Endoscoop voor PC en smartphone
Van Sinterklaas kreeg ik dit jaar een endoscoop van 3,5 meter. Het is geschikt voor PC en Android Smartphone. Ik vermoed dat het een miskoop was van Sinterklaas, die zelf immers een regelmatige binnenkijker is om zijn grote boek actueel te houden. Maar Sint heeft een iPhone en daar werkt dit exemplaar niet op.
Ook ik heb een iPhone. Maar ik maal er niet om. Ik kreeg ook een chocoladeletter…. en de endoscoop werkt ook op de PC. Volgens mij is er overigens geen enkele endoscoop die met kabel op een iPhone werkt. Bij die smartphone moet het met wifi of bluetooth.
Mijn endoscoop en zijn broertjes
Endoscoop betekent letterlijk binnenkijken. Het is een samenvoeging van de, uit het Grieks voortgekomen woorden endo (binnenin) en scoop (bekijken). Bij sommige verklaringen staat ‘Endoscoop, instrument om in lichaamsholten te kijken’.
Dat is waar de endoscoop doorgaans voor wordt gebruikt. In het lichaam kijken is ook de bekendste toepassing. Daar heeft de endoscoop zelfs eigen namen gekregen. Zoals de bronchoscoop. Dat is een endoscoop om in de bronchiën, de luchtwegen, te kijken.
Twee andere heel bekende zijn de colonscoop, die in de dikke darm kijkt, en de gastroscoop, waarmee een kijkoperatie in de dunne darm wordt uitgevoerd. In alle gevallen is het een buis met een camera aan het eind. Of is het een lens aan het eind en is geheel een camera?
Toepassingen
In een eerder bericht schreef ik over een rioolonderzoek. Daarbij ging een robot door het riool met een camera. In principe is dat ook een endoscoop.
Borescope doet een aantal suggesties voor gebruiksmogelijkheden voor mijn endoscoop. Zo is het te gebruiken om in een verstopte waterafvoer te kijken. Het kan daarna gewoon worden afgewassen. Rond het lensje zit een dimbaar ringlicht van 6 ledjes. Die kunnen ook van pas komen bij niet verlichte, in de vloer gebouwde, centrale verwarming.
Er zijn voor de verschillende toepassingen ook enkele accessoires meegeleverd. Zo is er een magneetje, waarmee je sleutels uit een put zou kunnen vissen. Een haakje waarmee je dat ook zou kunnen doen. Daarvoor moet je waarschijnlijk wel een geoefende hand hebben. En een spiegeltje om eventueel onder een andere hoek te kunnen kijken.
Aansluiten aan PC
Ik weet nog niet waar ik mijn endoscoop voor ga gebruiken. Maar laat ik eerst eens kijken of het werkt. Ik heb ook geen Android-telefoon. Dus sluit ik het aan op de PC. De endoscoop heeft een mini-USB-aansluiting. Ik zet daarom het meegeleverde kabeltje, mini-USB vrouwtje naar USB, tussen de endoscoop en de computer. De PC herkent de cameraslang een webcam.
Nadat het door Windows 10 is herkend als USB 2.0 PC CAMERA, wordt automatisch een standaard driver geïnstalleerd (twee bestanden ksthunk.sys en usbvideo.sys).
Ik start het programmaatje dat is meegeleverd. Dat blijkt wel een heel simpel programmaatje. Het toont slechts wat de camera ziet. Omdat het een webcamachtig pc-cameraatje is, besluit ik betere software te zoeken.
Software
Het meegeleverde programmaatjes is dus te simpel. Er zijn echter talrijke, gratis programmaatjes. Ik probeer er drie. Het meest tevreden ben ik over smart-camera van Oasis Scientific. Dat bedrijf heeft veel ervaring en levert meerdere programmaatjes voor diverse usb camera’s.
Smart-camera is gratis. Het geeft een goed beeld en het heeft meerdere instelmogelijkheden.
Schakelen tussen webcams
Met Smart-camera kun je ook schakelen tussen webcams. Dat is handig als je bijvoorbeeld ook de webcam van je laptop wilt gebruiken of andere webcams hebt aangesloten.
Wanneer je te vaak switched tussen webcams kan het programma ze soms ineens niet meer vinden. Het hoeft niet per se een probleem van Smart-camera te zijn; het kan ook een Windows-probleem zijn. Even de computer opnieuw opstarten en het probleem is verholpen.
Probleem met driver
De webcam op mijn computer is van HP. De endoscoop werd herkend als een USB 2.0 PC CAMERA. Bij het aansluiten op een andere computer leek het fout te gaan. Logisch wellicht, want die computer had al een USB 2.0 PC CAMERA.
De oplossing was nog een versie van de USB 2.0 PC CAMERA te installeren. Dat kan op twee manieren. De eerste is de endoscoop-usb eruit. Daarna weer plaatsen en wachten tot Windows het herkent. De tweede is Instellingen open en bij Apparaten kiezen voor Bluetooth en andere apparaten toevoegen.
Twee dezelfde namen
Bij mijn tweede PC zie ik nu bij Smart-camera twee keer dezelfde naam staan: USB 2.0 PC CAMERA. Het kost nauwelijks tijd om in Smart-camera (of soortgelijk programmaatje) te zien welke webcam reageert op een van beide namen.
Bij Apparaatbeheer kan dat wel een probleem zijn. En er zijn meer toepassingen, niet per se met de endoscoop, waarbij je de naam van een device wilt veranderen.
Daarvoor heb ik hier een handleidinkje (ik moet nog enkel screendumps toevoegen) hoe je dat kunt doen. Je kunt dan bijv. USB 2.0 PC CAMERA veranderen in ‘mijn_endoscoop’. Je werkt daarbij in het register van Windows, dus weet wel goed waar je mee bezig bent.
Geschiedenis van de Endoscoop
Er zijn sommige medisch historici beweren dat de Romeinen al aan inwendig onderzoek deden. Ze wijzen daarbij op een apparaat dat op een endoscoop lijkt. Het werd gevonden in de restanten van Pompeï Die Italiaanse stad werd in het jaar 79 verwoest na de eruptie van de vulkaan Vesuvius.
De officiële uitvinder van de endoscoop is echter Philip Bozzini. De Duitser met een Italiaanse naam gebruikte in 1805 een buis om urinewegen te onderzoeken. Bozzini noemde het Lichtleiter (lichtgeleider). Een Franse chirurg, Antoine Jean Desormeaux, die het apparaat van Bozzini regelmatig gebruikte veranderde de naam in endoscoop.
In 1868 werd de endoscoop door Adolph Kussmaul voor het eerst gebruikt om de binnenkant van de maag van een levend persoon te onderzoeken. Tien jaar later gebruikten Max Nitze en Josef Leiter een aangepaste endoscoop voor het bekijken van de urinewegen en de blaas.
Technologische ontwikkeling
Daarna gaat het snel. De Pools-Oosterijkse chirurg Johann von Mikulicz gebruikt in 1881 een endoscoop om in de dunne darm, maag en slokdarm te kijken. Zijn endoscoop wordt door de Duitsee arts Rudolp Schindler in 1932 flexibel gemaakt.
De eerste endoscopen waren stijve apparaten zonder lenzen, die afhankelijk waren van kaarslicht. Geleidelijk komen er instrumenten met lenzen en lampjes aan het uiteinde. Elke ontwikkeling bracht zijn eigen problemen mee. Het lampje aan het uiteinde werd bijvoorbeeld erg heet.
Kort na de Tweede Wereldoorlog verschijnen de eerste camera-versies. Die endoscopen worden dan nog vooral voor darmonderzoek gebruikt. Een paar jaar daarna komt de Britse natuurkundige Harold Hopkins met een lichtbron van gebundelde flexibele glasvezel. Hiermee kwam er licht bij de camera, wat een aanmerkelijk beter beeld opleverde.
Innovaties
De verbeteringen gaan nog steeds door. Bijna dagelijks ontdekken wetenschappers en bedenken artsen nieuwe toepassingen of manieren om de endoscoop te gebruiken.
De endoscoop had inmiddels ook andere gebieden bereikt, dan alleen de medische wereld. Sinds enkele jaren is het ook in de huiskamer te gebruiken. Ook door mij…. dankzij de Sint.
Meer informatie:
- Het kan kloppen dat een endoscoop specifiek voor medische toepassingen is. Het apparaat dat ik heb gekregen heet een Boroscope. Maar als je er oo eentje wilt hebben kun je het best zoeken op endoscoop of endocam. en kijk eens op AliExpress voor de enorme variatie.
- Historische evolutie van de endoscopie (PDF - 685,38 KB)
- Scriptie over geschiedenis van de endoscopie (PDF - 1,63 MB)
- Verhaal over geschiedenis van de endoscopie (PDF - 2,12 MB)
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Technologie kweekt criminaliteitNieuwer: Eten is dodelijk als je geen eetlust hebt »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.
Goede uitleg. Alles opgeschreven om ook aan te schaffen. Maar welke endoscoop heeft u cadeau gekregen. Ik zou die dan ook kopen en dan het proces volgens uw uitleg kunnen proberen uit te voeren. Ben al een tijd op zoek, maar bijna alle endescopen zijn voor Android en daar heb ik niets van. Wel windows 10 op PC of Laptop.
Bij voorbaat dank voor de door u te nemen moeite.
Ik schreef dat bericht in 2017. De endoscoop is een KKMOOM. Dat is waarschijnlijk een Chinees apparaaat waar iemand een eigen naam aan heeft gegeven. De endoscoop werkt niet meer. Waarschijnlijk ligt dat aan Windows, dat ook wat oudere printers e.d. niet meer herkent. Ik heb nog wel het een en ander geprobeerd. Vooral uit ergernis en om ervan te leren; de endoscoop gebruikte ik nauwelijks.
De in mijn bericht genoemde programmaatjes werken dus niet meer. Maar programmaatjes uit recente adviezen brengen de endoscoop ook niet tot leven. En andere mogelijkheden, zoals het installeren van een emulator voor Android op de PC, vind ik te omslachtig. Vooral omdat ik de endoscoop niet gebruik.