeen bij de eerste ontmoeting van de Hitman en de Bodyguard in Manchester.

Het ongeveer 7 minuten durende racen met diverse auto’s en een speedboat, halverwege de film, is het meest aantrekkelijk. Op zijn minst voor Nederlanders. Later is er nog een achtervolging in de buurt van Den Haag. De opnamen daarvan zijn, denk ik, op meerdere plaatsen genomen. Maar ik ken Den Haag niet goed genoeg om dat kunnen zien.

Hitman's Bodyguard en Amsterdam CS

(klik voor vergroting)

Stereotypen

De producenten van de film maakten gebruik van een bijdrage van het NL filmfonds. In het algemeen is die bijdrage bedoelt ter stimulering van Nederland als productieland en werk voor Nederlanders. Maar wellicht suggereren ze ook de totaal shot van schilderachtig Nederland in de film.

Als de hitman met zijn bodyguard uit Amsterdam wegrijden zie je ze tegen een horizon van molens. Overigens kwamen ze Amsterdam binnen na een opname vanuit de lucht van Amsterdam CS. Er zitten meer, bijna toeristische, opnamen van Amsterdam in.

En er zijn de stereotypen rond de Wallen, met zijn hoertjes en peepshows. Gelukkig daarnaast ook de gezelligheid van de vele terrassen. Amsterdam heeft immers de meeste terrasstoelen per inwoner.

Voor de zittenblijvers

Tegenwoordig zit er altijd een grap in de aftiteling of aan het eind daarvan. Geen zin om in de drukte naar de uitgang te gaan blijf ik rustig zitten. Dan komt de traktatie. Een door de klokken van de Westertoren verstoorde opname. We zien Ryan Reynolds in afwachting van een volgende opname.

De klapper heeft de opname al aangemerkt op de filmrol als de klokken beginnen te spelen. Reynolds blijft in de houding, maar het duurt lang en hij verliest zijn concentratie of geduld. Toch leuk. Amsterdam niet in beeld, maar tenslotte in geluid ook weer even een hoofdrol.

Aftiteling:

  • Er doen meerdere Nederlandse acteurs mee aan de film, o.a. Barry Atsma, Noortje Herlaar en Tine Joustra (respectievelijk als Moreno, Griffier bij het Internatiaal gerechtshof enInterpol-directeur). Daarnaast zijn er heel veel minder bekende acteurs, zoals Michel den HartogTruus de Boer en Wendelien Lodder en Nederlandse figuranten
  • Natuurlijk zijn er dit keer veel meer Nederlandse stuntmannen en -vrouwen dan in andere Hollywoodfilms. Een van de stuntcoördinatoren van de film was Simon van Lammeren . Enkele stunters waren Marco Sleeswijk, Claudine Sleeswijk-Monart, Brian van de Vooren, Mariken van Lammeren, Nick Roeten en Astrid Mestebeld.
  • De Nederlandse executive producer van Hitman’s Bodyguard is Tom de Mol. Voor deze film regelde hij voornamelijk de financiering van Nederlandse films. Hij maakte met zijn productiebureau aanspraak op geld van de Stichting Nederlands Fonds voor de Film, kort weg het Filmfonds.
  • Het Filmfonds droeg wel bij aan de film, maar de bijdrage was in verhouding minimaal. De filmproductie kostte ongeveer 30 miljoen dollar. Het fonds betaalde 893.126 euro. De bijdrage van het Filmfonds is onderdeel van een incentive. Doel daarvan is Nederland te profileren als productieland en werk te bieden aan Nederlandse mensen uit de filmindustrie. De bijdrage is in de vorm van een 30% Cash Rebate. Dat betekent dat 30% van de in Nederland gemaakte kosten worden vergoed, tot een maximum van 1 miljoen.
  • Ongeveer tegelijk met Hitman’s Bodyguard ging in Nederland de film Tulp Fever in première. Twintig jaar geleden al wilde Steven Spielberg dit boek van  Deborah Moggach verfilmen. Hij wilde hiervoor gebruik maken van eenzelfde cash rebate-regeling in Engeland. Zie Tulpenkoorts
  • De aftiteling van de film duurt even lang als de achtervolging door de Amsterdamse gracht (circa 7 minuten). De grap met de Westertoren in de aftiteling begint na bijna zes minuten.

SPOILER ALLERT !!!

Hieronder de grap van de aftiteling met de Westertoren:

Meer filmpjes (trailers, making of … e.d.) op youtube

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 2 september 2017 door in de categorie 2017, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *