de langste route met de auto

De langste route met de auto?

‘Weet jij wat de langste route met de auto op aarde is, die je als kortste afstand tussen twee plaatsen ononderbroken kunt rijden?’.

Gerrit kijkt me vragend aan. Ik kijk vragend terug. In gedachten reproduceer ik zijn vraag. ‘Waar zou je die langste route met de auto kunnen vinden?’, vraagt Gerrit vervolgens.

Ik weet dat hij van dat soort vraagstukken houdt. Hij wil bijvoorbeeld weten of een schip meer brandstof gebruikt als het vaart met een auto er bovenop. Gerrit vindt het ook leuk om allerlei alledaagse berekeningen te maken. Zoals hoe snel moet iemand oversteken om nog voor een aankomende auto de overkant te bereiken. En hij puzzelt natuurlijk dagelijks de NRC Sudoku.

De langste route met de auto op aarde?

‘Die eerste vraag kan op twee manieren worden beantwoord’, vertel ik Gerrit. ‘Het zal een feit zijn. Dus of je weet het en geeft het goede antwoord. Of je weet het niet en doet een wilde gok’.

‘En weet jij het?’

‘Ik weet het niet. Het wordt dus een gok. 14.000 kilometer’.

‘Jij moet vaker naar een casino gaan. Het is 14.037 kilometer’.

Waar ligt die route?

‘Maar waar ligt die route?’, vraagt Gerrit.

‘Logisch denkend vermoed ik van Zuid-Afrika naar ergens in Azië of van Zuid-Amerika naar Alaska. Van Europa naar een uiterst puntje in Rusland is ook een mogelijkheid. Maar ik ga niet meer gokken na mijn vorige lucky guess. Vertel het maar’.

En Gerrit vertelt het. Op zijn karakteristieke uitgebreide wijze.

Australië

Australië valt af, volgens Gerrit. Er ligt weliswaar een snelweg, maar die voldoet niet. Highway 1 is een netwerk van snelwegen die het Australische continent omcirkelt. De wegen lopen voornamelijk langs de kust. De totale lengte is weliswaar 14.500 kilometer. Maar het is een rondweg en niet de korste route tussen twee plaatsen.

De langste route met de auto langs kust Australië

Niet alleen rijdend over de Highway One, kom je over wegen langs de kust tot 13.500 km. Maar dus niet de korste afstand tussen twee plaatsen.

Afrazië

Van Afrika naar Azië kan niet meer volledig over land. Vroeger wellicht wel, weten wij uit ons verleden. Wij moesten immers met onze VOC-boten naar Azië rondom de Kaap de Goede Hoop in Zuid Afrika. Pas toen het Suez-kanaal werd aangelegd kon een kortere weg met de boot worden genomen.

Dat kanaal is nu echter over land rijdend direct een hindernis met de auto. Gelukkig liggen er inmiddels drie lange bruggen, waarmee er een doorlopende weg is tussen de werelddelen. Maar volgens Gerrit gaat het op verschillende plekken in zowel Afrika als Azië fout. Dan stopt een doorlopende route door oorlogsgeweld, bijvoorbeeld in het Midden-Oosten.

Noord- en Zuid-Amerika

Noord- en Zuid-Amerika zijn ook niet direct met elkaar verbonden. Daartussen is in 1914 het Panamakanaal gelegd. Maar ook hier zijn meerdere bruggen. Dus daar kun je met de auto gewoon doorrijden.

Het probleem voor de langste route met de auto is hier echter de Darien kloof. Dat is een onbegaanbaar gebied tussen Panama en Columbia met afwisselend moerasland en oerwoud. Bovendien is het bevolkt met para-militaire troepen en drugslegers.

Het is al een probleemgebied vanaf 1510. Toen bouwden de Spanjaarden er hun eerste nederzetting in Zuid-Amerika. Pogingen om er wegen aan te leggen zijn steeds vroegtijdig gestaakt.

Naar Alaska

Als de Dariën kloof er niet geweest, dan was de Panamerikaanse snelweg de langste route met de auto. Volgens het Guiness book of Records is de lengte van dit doorlopende netwerk van snelwegen 30.000 kilometer. Maar ja, als …

We kunnen echter bij Yaviza de Panamerikaanse snelweg op (google maps). Vandaaruit kun je volgens Google helemaal doorrijden naar een noordelijk punt in Alaska. De weg stopt volgens Google Maps bij Deadhorse. Maar er loopt een weg verder naar het noorden. Ongeveer 15 kilometer verder ligt dan Prudhoe Bay (zie google maps).

De 12.000 kilometer lange rit duur met de auto ongeveer zes dagen, als je flink doorrijd. Onderweg zijn er enkele tolwegen. Het is een lange rit, maar nog steeds niet de langste route met de auto.

Afrika

Gerrit gaat nog een keer terug naar Afrazië. Want het lijkt logisch dat daar de langste route met de auto gevonden kan worden. In Afrika stuit je echter op een aantal problemen.

Ten eerste loopt bijna elke doorlopende route in Afrika langs de westkant van het werelddeel. Je komt dan uiteindelijk in Congo-Kinshasa, in de Democratische Republiek Congo. Het ligt aan de Kongo, na de Nijl de langste rivier van Afrika. Aan de andere kant van die rivier, tegenover Kinshasa, ligt Congo-Brazzaville. Dat is een plaats in de republiek Congo, dat in 1960 onafhankelijk werd. Bruggen liggen er niet tussen de twee hoofdsteden. Dat kun je mooi zien bij Google Maps.

Middellandse Zee

Om het Midden-Oosten te mijden, zou je vanuit Afrika via Europa kunnen rijden. Daar stuit je echter in het Noorden van Afrika op de Middellandse Zee. Die moet je oversteken, bijvoorbeeld bij de Straat van Gibraltar. En dat kan alleen met een boot. Als doorlopende rijroute valt dat idee dus af.

Toch is het zinvol in West Europa te kijken. Daar worden snelwegen immers goed onderhouden en er is een uitgebreid wegennet. Het meest zuidwestelijke punt met aansluiting op Europese wegen is Sagres in Portugal.

Europa en Rusland

Vanuit Sagres kun je een lange route naar Oost Europa rijden. Je kunt daarna nog verder tot bijvoorbeeld Jakoetsk aan de oevers van de rivier de Aldan in Rusland. Die tot nu toe in het verhaal langste route met de auto is 13.115 kilometer.

Er is echter nog een plaats in Rusland. Dat is Chasan. Dit uiterste punt van het Russische wegennet eindigt aan de grens met Noord-Korea. Vanuit Sagres is de kortste, doorlopende route naar die plaats 14.037 kilometer.

Volgens Google Maps kun je het in 167 uur rijden. Wanneer je met zijn tweeën gaat en niet stopt kun je het in zeven dagen doen. Onderweg zijn er echter twee douanecontroles (wellicht meer sinds de migrantenstroom vanuit Afrika) en je moet tanken. Dus trek er iets langer dan een week voor uit.

Vakantiedoel

De langste route met de auto is dus van Sagres naar Chasan. Volgens mij is het een leuk doel voor een vakantie.

De langste, ononderbroken, kortste route tussen twee plaatsen, brengt je met de auto door verschillende landen. Het zijn Portugal, Spanje, Frankrijk, België, Duitsland, Polen, Wit-Rusland en Rusland.

Google Maps

Wanneer je in Google Maps de route Sagres naar Chasan laat uittekenen, lijkt de route een omweg te maken. Het lijkt dat een route door Italië korter is. Maar ga je bijvoorbeeld via Milaan en Boekarest, dan blijkt de route al 800 kilometer langer.

De route lijkt via die plaatsen nog een kromme boog te maken. Je voegt daarom nog een plaatsje toe, om de route stijler te maken. Met bijvoorbeeld Wolgagrad in Rusland wordt de route nog 200 eens kilometer langer (zie google maps).

Uitdaging

Het rijden van de kortste route tussen Sagres en Chasan kan ook een uitdaging zijn. Het soort uitdaging als Erik de Zwart laatst met succes volbracht; hij vloog met twee vrienden in een recordtijd de wereld rond in lijntoestellen.

Wanneer je die uitdaging aangaat kun je, in plaats van via Milaan en Boekarest, de reis ook maken via Utrecht. Dat is een omweg van slechts 55 kilometer.

De langste route met de auto (via Utrecht)

De langste route met de auto, zowel de kortste als via Utrecht.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 22 februari 2018 door in de categorie 2018, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *