- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Miskoop van een mini HD projector

Miskoop mini HD projector

Iedereen doet weleens een miskoop. Ik ben daarop geen uitzondering. Mijn laatste miskoop is een mini HD projector. Het heeft geen zin lang stil te staan bij een miskoop. Ik probeer meestal na de constatering de schade te beperken. Meer kan ik niet doen.

Mini HD projector

Het was een zondagmorgen dat ik even mijn mail controleerde. Er kwam een mailtje voorbij van een bekende en er zat een linkje in de tekst. Bijna achteloos klikte ik erop, na de aanbeveling te hebben gelezen. Ik kwam op een site met een verhaal (pdf) over een mini HD projector.

Enthousiast gemaakt klikte ik op de link voor meer informatie, eigenlijk een special offer bestel link. Al overtuigd van een grappig en bruikbaar apparaat bekeek ik toch nog even de contact-informatie. Het bleek van een bedrijf in Estland te zijn. Europees dus.

Ik drukte op de terug-toets van de browser en vulde het bestelformulier in. Bovenop de aankoop van de mini HD projector moest nog een verzekering worden afgesloten, anders ging de verzendknop niet verder.

Minimale resolutie

Het is dezelfde zondag. ’s Middags ga Ik nog eens kijken wat ik nu eigenlijk heb gekocht. Hmm, de native resolutie is niet best, 320 x 240 pixels. Had ik dat niet eerder kunnen zien. Blind gemaakt waarschijnlijk door de HD vermelding, 1920 x 1080 pixels.

De HD mini projector kom ik al snel tegen op andere sites. Daar kost het een derde van de prijs die ik heb overgemaakt met iDeal. Ok, het is niet helemaal hetzelfde. De gevonden apparaten hebben een gleuf aan de voorkant. Maar knopjes en specificaties zijn hetzelfde.

Ik besluit nog even bij de voorwaarden te kijken. Het apparaat kan worden teruggestuurd naar Estland. Dat moet binnen vier weken na verzending.

Invoerrechten

Ruim twee weken na de bestelling krijg ik een brief van PostNL. Mijn pakketje met de door mij inmiddels als miskoop bestempelde projector ligt bij de douane. PostNL verzorgt de inklaring en ze hebben nog wat aanvullende gegevens nodig. De kosten bestaan uit servicekosten van PostNL en de invoerrechten.

Invoerrechten? Het pakketje komt uit Estland, een Europees land waar zonder invoerkosten kan worden gekocht. Ik vul het digitale formulier in op de site van PostNL. De dag erop bel ik met PostNL over de invoerrechten. Het pakketje komt echt uit China, overtuigt de vrouw van de helpdesk.

Een week later krijg ik een brief van PostNL. Ik kan het pakketje ophalen bij het dichtstbijzijnde Postagentschap tegen betaling van 32 euro. Als ik het niet binnen twee weken heb opgehaald wordt het pakketje teruggestuurd naar de afzender.

Miskoop

Door de resolutie en prijs was het al een beetje een miskoop. De projector ziet er leuk uit, als gadget. Maar daar blijft het bij. Het is de meest eenvoudige versie. Het heeft geen wifi en geen batterij. Dat maakt het apparaat direct nog minder interessant.

Voor ik het waarschijnlijk definitief opruim, achter in een kast met meer ongebruikte miskopen, doe ik toch nog maar even een geheugenstick met een film in het apparaat. De lichtopbrengst is beperkt. Het moet echt donker zijn wil je enigszins van een film kunnen genieten. Waarom zou ik dit ding pakken als ik een goede Smart TV heb met mediaspeler.

Een typisch geval van goedkoop is duurkoop. Dus volledig mijn eigen schuld. Maar daarmee nog steeds een miskoop.

Meer informatie: