Bijen in de tuin

Bijen in de tuin van mijn broer – (fvdw21)

Mijn broer heeft bijen in de tuin. Hij heeft geen bijenkast of andere voorzieningen voor bijen. Het is de struik langs een muur waar de bijen van houden.

Gisteren was ik bij hem op bezoek. Aan het eind van de middag ging hij in de keuken een maaltijd voorbereiden. Zijn vrouw en kinderen zaten voor de televisie. Met het boek ‘Sketching Light‘ van Joe McNally nestelde ik me op een bank in de tuin.

Bijen in de tuin

Het is geen probleem als je bijen in de tuin hebt. In de meeste tuinen komt er dan af en toe een bijtje voorbij. Maar in de struik achter me vliegen honderden bijen. In de tuin van mijn broer is het daardoor een enorm gezoem. Het is eigenlijk wel een rustgevende klank.

Wanneer je er niet op let komen de individuele zoemklanken samen in een lichte, onbestemde brom. Zo eentje die je soms hoort in tuinen, die op enige afstand van een snelweg liggen.

Zon en wolken

Als de zon schijnt is het buiten lekker warm. Maar verdwijnt de zon achter de wolken dan is het koud. Te koud. Ik loop regelmatig in en uit het huis. De kussens leg ik al niet eens meer op de bank.

Wanneer ik weer eens buiten kom vallen de bijen in de tuin me weer op. Hun gezoem overheerst in de verder vrijwel stille tuin. Ik besluit weer eens mijn smartphone te pakken voor een filmpje.

Filmpje van de bijen

Dicht bij de struik probeer ik een bij te volgen, dan een andere en weer een andere. Het is bijna niet te doen. Uit de hand filmend beweegt de telefooncamera iets te veel, vind ik. Het is echter de enige mogelijkheid. Een statiefje heb ik niet bij me, bovendien moet ik wendbaar blijven.

Scherp stellen is ook lastig. Dat doet mijn iPhone automatisch, maar niet snel genoeg. Met heen en weer bewegen probeer ik het beeld scherp te houden.

Het blijkt ook dat de meeste bijen dieper in de struik zitten. Ik weiger mijn handen in de struik te steken. Bovendien heb ik dan te weinig licht en zal ik, nog meer dan ik nu al doen, de schaduwen van mijn armen filmen.

Gedomesticeerd

Zijn de bijen in de tuin van mijn broer gedomesticeerd, gewend aan mensen. De bijen aan de buitenkant van de struik benader ik tot heel dichtbij. Op 10 centimeter afstand film ik de bijen. Ze blijven rustig doorgaan met hun werk.

Pas al ze mijn schaduw zien vliegen ze weg voordat ze hun werk hebben voltooid. Dat wil niet zeggen dat ik ze makkelijk kan filmen. Ze zijn beweeglijk en bleven te kort op hun plaats.

Enthousiast

Ik verwonder me over de beelden. Ze zijn niet perfect, maar ik vond het leuk dat ik toch heel dichtbij kon komen. Ik neem me voor het nog eens over te doen.

Want de bijen in de tuin komen er niet eenmalig. Ze kwamen de afgelopen weken dagelijks langs, vertelt mijn broer. Het wordt kouder en wellicht al een beetje herfstachtig. Maar wellicht dat ze nog wel even blijven komen.

Zie ook: ‘het houden van bijen neemt weer toe’, ‘3D printen met bijen‘ en ‘hoornaar in de tuin van mijn broer‘.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 10 september 2017 door in de categorie 2017, Algemeen, Foto van de Week

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *