Bewegingsstoornis golferitus yips

Bewegingsstoornis Darteritus en Golferitus

‘Wat staat die man nou te stuntelen’, merk ik op, ‘gooi dat pijltje. Je voelt en wilt gooien, maar hij doet het niet. Kan ie zijn zenuwen niet de baas of zo’.

‘Nee, hij heeft bewegingsstoornis Darteritus’, legt Frank uit. We kijken naar een wedstrijd van darter Berry van Peer. Ik kende de man niet en ben ook geen fanatieke dartliefhebber. Maar Frank kijkt heel veel sport en dus ook darten.

Bewegingsstoornis

‘Het is een bewegingsstoornis die ook wel een dartziekte wordt genoemd’, gaat Frank verder, ‘je beweging wordt dat op de een of andere manier belemmerd’.

‘Wat jij hebt bij het putten, met je eeuwige oefenputs’, zeg ik lachend.

Neurologisch

‘Nou, dat zou heel goed kunnen. Het is waarschijnlijk een neurologische aandoening met een mentale component. Met mijn artrose, jicht en andere lichamelijke ongemakken zou die bewegingsstoornis heel goed kunnen opspelen tijdens het putten’.

‘Ik kan nog wel meer sporten bedenken. Tafeltennis. Dat de tennisser ineens met dat batje in de lucht blijft hangen. Biljarten, dat de biljarter met die keu tussen zijn vingers blijft schuiven. Of schaatsen, dat de schaatser op een schaats verder rijdt omdat zijn andere been er geen zin in heeft’.

Darteritus

‘Darteritus is een serieus probleem, daar moet je geen grapjes over maken’.

‘Wie noemt zo’n ziekte dan ook Darteritus. Het ziet er uit als aanstelleritus. Je weet dat ik geen oefenswings en dergelijke maak. Jouw langdurige oefen- en luchtslagen zijn daardoor gewoon extra koddig’.

‘Ja ja, maak mij maar belachelijk. De bewegingsstoornis heet bij darten Darteritus. Maar het zou ook een Dart-yip genoemd kunnen worden. Zoals het bij golfen put-yips heet. En je kunt bij het golfen ook last van chip-yips hebben’.

‘Ik zal het Golferitus noemen’.

Yips

Thuis ga ik maar eens even op zoek. Yips klinkt als een afkorting. Maar het komt van Yip, een woord dat in de 15e eeuw voor het eerst wordt gebruikt. Het is een klanknabootsing, waarschijnlijk van het huppen van een vogel.

In de medische wereld staat het inderdaad voor een bewegingsstoornis. Het wordt gebruikt wanneer de fijne motoriek van iemand is weggevallen of regelmatig wegvalt.

Onbekend

De oorzaak is nog onbekend. Meerdere onderzoekers kijken er vanuit verschillende disciplines naar. Vaak zowel met lichamelijke als mentale inslag. Psychologen zoeken het bijvoorbeeld in angst en stress gekoppeld aan beweging. Een antwoord is er nog niet.

In de tussentijd proberen sporters allerlei middeltjes om er vanaf te komen. Die zijn vooral gericht op ontspannen en pijnverlichting, hoewel de bewegingsstoornis niet of nauwelijks met pijn gepaard gaat. Het zijn bètablokkers, CBD-olie, pammetjes (slaap en kalmeringsmiddelen eindigend op pam, bijvoorbeeld Oxazepam ) en bij vooral darters ook alcohol.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 9 november 2017 door in de categorie 2017, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *