oma tips

Oma tips – Grootmoeder deed het zo

Zondag zag ik bij mijn moeder een afgescheurd kalenderblaadje liggen. Het bleek een tip uit de enorme reeks oma tips die wijd en zijd de ronde doen. Het was het velletje van de dag ervoor.

Ze heeft elk jaar een andere soort scheurkalender. Over de moppenkalender schreef ik al eens. Dit blaadje komt van de Gerardus scheurkalender die ze van haar broer kreeg. Het bevat allerlei algemene informatie, moppen, citaten en dus ook oma tips.

Oma tips

Ik schreef al eens over oma tips. Het zijn vaak opmerkelijke, vergeten Klazina-uit-Zalk wetenswaardigheden. Ze wijzen vaak op andere gebruiksmogelijkheden met alledaagse producten. Bijvoorbeeld dat je cola niet alleen kunt drinken. Maar ook kunt gebruiken om roest te verwijderen, kauwgom uit je haar te krijgen en de wc kunt reinigen.

Ik heb een aantal boekjes met oma tips verzameld. Alleen oude natuurlijk, de nieuwe zijn daar meestal uit overgeschreven. Dat was ik ook ooit zelf van plan. Ik had jaren terug al een flinke database aangelegd. Als ik het ooit nog eens vind, zal ik het online zetten.

Grootmoeder deed het zo

Het kalenderblaadje dat ik vind heeft als titel ‘Oma deed het zo – binden’. Het is net iets meer dan de eenregelige oma tips die ik zelf verzamelde:

Als u hete soep of saus met een eierdooier wilt binden zonder dat het gaat schiften, moet u de eierdooier noot rechtstreeks aan de hete vloeistof toevoegen. Vermeng de dooier met een paar lepels van de hete soep of saus in een kopje. Roer daarna dit mengsel door de saus of soep.

Stellingen

De ruimte die over is op een kalenderblaadje van de Gerardus kalender wordt opgevuld met een stelling. Begin van het jaar bewaarde mijn moeder de blaadjes. Toen genoot ik regelmatig van de soms verrassende beweringen, die promovendi verdedigden bij hun universitaire promotie.

Onder de oma tip van gisteren staat:

Vrienden zijn die zeldzame mensen die vragen hoe het met je gaat en dan wachten op een antwoord.

Het is, volgens de kalender, in 2006 uitgesproken door dr. Nienke Katier aan de Universiteit Utrecht. Natuurlijk ging ik dat even controleerde. Nieke blijkt inmiddels mevrouw Van Putte-Katier. Ze promoveerde in Utrecht met het proefschrift ‘Lung function in early life: origins and consequences’.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 22 november 2017 door in de categorie 2017, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *