Laatbloeier en het succes

De laatbloeier en het succes

‘Rob is een laatbloeier. Zijn succes kwam nu pas’, zegt Kees.

‘Een laatbloeier?’, reageer ik. ‘Ik vond hem altijd bloeien’, zeg ik er met intimiderende toon achteraan.

‘Ja, maar hij heeft nu pas succes’, antwoordt Kees, schroomvallig.

‘Wie weet had hij altijd succes. Het hangt er vanaf welke definitie van succes je hanteert. Maar laatbloeier vind ik wel een leuk woord om eens nader te bekijken’.

Succes

‘Hoe definieer jij succes dan?’

‘Succes is het behalen van een bewust of onbewust persoonlijk gesteld doel’.

‘Dus geld, een mooie baan en dergelijke betekenen niet per se succes’.

‘Nee, dat zijn invullingen van buitenstaanders’.

‘De vrouw die een prins op een wit paard wil, maar is getrouwd met de rijke schillenboer met een bruin paard is dus niet succesvol geweest’, merkt Kees op.

Samen lachen we om zijn voorbeeld. Maar de laatbloeier laat me niet los.

Laatbloeier

Je kunt de betekenis van Laatbloeier eenvoudig herleiden. Het bestaat uit de twee woorden Laat en Bloeier. Het tweede woord komt van bloeien. We denken dan aan een bloem die is opengegaan en in zijn volle pracht is gekomen. Bloeien is echter ook het opzwellen van de bloem.

Van Dale houdt het op: iemand die laat tot ontwikkeling komt.

Wikipedia vertelt het wat uitgebreider: de term laatbloeier wordt gebruikt als aanduiding voor een persoon, een organisatie of soms zelfs een product dat later dan vergelijkbare anderen bepaalde eigenschappen aan de dag legt.

Buitenstaander

Bij de uitleg van Wikipedia zou je kunnen denken dat Kees gelijk heeft. Maar met welke anderen wordt Rob door hem vergeleken. En wat speelt succes daarbij voor een rol.

Het is slechts de beoordeling van Kees. Hij ziet als buitenstaander dat Rob iets heeft bereikt. Dat bereikte vergelijkt Kees met anderen die hij kent, die hetzelfde eerder deden of bereikte. In die vergelijkende zin kan hij Rob een laatbloeier noemen.

Doelen

Mijn opmerking was dat ik Rob altijd al een bloeier vond. Als Rob zich een doel stelde, dan ging hij aan de slag. Had hij zijn doel bereikt, dan kwam er een nieuw doel. In die zin behoort Rob tot mijn meest succesvolle vrienden.

Voor mij is hij geen laatbloeier, maar iemand die steeds opnieuw bloeit. Op elk moment namelijk als hij een geformuleerd doel heeft behaald.

Negatief

Laatbloeier heeft iets negatiefs merkte ik in de opmerking van Kees. Het lijkt erop of je iets zichtbaar groots moet hebben gedaan of bereikt om te bloeien. Liefst iets dat materieel meetbaar is, want veel wordt in onze maatschappij bekeken in termen van rijkdom en bezit.

Dat is hier ook bij Kees het geval. Want Rob heeft met zijn laatste activiteiten flink geld verdient. Voor Rob, weet ik, is dat echter slechts een bijkomstigheid. Hij is vooral blij met het voor elkaar krijgen van het doel dat hij zichzelf heeft gesteld. Zoals hij dat eerder bij andere doelen had.

Talent

De enige mogelijke overeenkomst tussen de mening van Kees en die van mij is bij talent.

Ik vind dus dat je als buitenstaander moeilijk kunt beoordelen of iemand succes heeft, als je iemands doel en drijfveren niet kent. Talent is daarbij wellicht een uitzondering.

Buitenstaanders kunnen als individuen min of meer objectief een talent van iemand zien. Je ziet dat een jongen beter kan voetballen dan zijn teamgenootjes. En denk aan een meisje dat al op jonge leeftijd tekent met onderscheidend talent.

Als dat meisje niets met dat talent doet is dat jammer. Wanneer ze op haar vijftigste alsnog gaat tekenen zou je kunnen zeggen dat ze een laatbloeier is. Niet, zoals bij de wiki-uitleg, in een vergelijking met anderen. Maar in vergelijking tot het moment dat ze dat ene talent had kunnen gaan gebruiken.

Zie ook berichten: ‘de gegarendeerde succesformule‘.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 6 december 2017 door in de categorie 2017, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *