Lauri Wylie - Babes in the Wood

Lauri Wylie – schrijver van Dinner for One

Gisteren schreef ik over Diner for One van de Britse toneelschrijver Lauri Wylie. Over Lauri Wylie is niet zoveel bekend. Hij komt echter uit een bijzondere familie. Het leek me leuk als aanvulling op Diner for One even in de achtergrond van Lauri Wylie te duiken.

Lauri Wylie

Lauri Wylie is een artiestennaam. Wylie werd op 25 mei 1880 in Southport geboren als Maurice Laurence Samuelson Metzenberg. In artikelen over hem blijft veel informatie onvermeld. Dat komt doordat zijn naam in officiële stukken en archieven op allerlei manieren wordt vermeld.

Ik vond informatie terug onder Maurice Samuelson, Morris Samuelson, Maurice L M Samuelson en dergelijke. Een verklaring daarvoor ligt in de familiegeschiedenis.

Familiegeschiedenis

Voor het gemak ga ik terug naar Samuel, de grootvader van Lauri Wylie, waarin we de toekomstige achternaam al herkennen. Deze Samuel Metzenberg, zoon van bonthandelaar Jacob, woont in Lissa in Pruisen (tegenwoordig Leszno in Polen). Hij en zijn vrouw Bertha krijgen vier zoons en vier dochters.

Twee zoons, Elias en Herschel, emigreren in 1841 naar Dublin, Ierland. Hun oom Levy is daar het jaar ervoor al naar toe gegaan. Elias begint een zaak in bedrijfs- en gelegenheidskleding. In 1845 trouwt hij met Sarah Solomon. Oom Levy blijkt al snel niet zo’n goede reputatie meer te hebben. Daarom veranderen de broers in 1846 hun achternaam in Samuelson.

Herschel

Herschel is in Dublin begonnen als juwelier. Teleurgesteld in zijn werk pakt hij rond 1873 de boot richting Liverpool. Hij vestigt zich in Southport, een plaatsje langs de kust, noordelijk van Liverpool. Hij begint daar een sigaren- en tabakswinkel op Nevill Street 41. Een jaar later verhuist broer Elias zijn bedrijf naar London. Op 21 december 1875 trouwt Herschel met de 25 jaar jongere Bertha Weile uit Penzance.

Ze krijgen vijf kinderen, waarvan de eerste al in de wieg overlijdt: Julian (1878-1934), Maurice (1880-1951), Rahleen (1886-1950) en George Berthold (1889-1947). Hoewel zijn vader zich inmiddels Samuelson noemt, staat Maurice als Metzenberg in het geboorteregister. Als Maurice negen is overlijdt Herschel aan bronchitis en hartfalen. De jongen woont in die tijd, met zijn broer Julian, niet meer in het ouderlijk huis. Waarschijnlijk gaat hij naar school in Liverpool. Als dertienjarige viert hij als eerste van de kinderen zijn bar mitzvah.

Acteur en trouwen

Zijn broer Julian verandert voor werkzaamheden zijn achternaam in Wylie, gebaseerd op de meisjesnaam van zijn moeder. Maurice volgt het voorbeeld, wanneer hij als achttienjarige gaat acteren. Hij gaat werken onder de artiestennaam Lauri Wylie. Daarbij is Lauri waarschijnlijk gebaseerd op de achternaam van Harry Lorie, de latere echtgenoot van zijn zus Rahleen. Vanaf 1888 zijn er recensies van toneelstukken waaraan Lauri Wylie meewerkt terug te vinden in archieven.

In juni 1904 trouwt de 24-jarige Lauri als Maurice Metzenberg, tot verdriet van zijn familie, met de niet-Joodse Jane Louise W Edwards. Zijn moeder begint daarop zittend een rouwperiode van een week, de Shiva. Julian, zijn oudste broer, wil ook een niet-Joodse vrouw trouwen. Maar wacht daarmee, na het zien van de reactie van zijn familie, tot zijn moeder is overleden in 1918.

Toneelschrijver

Julian, de oudste broer van Lauri Wylie, is bij het begin van de toneelcarrière van Lauri al een tijdje in London. Na verschillende baantjes en een opleiding tot boekhouder, blijkt hij vooral een regelaar. Hij begint voor zichzelf en wordt manager van de goochelaar David Devant. Al snel breidt hij zijn agentschap uit met meer toonaangevende artiesten.

Lauri Wylie is, gestimuleerd door zijn broer, naast acteren ook zelf toneelstukken gaan schrijven. Het eerste stuk waarmee hij in 1911 in de openbaarheid komt, heet ‘Early Morning Reflections’. Het levert hem dat jaar direct een rechtszaak op wegens plagiaat. Zijn werk zou teveel lijken op ‘The Broken Mirror’ van de Schwartz Brothers.

Julian

Geleidelijk specialiseert Julian zich in pantomime en revue. Daarvoor gaat hij een samenwerking aan met de drie jaar oudere James Tate. Kort na het begin van die samenwerking vraagt hij Maurice ook schrijver te worden voor het nieuwe bedrijf. Daarnaast heeft Lauri een eigen productiebedrijf met Alfred Parker.

De eerste vrucht van de samenwerking tussen Julian Wylie en James Tate heet ‘I Should Worry’. Het is een pantomime dat in augustus 1913 in première gaat in het Palace Theatre in London. Mogelijk heeft Lauri Wylie eraan meegewerkt. In het begin blijkt hij niet altijd te worden genoemd.

Co-auteur

Lauri Wylie werkt in het begin vooral mee als co-auteur. Vaak bestaan de pantomimes, revues en musicals uit verschillende scènes. Soms wordt hij genoemd, andere keren niet. Dinner for One was waarschijnlijk ook een sketch in een revue, zoals we dat kennen van de André van Duin revues.

In 1916 verschijnt ‘Dick Whittington’. Dit gebarenspel is in zijn geheel alleen geschreven door Lauri Wylie. De muziek is van James Tate. Naast zijn schrijfwerk blijft Lauri ook acteren in musical en revues.

Broers

Over de broers Julian en George Berthold is meer informatie te vinden. Julian Wylie is een belangrijke producent in de wereld van de pantomime. Hij wordt wel de koning van dit genre genoemd. George Berthold is een pionier in de filmwereld. Hij staat aan de wieg van de internationale filmindustrie. Sidney, een van zijn zoons, treedt in zijn voetsporen en wordt de eerste voorzitter van de BAFTA.

Overlijden

Over het privé-leven van Lauri Wylie is verder weinig bekend. Hij en Jane Edwards blijven kinderloos. Lauri overlijdt in juni 1951 in Shoreham-by-Sea, eenzaam in de caravan waarin hij woonde. Hij heeft als 70-jarige wel zijn broers en zuster overleefd. Naar ergens moet er onderweg iets fout zijn gegaan. Tenzij de berichtgeving over zijn dood een gedramatiseerde geschiedkundige invulling is.

Werk

Lauri Wylie schreef revues, musicals en toneelstukken. Hij werkte ook mee aan films. Een onvolledig overzicht:

1911 – ‘Early Morning Reflections’, met anderen
1912 – ‘The Toy Theatre’, met anderen
1914 – ‘Bubbless’, met Alfred Parker
1914 – ‘Colonel Cobbs’, met Alfred Parker
1914 – ‘Fancy Meeting You’, met Alfred Parker en P.T. Selbit
1915 – ‘A Year in an Hour’, met Alfred Parker en Arthur Davenport
1916 – ‘5064 Gerrard’, met Alfred Parker
1916 – ‘Dick Whittington’
1916 – ‘Kiss Me Sergeant’, met Alfred Parker
1916 – ‘Shooting a Tiger’, met Alfred Parker
1916 – ‘Bric a Brac’ (toegevoegde sketches en acteur)
1916 – ‘Babes in the Wood’, met Clifford Harris
1917 – ‘Good Morning Conductor’, met Alfred Parker
1917 – ‘The Joy Wheel’ met Alfred Parker
1917 – ‘Kisses’, met Alfred Parker
1917 – ‘Vaniety Fair’, met Alfred Parker
1917 – ‘Lady Birds’, met Alfred Parker
1918 – ‘Topsy Trufy’, met Alfred Parker en David Worton
1918 – ‘Circus Frolics’, met Alfred Parker
1918 – ‘Snowballs’, met Alfred Parker
1918 – “Sugar’, met Alfred Parker
1919 – ‘Passing show of 1918’
1919 – ‘Aladdin’, met F. Maxwell Stuart
1919 – ‘Shanghai’, met Carey Duncan
1921 – ‘Fun of the Fayre’, met anderen
1921 – ‘The Peep Show’
1921 – ‘The Babes in the Wood’, met John Hastings Turner
1921 – ‘The Follies of 1921’, met Gus Sohkle en Elsie Janis
1922 – ‘Round in 50’ – met Arthur Ward en Julian Wylie
1922 – ‘The Game of Life’ (film), met zijn broer George Berthold Samuelson
1923 – ‘Dover Street to Dixie’, met Morris Harvey en Harold Simison
1923 – ‘Brighter London’
1924 – ‘Leap Year’
1925 – ‘Better Days’
1925 – ‘Jungle Law’
1925 – ‘G&S Cocktail’ (verfilmd)
1926 – ‘Hearts and Diamonds’, met P. G. Wodehouse
1926 – ‘Palladium Pleasures’, met Greatrex Newman en Gilbert Lofthouse
1926 – ‘Princess Charming’ (verfilmd), met Arthur Wimperis
1927 – ‘A Warm Corner’, met Arthur Wimperis (verfilmd in 1930)
1928 – ‘Song of the Sea’, met Arthur Wimperis
1929 – ‘Coo-ee!’, met Harold Simpson en Morris Harvey
1929 – ‘Dear Love’, met Dion Titheradge en Herbert Clayton
1930 – ‘My Sister and I’ , met Brandon Fleming en H. W. Gribble
1930 – ‘The New Car’ (verfilmd als ‘His First Car’)
1931 – ‘Henry the Ninth’
1931 – ‘Never Trouble Trouble’ (film)
1944 – ‘Meet Me, Victoria’, met Lupino Lane
1946 – ‘Sweetheart Mine’, met Lupino Lane

Meer informatie:

  • Stamboomgegevens op de website Geni. Daar staat Lauri Wylie als Morris Samuelson. Hij is bij geboorte echter ingeschreven als Maurice Laurence Samuelson Metzenberg.
  • Bladmuziek van het stuk ‘G&A Cocktail
  • Verslag van de rechtszaak over het eerste toneelstuk van Lauri Wylie, ‘Early Morning Reflections’ in een theater jaarboek.
  • Rechtbankverslag van rechtzaak aangespannen door Lauri Wylie over misbruik bij zijn toneelstuk ‘A New Car’.
  • Youtube met Julian Wylie bij de repetitie van een pantomime. Julian zit achter de tafel.
  • Filmpje op Youtube met Julian Wylie bij een toneelstuk in voorbereiding.
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 30 december 2017 door in de categorie 2017, Algemeen, Geschiedenis

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *