Steve ’n Seagulls

Steve ’n Seagulls – Finse Hillbilly verrassing

‘Ha René, Ken jij Thunderstruck van Steve ’n Seagulls ?’, vraagt Gerrit als ik bij hem binnenloop.

‘Van Steven Seagal?’, reageer ik, ‘Ik zag weleens films van hem. Maar titels van zijn films ken ik niet. Thunderstruck ken ik wel als een nummer van AC/DC. Die draai ik af en toe lekker hard in de auto’.

‘Nee, Steve ’n Seagulls’, zegt Gerrit, waarbij hij de klemtonen nadrukkelijker legt op Steve, een pauze laat tot de n en de s langer aanhoudt.

‘Nooit van gehoord. Steve ’n Seagulls. Nee, zegt me niets’.

‘Het is een Finse band. Ik kwam ze gisteren tegen. De luidsprekers van mijn computer moest ik nog aansluiten. Daarna ben ik even op Youtube muziek gaan kijken en luisteren’.

Thunderstruck

Even later toont Gerrit me het Youtube-filmpje. De Steve ’n Seagulls blijkt een band van vijf Finse Hillbillies. Wow, dat klinkt niet slecht of in op zijn minst verrassend leuk en interessant. Thunderstruck met een bas, banjo, mandoline en accordeon. En percussie met lepels en een aambeeld.

De Engelse uitspraak van de zanger is een verademing. Zo duidelijk. Ok, het is minder rauw. Maar het is woord voor woord te verstaan. Dat is bij Brian Johnson van AC/DC toch veel minder.

November Rain

Na Thunderstruck zet Gerrit November Rain op. Dat nummer van Guns ’n Roses was ook een favoriet in de auto. De banjospeler van Steve ’n Seagulls doet dit keer de zangpartij. Met een fraaie bas of bariton zingt hij met ook een verrassende uitspraak.

Inmiddels constateer ik wel dat de Hill Billy-uitstraling van de Steve ’n Seagulls een act is. De filmpjes zijn quasi nonchalant, maar geraffineerd in elkaar gezet. Hier en daar met opzet over- of onderbelicht. Maar de fotografie, de locatiekeuze en rekwisieten verraden doordacht werk. Tijd om te kijken naar de achtergrond van de band.

Steve ’n Seagulls

Met op de achtergrond Born to be Wild van Steppenwolf in de uitvoering van de Steve ’n Seagulls kijk ik eerst op Wikipedia. ‘Let ook eens op de arrangementen’, merk ik op, ‘die zitten ook lekker in elkaar’.

De band werd in een oogwenk populair nadat ze op 31 juli 2014 een filmpje op Youtube zetten. Dat was Thunderstruck. Het is inmiddels ruim 50 miljoen keer bekeken. Een jaar na het plaatsen van het filmpje stond de teller op 12 miljoen kijkers. Ik was nummer 52.372.382 in nog groeiende rij.

De band

Steve ’n Seagulls wordt gevormd door:

  • Pukki Kaalinen – Contrabas en zang
  • Wild Till Hiltunen – Accordeon, orgel, kantele, mandoline, fluit
  • Herman de German – Banjo, akoestische gitaar en zang
  • Irwin Remmel – Balalaika, mandoline en zang
  • Puikkonen – Drums, percussie en zang

De jongens komen uit Midden-Finland. Uit plaatsen die wij bijna niet kunnen uitspreken: Hankasalmi, Vetelistä , Luumäki , Kuopio en Iisalmi.

Het begin

Iedereen speelde al van jongsafaan een instrument. Ze studeerden in Jyväskylä toen ze met de band begonnen. In het begin was er een zangeres, maar die werd vervangen door Irwin Remmel, de banjospeler. Door hem gingen ze meer de kant van bluegrass op. Iedereen speelde al van jongsaf een instrument.

Geleidelijk gingen ze meer instrumenten spelen. Gewoon omdat het leuk is nieuwe instrumenten uit te proberen en uren met zo’n instrument door te brengen. Na de bekende instrumenten kwamen daar traditionele Finse instrumenten bij, zoals de Kantele. Daarna kwamen de zingende zaag, aambeeld en lepels.

Youtube

In 2011 maakte ze een eerste video. Die was bedoeld voor hun Finse boekingsagent. Ze wilden optredens in Finland. Die video, met het nummer The Trooper van Iron Maiden, werd al opgepakt door bladen.

Ze zagen dat Youtube populair werd en dat mensen niet alleen naar de beelden keken. Maar het bijvoorbeeld ook opzetten als een soort radio. Ze hadden al besloten de filmpjes met liefst één camera, één microfoon en in één keer op te nemen. De tweede video was Thunderstruk. Het werd in de eerste weken al 5 miljoen keer bekeken. Twee maanden na het plaatsen kregen ze een platencontract.

Wereldwijd concerten

Nog weer een paar maanden stond hun agenda vol. Inmiddels trokken ze al vier keer rond in Amerika. In de zomermaanden waren ze op tientallen Europese festivals. In korte tijd waren ze in ruim vijfentwintig landen. Hun leven was duidelijk veranderd.

De agenda voor 2018 beperkt zich daarom even tot optredens Finland. Vanaf mei trekken ze dan weer langs festivals.

Steven Seagall

De naam van de band is inderdaad afgeleid van acteur Steven Seagal. Ze bleken allemaal fan van zijn rauwe films. Ze hadden allerlei namen bedacht, maar die klonken allemaal te Fins. De vriendin van Wild Till Hiltunen kwam met Steve ’n Seagulls. Dat vonden ze direct goed bij hen passen.

Oh Ja, Steven Seagall is de werkelijke naam van de acteur. Maar de bandleden van Steve ’n Seagulls gebruiken artiestennamen:

  • Pukki Kaalinen heet in werkelijkheid Leevi Pukin.
  • En de vriendin van Wild Til Hiltunen noemt hem thuis Viljam Hännisellä.
  • Herman de ‘duitser’ is bij zijn familie bekend als Matias Haaviston.
  • Puikkonen doet na betaling van de royalties aangifte als Simo Heikkisen.
  • En zelfs Irwin Remmel is niet de echte naam. Hij heet Tomi Takin

Zie ook het bericht ‘Vreemde kerstplaten‘ (met o.a, AC/DC) en kijk even op de website van de Steve ’n Seagulls. Hieronder de Youtube van het nummer waar het succes mee begon:

Ik kocht hun eerste album, Farm Machine. Het klinkt nog steeds goed. Maar toch viel het tegen. Je moet de filmpjes van die Hillbillies erbij zien. Ik in ieder geval wel.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 4 januari 2018 door in de categorie 2018, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *