Denken in Weddenschappen

Denken in weddenschappen – Annie Duke

Twee weken terug kreeg ik het boek Denken In Weddenschappen te leen van Bas. Ok, het boek is nog niet vertaald. Het heet Thinking in Bets en het is geschreven door Annie Duke.

Bas is een persoonlijkheidstrainer en coach. Hij heeft een enorme stapel boeken met fantastische titels. Ik heb daaruit eerder boeken geleend.

De meeste las ik niet uit. Na twee hoofdstukken ging ik er diagonaal doorheen en haalde de kern eruit. De vaak Amerikaanse schrijvers hebben nu eenmaal moeite tot de essentie te komen. Ze cirkelen er graag omheen, onderwijl verhalend over hun werksituatie, kinderen en andere zaken.

Denken in Weddenschappen

Het boek Denken in Weddenschappen van Annie Duke verschilt daarin niet van andere populaire boeken van Amerikaanse schrijvers. Daarom was het ook bij haar boek prettig, na een hoofdstuk lezen, weer naar de essentie te zoeken. Dat vooral omdat het boek een intrigerend onderwerp heeft en Annie Duke vanuit haar invalshoek daarbij een ervaringsdeskundige is.

De ondertitel van Denken in Weddenschappen luidt, wederom vertaald: slimmere beslissingen nemen wanneer je te weinig feiten hebt.

Annie Duke

Annie Duke is professioneel pokerspeelster. Ze won diverse toernooien, waaronder de NBC National Championship en onderdelen van de World Series of Poker (WSOP). In 2005 verscheen haar eerste boek ‘How I Raised, Folded, Flirted, Cursed and Won Millions at the WSOP’. Ze weigerde in 2006 mee te doen aan het WSOP toernooi voor vrouwen. Het suggereerde volgens haar dat er verschil zou zijn tussen het intellect van vrouwen en mannen.

Daarna schreef ze meer boeken over poker en werkte mee aan televisieprogramma’s. Ze startte coaching-programma’s voor vrouwenpoker, nascholing-programma’s voor kinderen uit arme gezinnen en meer. Begin dit jaar verscheen haar boek Denken in Weddenschappen. Een boek over beslissingen nemen in het gewone leven, met de ervaringen uit het pokerspel.

Poker geen kansspel

Annie Duke schrijft in haar boek, ‘Hoe ons leven eruit ziet bestaat, evenals het resultaat bij poker, uit twee dingen: de kwaliteit van onze beslissingen en geluk’.

Geluk kun je wellicht niet afdwingen, maar hoe je beslist wel. Mede daarom is Poker waarschijnlijk geen kansspel meer in Nederland. Het valt sinds 2009 buiten de kansspelbelasting.

Er is dus volgens Annie Duke een overeenkomst tussen het gewone leven en poker. In haar boek Denken in Weddenschappen heeft ze de manier waarop een pokerspeler beslissingen neemt vertaalt naar het zakelijke en privé leven.

Toekomst voorspellen

Bij de meeste dingen in het leven waar je beslissingen moet nemen, heb je vaak te weinig informatie. Je kunt daardoor niet goed voorspellen wat de gevolgen van je beslissingen zijn. De toekomst laat zich nu eenmaal moeilijk voorspellen.

Maar dat is eigenlijk waar het boek over gaat volgens Annie Duke. Evenals bij poker moet je beslissingen nemen door een inschatting te maken over de waarschijnlijkheid van verschillende toekomsten, zegt ze.

Ik ging dus diagonaal door het boek, op zoek naar de essentie. Dat voelde als een seminar: je weet eigenlijk alles al, dus is 95% herhaling en 5% een opfrisser. Ik kwam tot de volgende samenvatting.

Relatie resultaat en beslissingskwaliteit is fragiel

De uitkomst van elke beslissing geeft feedback over je besluitvormingsproces. Als je weinig informatie hebt, zoals bij het starten van een bedrijf, zijn er meerdere resultaten mogelijk met elk hun eigen waarschijnlijkheid.

Goede en slechte uitkomsten, winnen en verliezen, het zegt in die fase niets over beslissingskwaliteit. Je kunt de beste beslissing nemen op basis van de beschikbare informatie en toch een ongewenst resultaat hebben. En andersom een slechts beslissing nemen en geluk hebben.

Er is altijd onzekerheid

Het is onmogelijk de toekomst te voorspellen. Daarom moet je denken in weddenschappen. Met andere woorden: hoeveel informatie je ook hebt, er blijft altijd een enige mate van onzekerheid.

Door dat te onderkennen voorkom je dat je jezelf laat saboteren door je eigen denken. Je leert daardoor ook op een rationeler manier beter van de resultaten. Onder andere doordat je minder emotioneel in het beslissingsproces staat.

Overtuigingen spelen een belangrijke rol

We nemen beslissingen op basis van de overtuigingen die we ontwikkelen uit de informatie die we beschikbaar hebben. Daarom moeten we werken aan het verbeteren van de kwaliteit van onze overtuigingen als we betere beslissingen willen nemen.

Een belangrijk deel van onze levensvaardigheid en kwaliteit van leven ontstaat door onze meningen (overtuigingen). Door meer kennis en ervaringen op te doen kunnen we onze meningen objectiever maken. Daardoor komen ze beter overeen met de wereldse werkelijkheid.

We passen onze overtuigingen niet aan

Hoe vormen we overtuigingen volgens Annie Duke? We horen iets. Dan gaan we ervan uit dat het waar is. Als we tijd en zin hebben denken we er nog eens over na. Wellicht onderzoeken we het, verzamelen nog wat informatie en bepalen of het waar is of niet.

Als we nieuwe informatie hebben passen we echter onze overtuigingen zelden aan. We doen het tegengestelde. We passen onze interpretatie van de informatie aan onze overtuigingen aan. Het zijn onjuiste denkpatronen, waarvan in het boek een groot aantal voorbeelden worden behandeld.

Saboteren van je eigen denken

Het werd hierboven al even genoemd, we saboteren ons eigen denken. Dat doen we om verschillende redenen en vaak tegen beter weten in. We interpreteren informatie zodanig dat het bijvoorbeeld onze al gevormde mening bevestigd. Of om te voorkomen dat we voor onwetend worden versleten, dat we fouten moeten toegeven of juist om erkenning krijgen voor goede resultaten.

Verbeteren van besluitvorming

Door te denken in weddenschappen kun je besluitvorming verbeteren. Een manier om de uitkomst los te gaan zien van de beslissing is gebruik maken van het eenvoudige zinnetje, ‘ik weet het niet zeker’. Andere manieren zijn strategieën leren om de toekomst in kaart te brengen, leren minder reactief te zijn, je omringen met mensen die zinvol kunnen bijdragen en kracht te halen uit je verleden en het toekomstbeeld dat je van jezelf hebt.

Een zeker scepticisme is ook goed. Het is een alinea die ik liever niet vertaal. ‘Skepticism is about approaching the world by asking why things might not be true rather than why they are true. It’s a recognition that, while there is an objective truth, everything we believe about the world is not true. Thinking in bets embodies skepticism by encouraging us to examine what we do and don’t know and what our level of confidence is in our beliefs and predictions. This moves us closer to what is objectively true’, schrijft Annie Duke in hoofdstuk 5.

We hebben nooit alle informatie

Alle beslissingen die we in ons leven nemen hebben enige mate van onzekerheid, risico en af en toe misleiding. Het is als ‘het Spel’ van John von Neumann en een belangrijk element in het pokerspel.

Beslissen gaat direct beter en we voelen ons gelukkiger, als we erkennen dat we nooit zeker zijn van de toekomst. Door niet altijd gelijk te willen hebben scheppen we een weg om onze overtuigingen te overwegen. Daardoor zullen we geleidelijk een beter en objectiever beeld hebben van de wereld om ons heen.

En zo gaat het nog even door in

Thinking in Bets van Annie Duke

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 2 maart 2018 door in de categorie 2018, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *