Ketel 1 matuur

Ketel 1 Matuur en Dutch Coffee

‘Ha René, ken je Ketel 1 Matuur?, vraagt Roy van slijterij Van Schaik als ik zijn zaak binnenloop.

Voor ik kan antwoorden heeft Roy een glaasje voor me ingeschonken. ‘Dit ga jij heel lekker vinden’. Daarna volgt een verhaal over een blend van extra lang gelagerde granen, kruiden en natuurlijk jeneverbessen. Ik hoor het maar half want ik ben mijn eerste indruk aan het analyseren.

Ketel 1 Matuur

‘Heel lekker. Je proeft de eikenhouten vaten en de kruiden’, is mijn eerste reactie. ‘De eerste slok is wat scherp, maar dat kan ook komen doordat het op mijn nuchtere maag valt. Daarna is hij zachter. Leuk die naam, Ketel 1 Matuur. Dat slaat op de lange rijping, de tot volle wasdom gekomen jenever. Maar wie dat niet direct herkent, denkt ongetwijfeld dat het een grappige verwijzing is naar Natuur’.

‘Niets zo natuurlijk als een goede Hollandse jenever’, reageert een klant in de zaak.

Natuurlijk

‘Ik ben een gematigd drinker’, openbaar ik, ‘als ik drink moet het goed zijn. Chemische troep komt er bij mij niet meer in. Zeker niet na de ontdekking van die heerlijke roggejenever van Zuidam. Deze Ketel 1 Matuur lijkt ook met zorg gemaakt en met eerlijke ingrediënten. Mag ik onbescheiden zijn’ zeg ik wijzend naar mijn lege glas.

Internationaal

Ik neem nog een slokje. Onderwijl vertelt Roy over Ketel 1 van de familie Nolet. Ze hebben een groot aandeel in de Nederlandse jeneverproductie. En Ketel 1 is internationaal succesvol. ‘Ja, ik zag ze in verschillende Amerikaanse series voorbij komen. Ze zaten als Ketel One in White Collar en ik meen ook in House of Cards. Laatst zag ik ze in een film, ik weet niet meer welke’.

Het bedrijf Nolet is onder leiding van Carel Nolet de afgelopen twintig jaar flink gegroeid. Het heeft belangen in andere distilleerderijen en distributeurs en de producten worden wereldwijd verkocht. Carel jr. en Bob, de twee zoons van Carel sr, voeren samen met hun vader de directie.

Dutch Coffee

Roy toont me een glas. ‘Kijk ze promoten Ketel 1 Matuur met dit glas’.

‘Dutch Coffee?’, vraag ik. ‘Ketel 1 Matuur en Dutch Coffee?’.

‘Ja met deze jenever maak je een echte Hollandse koffie. Daarvoor doe je heet water in een glas en schept er wat bruine suiker bij. Dan schenk je er deze Ketel 1 Matuur in en tenslotte een scheut sterke koffie. Even roeren en wat slagroom erop’.

‘Ok, ik snap de marketing. Het is een leuke variant op Irish Coffee en dergelijke. Maar Dutch Coffee bestaat echt. Het is populair in Azië. Daar is het door de VOC geïntroduceerd. Het is een soort ijskoffie’.

‘Ik ken het niet’, zegt Roy.

‘Ik heb wel eens over geschreven over Dutch Coffee. Je kunt die Ketel 1 variant gewoon laten afkoelen. Dan zet je ze in de koelkast of serveert het met ijsblokjes. Dan lijkt het op die oude Dutch Coffee. Maar eigenlijk doe je, warm of koud, met zo’n Dutch Coffee afbreuk aan deze prima jenever’.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 27 oktober 2017 door in de categorie 2017, Algemeen, Eten & Drinken

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *