Cowboys in 1887 in South-Dakota

Cowboys, van koeienjongens en indianen

Gisteren haalde ik een boek op bij Karel. Op de salontafel lag een tijdschrift over Cowboys en Indians. Ik maakte er een opmerking over. Daarmee startte een gesprek over Cowboys en de boeken van Karl May die we in onze jeugd lazen. Over de boekjes die ooit verzamelde; ze zaten in een pak Venz hagelslag. Over het rare woord Indians, dat immers ook slaat op mensen uit India.

‘Ik heb nog iets dat jij heel leuk zal vinden’, zegt Karel op een gegeven moment. Hij laat mij in de kamer achter. Ik hoor zijn voetstappen op de trap bonken. Even later staat hij met een ander tijdschrift in zijn handen weer naast me. ‘Kijk, echt iets voor jou’, zegt hij terwijl hij het blad overhandigd.

Amerikaanse Cowboys

“The 100 best historical photos of American Cowboys”, lees ik op het omslag. Direct op pagina vier staat al een prachtige spread (foto over twee pagina’s). Het toont Cowboys die in 1887 een snelle hap eten bij een veldkeuken. De foto is genomen bij Belle Fourche in Dakota, toen het druktste kruispunt van veevervoer in de wereld.

Het tijdschrift bevat ook verhalen en wist-je-dat-achtige citaten. Maar vooral veel oude foto’s van Cowboys. Karel en ik stellen vast dat smaken ook hier verschillen. Mijn favoriete foto’s zijn anders dan die van hem.

Overleden

Dat kan echter bij dit soort dingen, wat mij betreft, dagelijks verschillen. Bij Karel vind ik de foto op pagina 19 bijzonder. De mannen uit 1885 zien eruit alsof je ze vandaag met een iPhone in de stad zou kunnen zien. Ze zijn echter al jaren dood. Dat intrigeert me op dat moment. Ooit zat er leven in die mannen.

Karels favoriet in het tijdschrift is de foto van commandant George Custer. De man die werd verslagen en gedood door de Indianen. Het is een bekende foto van hem. Ik vind het wellicht daardoor minder spannend. De foto hoort ook niet bij de verzameling van 100 beste historische foto’s van Amerikaanse Cowboys.

George Armstrong Custer

Karel heeft na zijn jeugd altijd belangstelling gehouden in Cowboys, vertelt hij. Het tijdschrift kocht hij vorig jaar tezamen met een boek over George Armstrong Custer. Dat boek “Custers Trials” van T.J. Stiles heeft hij uitgeleend. Maar hij heeft wel een artikel, als ik dat interessant vind.

Dat staat in het tijdschrift dat op zijn salontafel ligt. ‘Ik zal een scan voor je maken’, biedt hij aan, ‘dat mail ik je’.

Ik bedank hem en zeg: ‘ik vond Cowboy films vaak wel leuk. Maar die zie je nog slechts zelden. Vorig jaar waren er een paar’.

‘Ja, Tarentino had vorig jaar The Hateful Eight’, reageert Karel, ‘en Django Unchanged speelde ook in de voor ons leuke cowboy-tijd’.

‘Ik vond die met John Wayne goed en natuurlijk later die met Clint Eastwoord. The Good, Bad and Ugly en dergelijke’.

Geronimo

‘Wat ook leuk is voor je blog is een verhaal over de indianen Geronimo of Pocahontas’, suggereert Karel. ‘Veel mensen denken dat het sprookjes zijn. Pocahontas is voor hen een musical of tekenfilm van Disney. Maar ze heeft echt bestaan en er zijn tientallen boeken over haar verschenen’.

‘Goeie tip. Geronimo. Dat is ook iets uit een film. Niet over een indiaan, maar iets met spionnen als ik me niet vergis. Dat iemand dat woord herhaald. Niemand weet echter wat ermee wordt bedoeld’.

Karel kijkt peinzend voor zich uit. ‘Het zegt me niets’.

Conspiracy Theory

Onderweg naar huis weet ik het ineens, zoals zo vaak. Het komt uit “The Conspiracy Theory”. Daar zeg Mel Gibsons het een paar keer. Onder andere zo:

Jerry Fletcher: Love gives you wings. It makes you fly. I don’t even call it love. I call it Geronimo. When you’re in love, you’ll jump right from the top of the Empire State and you won’t care, screaming “Geronimo” the whole way down. I love her so bad, I just… whoa, she wrecks me. I’d die for her.

Zie ook het bericht, ‘de man die het Russisch Roulette uitvond‘.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 6 januari 2018 door in de categorie 2018, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *