bitcoins en blockchain

Bitcoins, blockchain en de toekomst

‘René, ga jij nog bitcoins kopen?’, vraagt Gerrit.

‘Wat denk je zelf’, reageer ik lachend. De dag ervoor hebben we een gesprek gehad met een paar vrienden over Bitcoins en Blockchain. Ik heb even aan het gesprek deelgenomen, al snel nam ik echter afstand. Veel mensen hebben het over Bitcoins en Blockchain. Maar slechts weinigen weten er iets van.

‘Ok, het was een grapje. Jij koopt geen Bitcoins’, gaat Gerrit verder. ‘Ik zag dat je gisteren nauwelijks geïnteresseerd was in het onderwerp’.

Interessant

‘Dat zag je verkeerd. Ik vind beide onderwerpen heel interessant. Maar het gesprek erover boeide me niet. Het was duidelijk dat de meeste aanwezigen niet wisten waar ze het over hadden. Ze hebben de klok wel gehoord, maar weten niet waar de klepel hangt’.

Gerrit lacht en na een korte pauze, ‘en waar hangt die klepel dan, volgens jou?’.

‘Ten eerste zijn het twee heel verschillende onderwerpen. Bitcoins staan los van Blockchain, het maakt alleen gebruik van de blockchain-technologie. En blockchain staat los van Bitcoins. Het is niet alleen interessant voor de financiële wereld. Het gaat onze hele wereld op zijn kop zetten’.

‘Ik vind het wel belangrijk, denk ik, om er meer over te weten’, onderbreekt Gerrit me.

Bitcoins en blockchains

‘Dat is het ook. En het is goed daarbij aan het begin van beide te beginnen. Als je de basis snapt, dan kun je bitcoins en blockchain los van elkaar begrijpen en ook de samenhang. Dan hoef je niet meer, zoals gisteren gebeurde, Bitcoins uit te leggen met een blockchain-verhaal en andersom. Blockchain is een veel te mooie technologie om straks afkeurend over te doen. Straks dus, na de koersval van de Bitcoins’.

‘Kun jij me vertellen wat blockchain is?’, vraagt Gerrit, en ik zie dat hij serieus is.

‘Dat kan ik. Maar ik denk dat het beter is als je er een goed artikel over leest. In een een-op-een gesprek kan het. Maar het voordeel van lezen van een goede tekst is dat als je iets niet begrijpt je het nog eens kunt lezen’.

‘Ok, maar ligt dan een tipje van de sluier op’.

Blockchain

‘Zonder het nu direct uit te leggen, want dat voert te ver, zal ik er iets inleidend over zeggen. Als je wilt hebben we het er later nog eens over. Internet speelt een steeds groter rol in ons leven. We gebruiken het bij onze studie, werk en spel. We onderhouden er onze sociale contacten en doen onze bankzaken via internet. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of internet is of wordt erbij betrokken’.

Ik kijk even naar Gerrit. Eigenlijk is het peilen om te zien of ik verder moet gaan. ‘Internet levert al met al een positieve bijdrage. Maar aan de andere kant zijn er internetfraude, nepnieuws, hacken, virussen’.

‘Het probleem is vertrouwen, net als bij het geldsysteem’, zegt Gerrit.

Vertrouwen en beveiliging

‘Inderdaad. En de enige beveiliging die we bij internet als particulier hebben is een gebruikersnaam en een wachtwoord. Er zijn natuurlijk nog wat extra beveiligingen, zoals tweestapsverificatie en CAPTCHA. Maar het blijft behelpen. Je weet nog steeds niet zeker dat degene aan de andere kant is wie hij of zij zegt dat hij is’.

‘Het waren toch de jongens van Bitcoins die daar met blockchain een oplossing voor bedachten?’.

‘Een idee ontstaat vrijwel nooit vanuit het niets. Voor Bitcoin zochten ze een manier voor het verifiëren van identiteit. Die oplossing ontstond vanuit de technieken rond databases, ideeën die er al waren. Daarnaast was er inspiratie vanuit de probleemstelling.

Bitcoin ontstond echter in een omgeving waarbij velen bezig waren met digitale valuta. Er waren meerdere knappe techneuten die zich over de problemen van cryptemunten bogen. De combinatie van uitwerking, marketing en wat geluk maakt dat Bitcoin nu populair is en leidend.

Over een paar maanden kan dat een andere valuta zijn, dat nog beter aansluit. Blockchain had vrijwel zeker ook bestaan zonder Bitcoin. Aan blockchain-achtige oplossingen werd ook voor andere toepassingen gedacht. En het huidige blockchain geeft op zich weer allerlei problemen waar nog een oplossing voor moet worden bedacht. Zoals het enorme energiegebruik en de complexe wiskundige berekeningen die nodig zijn’.

Blokkendoos

‘Ik heb laatst wel een uitleg gezien van wat blockchain is. Iemand deed dat met een blokkendoos. Maar het leverde me meer vragen op dan antwoorden. Het principe is me wel duidelijk, maar het geheel kan ik nog niet overzien. Wat vind jij bijvoorbeeld de voordelen?’, vraagt Gerrit.

‘Ik vind dat toch nog een moeilijke vraag om te beantwoorden. De huidige en mogelijke voordelen kunnen uiteindelijk nog verkeerd uitpakken. Dat mensen een-op-een met elkaar kunnen handelen, haalt allerlei dure, tijdrovende tussenschakels weg. Het kan ook zonder toezicht.

Maar dan moeten bestaande regels, wetgeving en dergelijke wel worden aangepast. Hoe dat wordt gedaan is bepalend. Zullen bijvoorbeeld banken hun huidige plek makkelijk opgeven of passen zij zich aan bij het onvermijdelijke. Op basis van het verleden ben ik bang dat het weer halfslachtig wordt gedaan. Dat we op een middenweg uitkomen en niet het volledige voordeel zullen ervaren.

Overigens zijn er zoveel toepassingen van blockchain. Het gaat niet alleen om bitcoin en andere digitale valuta. De blockchain-technologie zal ook een rol spelen bij zelfrijdende auto’s, keukenapparaten die met elkaar communiceren en nog veel meer.’

Ontwrichtende technologie

‘Het is een disruptive technology’, merkt Gerrit op.

‘Ja, blockchain is ontwrichtend. Het zet de oude wereld op zijn kop. Maar het maakt daarmee ook heel veel nieuwe dingen mogelijk. Ik hoorde een tijdje terug dat voor de verplaatsing van een container bij containervervoer heel veel handtekeningen moeten worden gezet. Het kost heel veel tijd en papierwerk. Met een zogenaamde Smart Contract gaat dat veel handiger’.

Smart Contract

‘Een contract?’

‘Ja zo noemen ze het. In feite is het een protocol, waarmee binnen blockchain een activiteit wordt uitgevoerd. Stel die container. Die vertrekt ergens vanaf een plek waar de blockchain begint. Het gaat langs allerlei landen en komt uiteindelijk op de plaats van bestemming. Het blockchain-protocol vervangt, zonder tussenkomst van mensen, alle administratieve handelingen die onderweg nodig zijn’.

‘Het zal nog wel even duren voor het zover is’.

‘IBM en Maersk doen er al proeven mee. Ik denk dat we in ons dagelijks leven, sneller dan we verwachten, toepassingen zullen zien van blockchain’.

‘En Bitcoins?’, vraagt Gerrit.

‘Als je wilt investeren zou ik put opties kopen op het dalen van Bitcoins. Morgen ga ik dat een vriend adviseren die over veel liquiditeit beschikt. Ik moet alleen nog uitzoeken waar je die opties kunt kopen’.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 20 december 2017 door in de categorie 2017, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *