patisserie - Dragon Cake van Jordi Puigvert

Patisserie is een kunstvorm

‘Ik wist dat je een liefhebber bent van patisserie. Dit duidt op een obsessie’, zeg ik lachend als ik bij Erik binnenstap. In de hal van zijn kantoor hangt een grote afbeelding van gebak. Het ziet er likkebaardend lekker uit. Het water loopt me in de mond.

‘Het lijkt op een chipolata gebak, zo’n trouwtaart’, ga ik verder als Erik niet direct reageert. ‘Het water loopt me in de mond’, gooi ik er direct maar even achteraan.

Erik lacht. ‘Dat is precies de bedoeling. Gebak is heerlijk. Helaas moet ik tegenwoordig beter opletten, diabetes ligt op de loer. Dus doe ik het met foto’s. Laat het water maar in de mond lopen’.

‘Het is een prachtige foto’.

Patisserie is een kunstvorm

‘Patisserie is een kunstvorm. Dit is een werk van Jordi Puigvert en het heet Dragon Cake. Het ziet er mooi uit. Het is een lekkere binnenkomer hier in de hal. Qua ontwerp is het echter minder spannend. Kom maar eens mee’.

We lopen de zware eikenhouten trap op naar het kantoor van Erik. Onderweg zie ik nog enkele kleinere foto’s van patisserie. Dat klinkt beter dan uitingen van banketbakken, heeft Erik me al eens verteld.

‘Kijk’, zegt Erik wijzend op een grote vierkante foto, ‘dat is toch kunst. Patisserie is zo mooi. Het is niet spannender gemaakt dan het is. Zoals bij die foto’s waarover we het wel eens hadden, die in het FD Magazine van Marie Cecile Thijs. Bij de foto’s die op mijn kantoor hangen is patisserie op zichzelf de kunst. De afbeelding is productfotografie’.

‘Het is inderdaad heel mooi. Zo enorm uitvergroot. Je kunt zelfs de belletjes in het glazuur zien. Ik houd van die scherpte’.

Meester in de Patisserie

‘Wist je dat we in Nederland tegenwoordig ook twee meesters hebben in de patisserie. Rudolph van Veen en Robèrt van Beckhoven hebben allebei de titel meester Patissier. De foto’s die ik hier en thuis heb hangen komen echter van buitenlandse patissiers. In Nederland bestaat de titel pas sinds een paar jaar. In andere landen, met name Frankrijk, al veel langer’.

‘Ik heb daar een documentaire over gezien’, zeg ik, ‘over de meestertitel patisserie in Frankrijk’.

‘Dat kan. Toen van Veen meester werd is er een documentaire gemaakt. In Frankrijk kennen ze de meestertitel al tachtig jaar. Daar strijden elke drie jaar zestien koks voor de blauw-wit-rode kraag die bij de meestertitel hoort’.

‘Een prijs voor het leven toch’, merk ik half vragend op.

‘Het is meer een examen dan een prijs. Als je het eenmaal hebt gehaald, dan is dat voor altijd. Het wordt overigens toegekend door de Meilleur Ouvrier France (Beste Franse Arbeider). Je zou eens wat over die organisatie moeten lezen. Heel interessant. Dat gaat veel verder dan patisserie.’

De foto’s

‘Hoe kom je eigenlijk aan die foto’s. Ik heb dat nooit eerder gezien’.

‘Ik zag een paar jaar geleden het tijdschrift So Good liggen bij een notaris. Het is een Brits patisserie magazine, bijna een boek. Ik vond de foto’s direct mooi. Toen vooral door de uitvergroting. Er zaten foto’s bij waar je het water van in de mond loopt’.

‘Die daar is ook prachtig, water brengend’, zeg ik wijzend naar een glanzend chocolade gebak.

‘En wat dacht je van deze. Maar goed. De fotografie is prachtig, maar het gebak op zich eigenlijk nog veel mooier, vind ik. Zoals ik al zei patisserie is een kunstvorm. In het tijdschrift wordt overigens ook in foto’s uitgelegd hoe je het moet maken. Maar goed, ik ben achter de foto’s aangegaan en heb ze door een bevriende drukker laten afdrukken’.

Geobsedeerd

‘Ik ben nu ook wel benieuwd naar dat tijdschrift’.

‘Er moet hier ergens een exemplaar liggen. Waarschijnlijk in de kamer hiernaast’.

En ja, daar ligt het tijdschrift en er hangen ook nog enkele foto’s. Wat ik zeg, Erik is geobsedeerd door patisserie.

Meeer informatie:

Zie ook: bericht ‘Broodpap en wentelteefjes‘ en ‘bonboule van Roel’

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 5 november 2017 door in de categorie 2017, Algemeen, Foto van de Week

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *