Jaaroverzicht van niet-gebruikte onderwerpen

Jaaroverzicht van niet-gebruikte onderwerpen

Vanochtend keek ik in mijn notitieboekje. Dit jaar moet ik maar eens een Jaaroverzicht van niet-gebruikte onderwerpen maken, dacht ik. Het wordt geen compleet jaaroverzicht. Ik maak een selectie van onderwerpen die zijn blijven liggen.

Jaaroverzicht van niet-gebruikte onderwerpen

Laat ik eerst even vertellen hoe mijn notitieboekje werkt. Tijdens het lezen van de krant bij het ontbijt, bij een middagwandeling en op allerlei andere momenten doe ik ideeën op. Feitjes staan wellicht al in de krant. Suggesties worden opgeworpen door wandelpartners. Etcetera.

Tijdens het wandelen maak ik een notitie op mijn smartphone. Van een krantenartikel maak ik een foto. Bij een website plaats ik de link in de notitie. Later maak ik per onderwerp een Word-document aan. Daarin plaats ik de ideeën, foto’s, links en dergelijke van dat onderwerp.

Veel onderwerpen blijven daarna ongebruikt. Soms omdat ik ze al niet actueel meer vind, omdat ze me minder interesseren, door tijdgebrek of om een andere redenen. De volgorde in dit Jaaroverzicht van niet-gebruikte onderwerpen is willekeurig.

Maria,  de transgender hermafrodiet

Kort voor Kerst sprong tijdens een wandeling ineens Maria in mijn gedachten. Ik sprak met een lunch-wandelpartner over de ophef rond genderneutraliteit. Maria. Onbevlekt ontvangen. Ja, ja. In die gedachtegang ontstond Maria, de transgender hermafrodiet. De zichzelf bevruchtende Maria, die zich zowel man als vrouw voelt.

Bij mijn eerste korte zoektocht naar hermafrodieten zag ik een onsmakelijk filmpje. Het toonde een man (vrouw?) met zowel mannelijk als vrouwelijk geslachtsgereedschap. Met enige moeite was hij/zij bezig de penis in de vagina te proppen. Het was voor mij al bijna het einde van het onderwerp. Ik heb nog wel even gekeken naar wat feiten rond het onderwerp.

De telefoon van Adolf Hitler

Ik zag een foto van een rode telefoon. Het sprak me aan bij het doorbladeren van een tijdschrift. Ik vond het een mooi plaatje. Waarschijnlijk door het oude bakelieten model en de beschadigingen. Het bleek de telefoon van Adolf Hitler. Het werd geveild. Op de site van het veilinghuis vond ik wat informatie.

Veel sites gaven aandacht aan de veiling en de opbrengst. Maar zoals altijd bij dit blog was dat mijn uitdaging meer en juiste informatie te vinden. En dat vond ik. Foto’s en verhalen van de man die de telefoon jaren in zijn bezit had. Ralph Rayner had de telefoon gekregen van Russische soldaten. Dat was tijdens een bezoek aan de bunker, kort nadat Hitler zich daar van het leven had beroofd.

Geschiedenis van Circuit Zandvoort

Er is weer veel te doen over Circuit Zandvoort, dankzij de successen van Max Verstappen. Ik had de geschiedenis van het circuit al eens opgezocht. Met een vriend, ooit directeur van het circuit, sprak ik over de mogelijkheden het weer geschikt te maken. Over de vereisten voor Formule 1 kan ik weinig zeggen. Vanuit mijn ervaring en kennis kan ik wel iets over overige factoren bij het succesvol exploiteren van het circuit.

Maar dat is geen interessant verhaal. Met een beetje gezond verstand weet je dat er veel moet gebeuren, zowel op als rond het circuit. De geschiedenis is natuurlijk wel interessant. En passend op dit blog door de inbreng van andere informatie. Bijvoorbeeld de geschiedenis van circuit Zandvoort in de daarbij ongebruikelijke context van criminaliteit en Amsterdamse onderwereld.

Zwarte Joop, de Utrechter?

Sprekend over de Amsterdamse onderwereld denk ik aan Zwarte Joop. Maurits de Vries is waarschijnlijk de eerste Nederlandse gangsterbaas in georganiseerde criminaliteit zoals we dat nu kennen. In de voorbereiding van een artikel, of meer, over Utrechters kwam ik zijn naam tegen. Hij werd geboren in Utrecht op 14 juni 1935. In de meeste berichten over hem staat dat zijn ouders na een paar maanden verhuisden naar Amsterdam. Hoe zat dat?

Ik ging op onderzoek uit en ontdekte hoe het is gegaan. De ouders van Maurits woonden in Amsterdam. Volgens een site met genealogie waren ze getrouwd. Maar een sterke band tussen de partners was er niet. Toen zijn moeder zwanger werd en geen geld had, bleek dat ze in Utrecht geholpen kon worden. Ze beviel in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. In minder dan twee weken ging ze terug naar Amsterdam. Een week na haar thuiskomst ging Eliazer de Vries, zijn waarschijnlijke vader maar in ieder geval naamgever, er vandoor.

Windows-, Mac- en smartphone oplossingen

Mijn verzameling oplossingen en trucjes voor digitale problemen groeit. Wanneer ik een probleem heb opgelost maak ik een notitie in OneNote. Voor mij is dat voldoende. Als ik de oplossing openbaar wil maken, moet ik wat voor mij voldoende is uitschrijven om het voor iedereen duidelijk te maken. Daar heb ik meestal weinig zin in.

In dezelfde lijn liggen onderwerpen waarmee ik nog wel iets wil doen. Vaak gaan die echter verder dan een berichtje op dit blog. Denk bijvoorbeeld aan uitleg over het maken van een ebook, van een eigen lettertype of over werken met WordPress. Ik heb er al eens over geschreven, bijvoorbeeld hier, maar het voelt dan toch onvolledig.

Boekenverzameling verkleinen door digitaliseren

Wel kan ik hier ooit een keer iets vertellen over het digitaliseren van boeken. Ik heb ongeveer 10.000 boeken. Waarschijnlijk lees ik ze niet meer, maar weggooien vind ik bij een deel ervan zonde. Analoog nemen ze echter veel ruimte in. En als papieren boek zijn ze tijdrovend doorzoekbaar.

Dus ruggetje eraf, scannen, inlezen in Adobe Acrobat en OCR eroverheen. Of in plaats van een PDF maken, de tekstherkenning uitvoeren met een OCR-programma en de tekst bewerken tot epub. Ik heb al meerdere boeken op die manier gedigitaliseerd. De techniek wordt ook steeds beter en goedkoper. En dan roep ik hier ook maar even dat het veel goedkoper is dan veel organisaties (historische kringen en dergelijke) denken.

Enkele overige onderwerpen

Er zijn veel meer ongebruikte onderwerpen. Met enkele doe ik wellicht toch nog weleens iets op deze site. Drop en Nederland vind ik bijvoorbeeld een leuk onderwerp. Of wat te denken van een man in 1793. Hij schreef een verhandeling over ‘Jack-asses’. Ruim tweehonderd jaar geleden dus.

Een willekeurige greep voor dit jaaroverzicht van niet-gebruikte onderwerpen:

  • Julio Poch – Ik schreef een verhaaltje over een denkbeeldige vriend. Die zat daarin op Bali in het restaurant waar Julio Poch tekeer ging over het Argentijnse regime. Maar ik vond het onderwerp niet relevant meer voor deze site. Wel bijzonder is dat ik later door mijn verhaaltje ontdekte dat een goede vriend van me naast de piloot woont die ‘de zaak’ aan de gang bracht.
  • Fietsen zonder licht – Als je jong bent rijd je zonder fietslicht. Pas als je een rijbewijs hebt zie je hoe slecht zichtbaar je bent als fietser zonder licht. Het is een verkeersergernis van me. Geen richting aangeven als automobilist is er overigens ook een.
  • Liegen op etiketten – Ik was ermee bezig uitgebreid uitleg te geven over het lezen van etiketten. Daarbij werden ook de leugens of misleidingen van voedselproducenten aangehaald. Maar het boeide me niet meer en een deel verwerkte ik in ‘Koolhydraten, suikers en suiker’.
  • Andries Middeldorp – Ik stuitte op het boekje ‘Het dantemeisje’ met acht verhalen van de schrijver Andries Middeldorp’. Hij was rector van een school. Als onderwerp gewoon bedoeld een vergeten schrijver weer wat aandacht te geven (hier het verhaal ‘stoffelijk overschot‘).
  • Twaalf, Zwaalf en Knaalf – Er is geen enkel woord dat rijmt op Twaalf. Lastig bij Sinterklaasgedichten. Ik vond andere leuke feiten rond woorden. Bijvoorbeeld woorden die je geheel met alleen je rechter- of linkerhand kunt typen.

Wat was  dat ook alweer

Ik heb helaas ook notities of gevonden materiaal waarvan ik het achterliggende verhaal niet meer weet. Ze mogen natuurlijk niet ontbreken in dit Jaaroverzicht van niet-gebruikte onderwerpen. Enkele voorbeelden:

  • Private Eye – Ik was bezig met een verhaal, wellicht heb ik dat ook geplaatst. Daarvoor vond ik het verhaal Private Eye van Kuttner en Moore uit 1949. Ik weet niet meer bij welk verhaal het hoort.
  • Die jeugd van tegenwoordig – Ik las een verhaal uit het begin van de vorige eeuw. Daarin werd de jeugd beschreven zoals we dat nu doen. Alsof er ineens, na het schijnbaar onveranderd doorlopen van generaties, nu ineens eentje is die heel anders is. Ik heb het boek uit 190?, maar waar weet ik niet.
  • Onsterfelijkheid – Nog zo’n boekje, mogelijk ook van lang geleden, gaat over het bereiken van onsterfelijkheid. Maar de notitie ‘Immortality en onsterfelijkheid boek’ zegt me te weinig. Hoewel ik het onderwerp natuurlijk gewoon op kan pakken.

Tot zover het Jaaroverzicht van niet-gebruikte onderwerpen. De beste wensen en een voorspoedig 2018 gewenst.

Bovenstaand bericht is geschreven op 31 december 2017 door in de categorie 2017, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *