Technologie kweekt Criminaliteit - Frank W. Abignale

Technologie kweekt criminaliteit

‘ Technologie kweekt criminaliteit ‘, merk ik op in een gesprek met vrienden.

‘Hoe kom je daar nu bij?’, is de bruut uitgesproken vragende reactie van Willem.

Ik wacht even met antwoorden.

‘De uitspraak is niet van mij. Het is een uitspraak van Frank Abagnale jr.’

‘Wie is dat nu weer?’, vervolgt Willem. Zijn agressie komt voort uit een voorval eerder in het gesprek. Hij is een beetje pedant. Maar hij laat zich altijd makkelijk in de maling nemen. Wat door zijn betweterigheid extra leuk is.

Enkele andere aanwezigen gniffelen. Zij weten wie Frank Abagnale jr. is. ‘Weet jij niet wie dat is, joh?’, voer ik Willem.

Willem schudt zijn hoofd. Het is geen nee-knik, maar een krenkend bedoelde beweging van daar-heb-je-hem-weer.

Frank Abagnale jr.

‘Frank Abagnale jr is de man die al voor zijn negentiende cheques vervalste en zich daarbij voordeed als piloot, arts en advocaat. Hij werd gearresteerd door de FBI en veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar. Na vijf jaar vroeg de FBI hem fraude-specialist bij hen te worden’.

‘Ja, dat weet ik heus wel. Er is notabene een film over gemaakt’.

Ik negeer Willem. ‘Een aantal jaren later is hij voor zichzelf begonnen. Met het helpen van banken en bedrijven met hun beveiliging werd hij multimiljonair. Hij wordt op het gebied van beveiliging de belangrijkste expert in de wereld genoemd. Frank zei dus technologie kweekt criminaliteit en dat herhaalt hij regelmatig’.

Willem schudt weer zijn hoofd, ongeveer op dezelfde manier als hij eerder deed. De meeste aanwezige glimlachen, een volle lach met moeite onderdrukkend.

Technologie kweekt criminaliteit

De film over de criminele activiteiten van Abagnale kun je goed of slecht vinden. Het komt echter nauwelijks in de buurt van de realiteit. In zijn boek lees je dat de dingen die hij deed veel gevaarlijker of moeilijker waren dan de geromantiseerde vertaling daarvan in de film.

Het vervalsen van cheques en geld bijvoorbeeld was een ingewikkeld drukproces. Daarbij moest bovendien alles nog met de hand worden gedaan. Dat is een van de redenen voor de uitspraak technologie kweekt criminaliteit. Want zoals Abagnale zelf zegt: ‘What I did in my youth is 4000 times easier today’.

Het verschil nu en 50 jaar geleden

Frank W. Abagnale, tegenwoordig zonder jr., vertelt over een verschil tussen vijftig jaar geleden, toen hij 16 was, en nu. ‘Als je 50 jaar geleden een cheque wilde maken had je een Heidelberg-drukpers nodig. Je moest een bekwame drukker zijn. Want je moest weten hoe je typografie moet maken, wat kleurscheiding is, met omkeerfilm kunnen werken en nog veel meer’.

Nu kun je al veel met een laptop en internet. ‘Wil je een cheque van een bedrijf vervalsen dan zoek je een voorbeeld op internet. Daarna ga je naar hun website. Daar kopieer je het bedrijfslogo dat vaak in hoge resolutie op de site staat. Je download de overige benodigdheden. Een kwartiertje later maak je een fraaie vierkleurenafdruk met je computer. Overal zijn daarna nog dingen te vinden om je vervalsing verder te verbeteren’.

Nog een voorbeeld

‘Vijftig jaar geleden was informatie moeilijk te vinden. Toen ik een cheque van British Airways vervalste had ik geen idee waar dat bedrijf zat, wie bevoegd was de cheque te ondertekenen of welk rekeningnummer een bedrijf had’.

Hier helpen wederom de laptop en internet. ‘Nu kun je elk bedrijf in de wereld bereiken via internet. Of je belt en vertelt dat je geld wilt overmaken. Ze zullen je alle benodigde gegevens vertellen. Andere informatie vind je in het jaarverslag. Daar staat notabene onder het voorwoord de handtekening van de voorzitter van de Raad van Bestuur. Alles digitaal, dus zo te gebruiken. Desnoods vraag je het jaarverslag aan. Dan krijg je een exemplaar op mooi wit papier dat je gemakkelijk kunt scannen’.

Boeken rond zijn werkzaamheden

Het jeugdverhaal is in 1980 door Frank Abagnale, met hulp van Stan Redding, vastgelegd in het boek ‘Catch me if you can’. Dit boek is daarna regelmatig in herdruk uitgebracht. In 2001 verscheen een Nederlandse vertaling onder de titel ‘Makkelijk Geld’.

Abagnale deed bij zijn werk voor de FBI en in zijn eigen bedrijf Abagnale & Associates veel kennis op. Daarover schreef hij de boeken The Art of the Steal en Stealing Your Life. In het eerste boek vertelt hij hoe je jezelf en je bedrijf kunt beschermen tegen bedrog. Het andere gaat over bescherming tegen identiteitscriminaliteit.

Nog een voorbeeld

Abagnale hoeft geen vergelijking te maken met vroeger om aan te tonen dat zijn uitspraak ’technologie kweekt criminaliteit’ klopt. ‘Ik kan door een drukke winkelstraat lopen en een foto van jou maken. Daarna kan ik een eenvoudig programmaatje voor gezichtsherkenning gebruiken.

Maar ik kan ook op internet kijken. Als je op sociale media actief bent kan ik je identificeren. Dat kan zelfs al met Google Afbeeldingen. Daarna zijn er al snel meer gegevens te vinden. Je geboorteplaats en -datum en dergelijke informatie zijn zo gevonden. Het is een kwestie van seconden.

Met die informatie kan ik al 98% van de identiteit stelen. Ik adviseer mensen daarom nooit portretfoto’s van zichzelf te plaatsen op internet. Maar altijd foto’s met een groep vrienden, in een bewegingssituatie (bijv. sportend) of op zijn minst foto’s van zichzelf met een enigszins afgewend gezicht.’

Ok, nog een voorbeeld

Technologie kweekt criminaliteit omdat ook diensten meegaan in de technologische ontwikkeling. Abagnale geeft een voorbeeld dat wellicht in Nederland nog niet werkt, maar dat is dan slechts een kwestie van tijd.

‘Er zijn talrijke apps waarmee je documenten kunt scannen. Een paar weken geleden hadden we een geval met een man die zijn huis verkocht. De vrouw die het huis kocht betaalde met een cheque van 583.000 dollar. Hij vroeg haar een glas water. Terwijl ze dat haalde scande hij de cheque en liet het geld op zijn bankrekening storten. Toen de vrouw terugkwam, vertelde hij haar dat hij van gedachten was veranderd. In plaats van de cheque had hij liever dat ze het geld naar hem overmaakte. Dat gebeurde, de vrouw betaalde hem nog eens 583.000 dollar.”

Alfred Nobel

Toen Alfred Nobel het dynamiet uitvond had hij nobele intenties. Dat het zou worden gebruikt voor andere toepassingen, waarmee hij schatrijk werd, had hij niet voorzien. Abagnale vindt dat makers van apps, ontwikkelaars van technologie en dienstverleners die technologie gebruiken, meer tijd zouden moeten besteden aan hoe technologie wordt gebruikt.

‘Ze moeten ook nadenken over hoe technologie gebruikt wordt voor slechte doeleinden. En dan proberen die mogelijkheden te elimineren. Heus, technologie kweekt criminaliteit en de tegenkracht daarvoor begint bij de ontwikkelaars. Je moet criminelen altijd voorblijven’.

Bovenstaande uitspraken van Frank Abagnale jr. sprak hij uit tijdens de Advertising Week Europe in 2013

Bovenstaand bericht is geschreven op 11 december 2017 door in de categorie 2017, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




Veel foto's en illustraties zijn tijdelijk verwijderd van deze site en server i.v.m. media-reorganisatie
Hello. Add your message here.