Fotograferen maakt gelukkig - wasknijpers

Fotograferen maakt gelukkig

Fotograferen maakt gelukkig blijkt uit diverse onderzoeken. Voor ik iets over die onderzoeken zeg, ga ik eerst even terug naar mijn verleden. Zoals ik eerder schreef, was fotograferen een hobby die ontstond op de middelbare school. Ik fotografeerde onder andere popconcerten. Samen met een klasgenoot ging ik minimaal een keer per week naar een optreden.

Het was een leuke tijd. En het fotograferen was leuk. Fotografen van Oor en Muziek Expres kenden ons na enige tijd. Daardoor kwamen we op allerlei feestjes. Een enkele keer stonden we zelfs in hun fotovak tussen het publiek en het podium. We genoten van de band, het fotograferen en van alles er omheen.

100% genieten

Maar ik had in die periode twee vriendinnen, na elkaar. Zij betoogden dat ik beslist niet volop kon genieten van het optreden. Het fotograferen zou me afleiden van het optreden. Ik heb daar natuurlijk weleens bij stil gestaan. Geniet ik wel 100%? en leidt het fotograferen af?

Mijn conclusie was dat het fotograferen wellicht afleidt. Maar hooguit van het optreden. Alles bij elkaar was een popconcert voor mij compleet door het optreden, het fotograferen, de sfeer in de zaal, de gesprekken en de eventuele verrassingen, zoals een feestje achteraf.

Fotograferen maakt gelukkig

Je kunt inderdaad denken, zoals mijn toenmalige vriendinnen, dat fotograferen afleidt van het plezier. Drie Amerikaanse wetenschappers onderzochten het. Zij ontdekten dat je door het fotograferen, een evenement meer waardeert. Meer dan iemand die niet fotografeert.

Ze zeggen daarover: ‘We laten zien dat fotograferen het plezier van positieve ervaringen vergroot. En dat je bovendien meer betrokken bent, dan iemand die geen foto’s maakt.’

Het onderzoek

Het onderzoek bestond uit negen experimenten. Per experiment lag het aantal deelnemers tussen de 150 en 250. Bij elk experiment deden de deelnemers mee aan een activiteit. Je moet daarbij denken aan een rondrit met een bus of eten in een fastfood restaurant. Naderhand beschreven ze hun plezier en betrokkenheid bij een activiteit.

In bijna alle gevallen scoorden deelnemers die foto’s hadden gemaakt het hoogst. Je zou denken, zoals mijn vriendinnen, dat het fotograferen afleidt van de activiteit. En dat het daardoor minder aantrekkelijk is. Maar fotograferen trekt je juist meer in het ervaren van een activiteit. Dat heeft wel een nadeel. Wanneer de activiteit of ervaring niet prettig is, wordt dat ook sterker gevoeld.

Foto’s maken ook gelukkig

Fotograferen maakt gelukkig, maar ook het eindresultaat ervan. In haar boek ‘The Happiness Project’ doet Gretchen Rubin een aantal suggesties rondom foto’s. Die kunnen je ook gelukkig en blij maken, volgens haar. Met foto’s kun je familie en vrienden dichterbij halen. Bijvoorbeeld de personen die op grote afstand wonen. Sociale media vult zo’n functie natuurlijk ook in.

Foto’s helpen vanzelfsprekend ook om je eigen leven op te slaan en te herinneren. En omdat we voornamelijk foto’s maken tijdens leuke, prettige situaties maakt het ons blijer. Sommige mensen zeggen dat je met foto’s ook goed fysieke producten kunt vervangen. Een kast die in de weg staat en waar je op uitgekeken bent? Maak er een foto van ter herinnering en zet het op Marktplaats.

Met een foto neem je ook een beetje bezit van iets, blijkt uit onderzoek. Denk aan de fan die een foto van zijn of haar favoriete zanger heeft. Jezelf een foto-opdracht geven houd je creatief. Stel dat je elke dag een foto van een vaas (steeds verschillende) wilt maken, dan moet je dagelijks op zoek.

Onderzoek naar selfies

Interessant is ook het onderzoek naar selfies. Als ‘selfie’ is het een fenomeen van de laatste tijd. Maar eigenlijk bestond het al veel langer. In 1839 fotografeerde de Amerikaan Robert Cornelius zichzelf, het vroegst bekende zelfportret. En dan hebben we het nog niet over de schilder die zichzelf vastlegde in olieverf, ets of ander medium.

Wetenschappers van de Universiteit van Californië in Irvine onderzochten de invloed van fotograferen met de smartphone. Ze ontdekten dat het regelmatig maken van selfies met de eigen smartphone en het delen ervan, mensen blijer maakt. Het dagelijks fotograferen, niet alleen jezelf, draagt bij aan opgewektheid, positieve gevoelens en gelukgevoel. Fotograferen maak gelukkig ook wanneer je de smartphone gebruikt.

Seks en fotograferen

Er zijn veel meer onderzoeken naar fotograferen en het ervaren van gelukkig zijn. Een bijzondere is het onderzoek van Matthew Killingsworth, toen student psychologie aan Harvard. Hij verzamelde de dagelijkse activiteiten, gedachten en gevoelens van 2250 deelnemers.  Daarmee wilde hij bekijken hoe aandachtig ze waren op wat ze deden, wat ze gelukkig maakt en meer.

Hij ontdekte dat de deelnemers bijna de helft van de tijd aan het dagdromen waren. Pas als ze in het nu waren ze het meest gelukkig. Dat was vooral bij activiteiten die hen in het nu hielden. Seks bleek daarbij een bijzondere activiteit. Maar ook fotograferen vraagt de aandacht waarmee je in het nu blijft. Fotograferen maakt gelukkig zou je ook daaruit kunnen concluderen

Meer informatie:

De wasknijpers fotograferen was leuk. De door weer en wind aangetaste knijpers en het roestige wasrekje hingen er waarschijnlijk al een tijd. Dat alledaagse dingetje heb ik met een macrolens gefotografeerd.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 16 december 2017 door in de categorie 2017, Algemeen, Foto & film

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




Veel foto's en illustraties van voor 2020 zijn tijdelijk verwijderd van deze site en server i.v.m. media-reorganisatie
Hello. Add your message here.