SSL-probleem oplossen met Google Chrome
Een SSL-probleem oplossen met Google Chrome. Voor velen klinkt SSL-probleem waarschijnlijk als abracadabra. Maar voor websitebouwers en -beheerders kan het een zorg zijn.
Google gaat vanaf de zomer van 2018 websites met een SSL-certificaat voorrang geven. Websitebouwers hebben verschillende mogelijkheden om de inhoud van hun site(s) snel om te zetten van http:// naar https:// links. Echter, veel sites krijgen van webbrowsers daarna toch het predicaat ‘niet veilig’.
Gemengde inhoud
In de meeste gevallen kun je zo’n SSL-probleem oplossen door naar gemengde inhoud te zoeken. Dat betekent zoiets als ‘een webpagina openen waarbij zowel veilige (https) als onveilige (http) bronnen worden geladen’. Die onveilige bronnen kunnen bestaan uit afbeeldingen, andere media, stylesheets, javascript en dergelijke. Het vervelende is dat zo’n bron, enigszins onzichtbaar, ook door een script of link kan worden aangeroepen.
Volgens Google kan het vinden van de gemengde inhoud een tijdrovende klus zijn. Maar wel een belangrijke. Want je wilt natuurlijk wel het volledige profijt hebben van je certificaat. Dus moet je het SSL-probleem oplossen.
Gereedschappen
Er zijn meerdere gereedschappen om een SSL-probleem oplossen te vereenvoudigen. Je kunt in de bron van de website zoeken. Nog op te roepen onveilige bronnen, bijvoorbeeld vanuit scripts, zal je daar echter niet vinden.
Voor gebruikers van WordPress zijn er plugins, zoals SSL Insecure Content Fixer. Maar die zijn niet allemaal even gemakkelijk in gebruik. Of ze tonen niet direct de oplossing van het SSL-probleem.
Je kunt ook een SSL test doen. Doe bijvoorbeeld eens die van SSL Server Test. Het resultaat is een lange lijst met gegevens. Interessant. Maar zelfs voor veel webbouwers onbegrijpelijk. En het hierboven geschetste SSL-probleem met gemengde content los je er niet mee op.
Onzichtbare aanroepen
Ik vermoed dat het voor de meeste webbouwers geen probleem is de eerste fase uit te voeren van het omzetten van hun website. Er zijn talrijke tools die daarbij kunnen helpen. Daarmee zet je bijvoorbeeld in de SQL-database alle http-links om naar https-links; de gewenste links natuurlijk, die van de eigen site.
Het SSL-probleem oplossen zit in ruim 85% van de gevallen in de onzichtbare aanroepen. Die aanroepen zijn in tweeën te verdelen. Er zijn aanroepen die op elke pagina plaatsvinden en andere die alleen op specifieke pagina’s voorkomen.
De foutmelding van een browser geldt voor een pagina, niet voor een gehele website. Geeft elke pagina een ‘niet veilig’, dan is het waarschijnlijk een script dat op elke pagina wordt gebruikt. En logischerwijs is het bij een of enkele onveilige pagina(‘s) een sporadisch actief script.
En het kan overal vandaan komen. Bij WordPress bijvoorbeeld van het thema of de plugins.
Google Chrome Hulp
Met de hulpprogramma’s voor webbouwers is de boosdoener snel te vinden. Vrijwel elke browser heeft zo’n hulpprogramma. Ik zal laten zien hoe je in Google Chrome de http kunt vinden die zorgt voor het SSL-probleem, oftewel de melding ‘niet veilig’.
Je zult daarbij ook zien dat het helaas soms slechts een klein probleem is dat voor grote gevolgen zorgt; immers lager in Google zoekresultaat.
De uitvoering
Ga naar een pagina die als ‘niet veilig’ wordt aangegeven en open het hulpprogramma voor webdevelopers:
- Klik op de 3 puntjes rechtsboven in Google Chrome,
- Kies in het menu de optie ‘meer hulpprogramma’s
- En vervolgens op ‘hulpprogramma’s voor ontwikkelaars’
Het venster voor ontwikkelaars verschijnt ergens op de pagina. Onderin is het eenvoudigst. Als het daar niet staat, maar bijvoorbeeld links of rechts van de webpagina, dan kun je dat veranderen (de drie puntjes van het scherm van ontwikkelaars en dan de gewenste dock aanklikken).
- Kies het tab ‘Netwerk’ en druk op F5
- Klik met de rechtermuis op een van de tabs bovenin het venster voor ontwikkelaars (Name, Status, Type etc.)
- Kies ‘Scheme’ in het menu dat verschijnt.
- Houd de CTRL-toets ingedrukt en klik op F5 (BELANGRIJK!!!! Dit leegt de cache, waardoor de pagina echt vernieuwd)
- Scroll door de lijst en zoek onder het tab ‘scheme’ naar een http en zie bij het tab ‘Name’ de naam van het bestand dat de onveiligheid veroorzaakt.
SSL-probleem oplossen
Met het weten van de naam ben je er nog niet. Soms is het direct duidelijk waar je de verdere oplossing moet zoeken. In andere gevallen zie je een naam die je niet direct kunt plaatsen. Je ziet bijvoorbeeld dat het een afbeelding is dat wordt aangeroepen door een script. Maar welk script is niet duidelijk.
Ik gebruik dan een oud programmaatje dat onder Windows 10 nog steeds goed werkt: InfoRapid Search & Replace. Offline laat ik deze software zoeken in een backup dat ik van mijn website op de harde schijf bewaar. Vanzelfsprekend alleen van een aantal geselecteerde bestanden, zoals php’s en javascripts; in afbeeldingen en dergelijke zoeken heeft geen zin.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: De langste route met de auto?Nieuwer: Denken in weddenschappen – Annie Duke »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.