Nico Jungmann - Melkkoopman

Nico Jungmann – schilder rond 1900

Nico Jungmann heeft bijzondere portretten gemaakt van mensen rond 1900. Hij is een Nederlandse schilder die later de Britse nationaliteit aannam. In de meeste overzichten van Nederlandse kunstenaars komt hij, wellicht daardoor, niet voor.

Aan zijn werk kan het niet liggen. Ik vind het interessant. Dat zegt natuurlijk niets. Kenners zetten hem echter op één lijn met tijdgenoten als Isaac Israels, Henri Cassiers, Frantz Charlet, Piet van der Hem etc. Daarom even een korte biografie.

Nico Jungmann

Nico Jungmann wordt op 5 Februari 1872 geboren in Amsterdam als Nicolaas Wilhelm Jungmann. Hij heeft een rustige jeugd in zijn geboorteplaats. Nico zwerft graag door de binnenstad. Zijn favoriete plek is de hoek van de Zeedijk en de Oudezijds Kolk. Tot kort voor zijn geboorte beschermt de Zeedijk Amsterdam daar tegen de open zee. Op het bedrijvige stukje Amsterdam valt altijd veel te beleven. Nico maakt in die tijd al tekeningen.

Zijn ouders hebben niets met kunst. Maar ze zien dat hij talent heeft. Via een vriend van zijn vader wordt Nico op zijn twaalfde als leerling aangenomen bij een schilder van kerkinterieurs. Daar leert hij muurschilderingen maken in meerdere stijlen. Bijna vijf jaar later wordt hij ontdekt als veelbelovend, jong talent en mag hij gaan studeren aan de Amsterdamse Rijksakademie.

Kunstvrienden

Er zijn in die tijd veel talentvolle schilders in Amsterdam. Sommige van hen zijn medeleerlingen op de Rijksakademie. Anderen, zoals Isaac Israels, worden al te goed bevonden om daar aangenomen te worden.

Veel kunstenaar ontmoeten elkaar bij Arti et Amicitiae (= voor de kunst en de vriendschap). In 1892 krijgt deze vereniging een nieuw, verjongd bestuur. Zij zorgen onder andere voor meer expositiemogelijkheden en ze schrijven wedstrijden uit.

Wedstrijd en reizen

Nico Jungman - Rouen (Normandië)

Nico Jungman – impressie van Rouen (Normandië 1905)

Nico Jungmann wint in 1893 de wedstrijd in de categorie Muurschilderen. Het resultaat is bedoeld voor de verbouwing van het verenigingsgebouw. Die zal worden uitgevoerd door Hendrik Pieter Berlage en Adriaan C. Bleijs.

De prijs bestaat uit een beurs met opdracht. Nico Jungmann moet het dagelijks leven in London in beeld gaan brengen. Datzelfde jaar vertrekt hij naar London.

Beatrice

In 1895 reist hij opnieuw naar London. Dit keer met twee bevriende schilders, Martin Monnickendam (1874-1943) en Gerard Koster (1873-1962). Tijdens de tweede reis leert hij Beatrice MacKey (1880-1942) kennen, de dochter van een kunsthandelaar.

Ze maken samen reisjes door Engeland en later naar Nederland. Nog datzelfde jaar laat hij zich tot Engelsman naturaliseren en laat de Duitse extra n in zijn naam vervallen.

Exposeren en trouwen

Nico exposeert regelmatig in London en soms daarbuiten. Daarnaast publiceert hij werk in kunstbladen. Kort na zijn 25ste verjaardag in 1897 schrijft The Studio, een kunsttijdschrift in London, een uitgebreid verhaal over zijn werk.

In 1899 verblijft Nico Jungmann, samen met Beatrice, voor het eerst in Hotel Spaander in Volendam. Hij viert daar onder andere het Sinterklaasfeest, waarbij hij als Zwarte Piet optreedt voor honderden kinderen. Een jaar later, april 1900, trouwen Beatrice en Nico in King’s Norton, Worcestershire.

Boekillustraties

Nico Jungmann - Meisje met koeien

Nico Jungmann – impressie van Holland (1913)

Reisverhalen van Engelse kunstenaars zijn dan al enkele tientallen jaren populair. Engelse schilders, illustratoren en schrijvers reizen de wereld af. Ze schrijven verslagen die ze zelf illustreren of fotograferen.

