Stephen King - met onze oren zien

Met onze oren zien – het hoorspel

We kunnen niet meer met onze oren zien. Dat schrijft Stephen King als inleiding (pdf) bij een verhaal. Hij vertelt dat hij een hoorspel wilde schrijven, maar het lukte hem niet. Hij herinnert zich hoe iemand in een hoorspel met zijn knokkels op een hol blok hout trommelde. Dan zag hij Matt Dillon voor zich die een bar binnenloopt.

Die tijd is voorbij schrijft hij. We kunnen niet meer met onze oren zien. En het schrijven van hoorspelen is een verloren gegane kunst volgens hem. Ik denk aan de geluidseffecten bij films. Opgenomen geluiden worden ook daar versterkt of verbetert door op een houten blok te trommelen. Het ondersteunt slechts het beeld.

Hoorspel

In mijn jeugd was het hoorspel al op zijn retour. Mijn ouders vertelden hoe ze als kind rondom de radio zaten en naar een hoorspel luisterden. Ze noemden titels van hoorspelen die ik alleen als titel kende.

Af en toe hoorde ik wel een hoorspel. Voornamelijk die waarin Ko van Dijk meespeelde. Mijn broertje en ik genoten als zijn zware gebrom door de luidsprekers galmde. We hoorden ook andere spelen, maar mij is daar weinig feitelijks van bijgebleven.

Radiospel

We hadden al vroeg een zwartwit televisie in huis. Die werd vervangen door een van de eerste kleurentelevisies in Nederland. Ik herinner me nog goed dat ik als enige mijn vinger omhoog stak toen de lerares vroeg ‘bij wie staat thuis een kleurentelevisie’. Dat een zwager van mijn ouders handelde in bruingoed zal hebben meegespeeld dat we er al snel eentje hadden.

De radio ging daardoor nauwelijks nog aan. Alleen bij de Dik voor Mekaar Show zaten we nog bij de radio. Eerst in de nadagen van Radio Noordzee. Daarna op zaterdag bij de uitzendingen van de Show bij de NCRV. Met een beetje fantasie was de show van André van Duin een modern hoorspel.

Met onze oren zien

Later waren hij en Ferry de Groot te zien. Dat hoefde niet, want we konden toen nog met onze oren zien. Dat bleek daarvoor op school. Daar stonden we de sketsches na te spelen in de fietsenstalling. Zoals we dat later deden met de zondagavond typetjes van Van Koot en De Bie.

Zie ook het bericht ‘Johan Cruijff

Voor meer informatie over hoorspelen kijk je op de websites Hoorspelweb of Hoorspelen

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 10 februari 2018 door in de categorie 2018, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *