Engelentrompetten, Brugmansia en toeval
Het bericht over Engelentrompetten begint weer bij toeval. Gisteren schreef ik over pitloze druiven. Een kort verhaaltje, waarvoor ik veel meer las dan ik schreef, waarbij het draait om plantveredeling. Vanochtend vroeg ging ik langs bij een kringlooporganisatie. Ongeveer om de twee maanden loop ik daar binnen. De beheerder ken ik en we spraken even over onze bezigheden.
Ik vertelde dat ik weer meer fotografeer. Schrijven en fotograferen, dat vind ik een leuke combinatie. Even later sta ik bij de boeken. Er komt een oudere man bij me staan, die ik even tevoren al in de koffiehoek had gezien.
Fotograferen
‘Waar ligt jouw interesse bij fotograferen?’, vraagt hij. Nadat ik het hem heb omschreven vertelt hij, ‘mijn interesse ligt bij Engelentrompetten. Die fotografeer ik’.
‘Oh ja, Engelentrompetten, planten’, zeg ik, ‘ik denk dat ik daar wel eens van heb gehoord. Beetje lelieachtige bloem’.
De man pakt zijn telefoon en toont me zijn meest recente foto’s van Engelentrompetten, gemaakt in zijn tuin. Als ik belangstelling toon, vertelt hij dat hij zelf kweekt. Dat doet hij zowel met zaad van de plant, als met stekjes.
Toeval
‘Ongelooflijk’, zeg ik, terwijl hij daarbij niet vermoed dat ik het over de toevalligheid heb. Dat ik over een onderwerp van gisteren, waarover ik las, nu vragen kan stellen. Dat hoeft echter niet direct want de man vertelt uit zichzelf al de basis. En zo hoor ik over zaadbevruchting, stekjes op water zetten, kleurverandering, kraagvermeerdering en nog veel meer.
Me nog steeds verwonderend over het toeval ga ik vragen stellen.
Brugmansia Vereniging
De Engelentrompetten heten eigenlijk Brugmansia, genoemd naar de Nederlandse arts en natuurvorser Sebald Brugmans. Het kweken met stekken is vrij eenvoudig. Maar de oudere man kweekt met zaad. Hij zit bij een vereniging met ongeveer 150 leden. Daar zitten geen kleine jongens, begrijp ik, de leden zijn serieuze, enthousiaste hobbykwekers.
Zelf onderhoudt hij meerdere soorten en probeert nieuwe soorten toe te voegen. Ook vindt hij het leuk de hoogte in te gaan. Hij heeft een soort, vertelt hij trots, die bijna drie meter hoog is en boven zijn huis uitsteekt.
Andere leden hebben andere invalshoeken. Een bevriend lid heeft een soort ontwikkeld met vier kragen. Hoe, dat is vanzelfsprekend geheim. Net zo geheimzinnig doen enkele andere leden over hun methode om de kleur te veranderen. Dat gaat niet, zoals huis-tuin-en-keuken kwekers het doen, met kleurstoffen in het water.
Engelentrompetten
Engelentrompetten zijn er al honderden jaren. Pas sinds kort zijn ze ingedeeld bij het geslacht Brugmansia. Daarvoor zaten ze bij het geslacht Datura.
Ze komen uit tropische gebieden. Engelentrompetten bevatten, evenals andere nachtschades, stoffen als scopolamine, atropine en hyoscyamine. Van het sap uit de stengels kun je traanogen krijgen. In Zuid-Amerika worden ze zelfs gebruikt voor hun psychoactieve werking. Maar dat is vrij gevaarlijk, een hallucinerend tripje kan zomaar overgaan in overlijden.
Meer …
- website van de internationale Brugmansia vereniging
- De Brugmansiaboerderij in belgië, met ruim 250 soorten Brugmansia
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Druiven – pit en pitloze druivenNieuwer: Schelvispekel, niet van Bassie en Adriaan »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.