In navolging daarvan reizen Nico en Beatrice onder andere naar Nederland en Noorwegen. Beatrice schrijft de verhalen en Nico maakt de illustraties. De boeken verschijnen respectievelijk in 1904 en 1905.

In 1905 verschijnt ook het boek Normandy. Dit is geschreven door Geraldine Edith Mitton. Want Beatrice is kort daarvoor bevallen van haar derde kind, dochter Ida Mary. Het meisje overlijdt na een kort ziekbed.

Kinderen

De andere drie kinderen van Beatrice en Nico Jungman zijn Loyd (1901-1951), Zita (1903-2006) en Mary Teresa (1907-2010). De dochters behoren in de twintiger jaren tot de prominente vertegenwoordigers van de ‘Bright Young People’, een groep die veel aandacht krijgt in de media. Later worden ze bekende society persoonlijkheden.

Zijn werk

In het werk van Nico Jungman is zijn achtergrond in muurschilderen altijd herkenbaar gebleven. Het decoratieve en de sterke lijnvoering zie je vooral in zijn schilderijen. Ook de gesloten kleurvlakken verwijzen naar de typische wijze van schilderen bij muren.

Jungman is vooral geliefd om zijn portretten. Die maakt hij met allerlei dragers. Het zijn krijttekeningen, acquarellen, olieverfschilderijen en meer. Bij zijn portretten, vooral ook veel klederdrachten, heeft hij altijd oog voor details die extra informatie geven bij de persoon.

Eerste Wereldoorlog

Nico Jungmann - Kamp Ruhleben

Een van de vele impressie van Jungman gemaakt in Kamp Ruhleben

In november 1916 reist Nico Jungman per boot terug naar Engeland, van een reis naar Nederland. Nog maar net vertrokken wordt de boot gestopt door Duitse vliegtuigen en onderzeeërs. Vrijwel alle aanwezigen worden verhoord en vrijgelaten.

Alleen enkele Britten en dienstplichtige Belgen worden meegenomen. Jungman laat twee koffers met tekeningen en schilderijen achter. Het blijde gevoel van het weerzien met zijn familie heeft hij dan ook al achter zich gelaten.

Hij wordt naar Brugge gebracht. Na ruim twee weken dreigementen van fusillade voor spionage, wordt hij overgebracht naar kamp Ruhleben in Duitsland. Daar begint hij al vrij snel weer te tekeningen en schilderen. Wanneer hij na zestien maanden eindelijk naar huis mag, blijkt zijn huwelijk geen stand meer te houden.

Scheiding en Titiaan

Beatrice wil scheiden. Ze is een verhouding begonnen met Richard Sydney Guinness, van de bekende Engelse bier- en bankiersfamilie. In hetzelfde jaar van de scheiding met Jungman trouwt ze met Guinness.

Na de scheiding blijft Nico Jungmann schilderen. Hij werkt ook als restaurateur voor enkele particuliere verzamelaars en voor de National Gallery. Hij wordt geroemd voor zijn herstelwerkzaamheden. Daarbij verbetert hij soms zelfs een oorspronkelijk werk in de stijl van een oude meester.

Maar hij komt vooral in het nieuws als kunsthandelaar na een dubieuze verkoop van een Titiaan. Op 20 juli 1923 verkoopt Jungman het schilderij Toilet of Venus voor 300 pond aan kunstverzamelaar Lord Lee of Fareham. Volgens kenners heeft Jungman moeten weten dat dit of te goedkoop is en daarmee dubieus, of dat het geen echte Titiaan is.

Processie en Pelgrimage

De illustraties die Nico Jungman maakte in Noorwegen, Holland en Normandië worden zeer gewaardeerd. De onvrijwillige reportage, zowel in beeld als tekst, van het kamp Ruhleben wordt in Engeland ook goed ontvangen.

Volendammers zijn vooral blij met het grote schilderij dat Jungman maakte van een processie na een pelgrimage. Dit schilderij, getiteld Kevelaerprocessie in Volendam, is aangekocht door het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Nico Jungman - volendamse processie

Nico Jungman – Kevelaerprocessie in Volendam (1899)

Zie ook bericht ‘Volendammers in processie’.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 25 januari 2018 door in de categorie 2018, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *