Authentieke Dag Vreeswijk

Authentieke Dag Vreeswijk 2017 – een succes (fvdw-20)

De Authentieke Dag Vreeswijk begint direct goed. De zon breekt door, terwijl de deelnemers aan de autorit komen aanrijden. Het belooft een mooie dag te worden. Het maakt ook het optuigen van de kramen en stands een stuk aangenamer. Want op regen zitten bezoekers van een markt niet te wachten.

Lopend langs de auto’s zie ik weer een bonte verzameling. Oude en heel oude sportwagens en personen auto’s in allerlei soorten en maten. Veel deelnemers hebben aandacht gegeven aan hun kleding. Ze hebben die aangepast aan het thema van de Authentieke Dag Vreeswijk dit jaar, de Franse stijl. Allen zijn in afwachting van het startschot voor de rondrit. Die leidt hen langs de randen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Mooie combinatie

‘Wat zijn er weer heerlijk veel kramen’, zegt Ria, die ik aanspreek op de hoek van de Dorpsstraat/Mauritsstraat. ‘We komen elk jaar vanuit Geldermalsen. Mijn man is gek van klassieke auto’s. Hij staat daar een vogel op een motorkap te fotograferen. Terwijl hij de auto’s en motoren bekijkt, ga ik langs de kramen. Het is evenals vorig jaar een mooie combinatie van alles wat, aangevuld met oudhollands’.

Op de Koninginnenlaan staan de meeste kramen met oudhollandse activiteiten. Een man laat zich daar uitgebreid informeren over het maken van pijlen. Het is een leuke hobby om die zelf te maken, wordt hem verteld.

Even verder zit een jongetje bij de portrettekenaar. Zijn moeder staat goedkeurend knikkend naast de vrouw die de tekenpen hanteert. ‘Ja Prachtig hè, hoe je geleidelijk zijn karakteristieke vormen gaat zien’, zegt ze enthousiast als ik naast haar sta en me het woordje ‘mooi’ laat ontvallen.

Keuzestress

Authentieke Dag Vreeswijk

Burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein reed mee in de toerrit

‘Schat ik ga nu even bij de auto’s kijken’, hoor ik een man tegen zijn vrouw zeggen. Zij staat met een andere vrouw bij een kraam vol bonbons. Keuzestress overvalt haar bij het zien van al het lekkers. Het is ook moeilijk kiezen in het enorme aanbod. Ik kan zelf de verleiding weerstaan.

De zon schijnt. Wie ’s ochtends uit veiligheid nog een jas of vest had aangedaan, heeft deze al uitgetrokken. Halverwege de dag vermaakt iedereen zich. Karin uit Houten weet wel waarom. ‘De Authentieke Dag Vreeswijk is altijd zo knus en overzichtelijk. Straks gaan we met de kinderen nog op de werf kijken. En ben je al op de Dorpsstraat geweest?’, vraagt ze, ‘prachtig toch die auto’s, kramen en binnenvaartschepen evenwijdig op een rij’.

Auto’s fotograferen

Op de Dorpsstraat heeft autobedrijf Willem van der Kooi een prominente plek naast het terras van Kusadasi. De Lotus-dealer heeft daar twee sportauto’s staan voor de witte ophaalbrug. Een prachtig plaatje. Dat vindt ook Kees uit Nieuwegein. Hij staat foto’s te maken. ‘Het is een Lotus Elise’, zegt hij, het bordje voorlezend dat naast de auto staat.

Even verder bewondert een man een bordeauxrode open Morris. ‘Prachtig die auto’s in deze omgeving’, merkt de man op, ‘Dit is bijzonder hoor. Vreeswijk is zo’n mooi dorp. En dan die prachtige auto’s tegen die karakteristieke, unieke omgeving’. De man, die Gerard heet en uit De Bilt komt, heeft zich voorbereid en weet veel over de geschiedenis van Vreeswijk. Hij vertelt me over de oudste schutssluis van Europa en het eerste kanaal van Nederland. ‘Ik heb een paar prachtige foto’s van de auto’s die over de brug gaan’, zegt hij enthousiast wijzend richting de Lekstraat.

Afwisseling

Bij een kraam met kleding houdt een vrouw een T-shirt voor haar lichaam. Het meisje naast haar trekt een afkeurend gezicht en de vrouw legt het shirt lachend terug. Even later vertelt ze me dat ze het aanbod op de Authentieke Dag Vreeswijk zo fijn afwisselend vindt. ‘De markt gecombineerd met die auto’s. Dat is toch hartstikke mooi. Maar het allerleukste is dat er een gemoedelijke sfeer is. Het dorpse is gebleven en dat past bij Vreeswijk en deze Authentieke Dag’.

Authentieke Dag Vreeswijk, op naar de 9e

De hele dag zie ik alleen maar opgewekte gezichten van mensen die zich vermaken. De Authentieke Dag Vreeswijk is geslaagd weet ik rond een uur of vijf. Kort daarna zie ik de vermoeide, maar blije, organisatoren. Een klein jaar waren ze bezig met de voorbereiding, aanvragen van vergunningen, regelen van kramen, uitzetten van routes, maken van lunchpakketten en nog veel meer. “want je wilt niet weten wat er allemaal bij komt kijken”, zegt Arjan, een van de organisatoren.

Het zit er op. Er worden al wat ideeën geopperd voor de 9e ADV. Maar eerst gaan we nagenieten van een fijne, zonnige Authentieke Dag Vreeswijk 2017.

Zie ook: van Stadsie tot Stad

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 3 september 2017 door in de categorie 2017, Algemeen, Foto van de Week

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

code