3D film op je PC - portret in Anaglyph

3D film op je PC

‘Hoe bekijk je een 3D film op je PC, als je geen 3D TV hebt?’, vroeg Erik me. Ik wist het niet, maar ging met de vraag naar huis. Onderweg bedenk ik me dat ik zo’n film bij mijn moeder zou kijken. Want die heeft een 3D TV.

Thuisgekomen pak ik de vraag van Erik serieus op: hoe bekijk je een 3D film op je PC. Ik realiseer me met de kennis die ik van 3D heb, dat ik zijn vraag op twee manieren kan benaderen. Erik kan immers bedoelen dat hij de 3D film in 3D wil zien of omgezet naar 2D op zijn PC wil bekijken. Ik ga uit van het eerste.

Een 3D film op je PC in 2D

Want een 3D film op je PC bekijken in 2D is niet al te moeilijk. Wanneer je de 3D film opent in een mediaprogramma of viewer wordt het getoond met twee beelden, zeg maar het linker- en rechterbeeld. Deze staan naast of boven elkaar.

Je moet nu een viewer hebben die deze beelden naar één beeld terugbrengt of slechts één beeld toont. Er zijn talrijke programma’s waarmee dat kan. Maar beter kun je natuurlijk de 2D-versie van de film zien te krijgen.

Een 3D film op je PC in 3D

Een 3D film op je PC in 3D is wat lastiger en uiteindelijk altijd minder mooi dan op een TV. Ten eerste werkt het op de PC alleen als een zogenaamde anaglyph. Daarbij worden het stereo gefilterd met twee filters. Een beeld gaat door een rood filter, het andere door een blauw (cyaan) of groen filter.

Die bekijk je daarna met een brilletje met een rood/blauw (cyaan) of rood/groen glaasje. Met je ene oog zie je dan alleen het roodgefilterde beeld en met je andere oog het cyaan of groene beeld. Je hersenen verbinden de beelden, zoals we ook in het dagelijkse leven een 3D-beeld zien.

3D brilletje

Als je zo’n brilletje niet hebt, maak je dat eenvoudig zelf. Op internet zijn allerlei instructiefilmpjes en DIY-sites met uitleg over hoe je dat doet. Het hoeft ook niet per se zo’n kartonnen brilletje te zijn.

Wanneer je echter een dagje geduld hebt, bestel je een kartonnen brilletje al voor 0,99 eurocent bij bijvoorbeeld de 3Dbrilwinkel. Ok, er komen nog wat verzendkosten bij. Ook in die winkel zie je verschillende type brillen, van karton tot fraaie monturen.

Viewer

3D film op je PC

Een anaglyph foto te bekijken met rood/blauw brilletje

Om de 3D film op je Pc te kunnen bekijken heb je een viewer nodig, een programma dat de twee verschillende beelden filtert in rood en groen/blauw en over elkaar plaatst.

Een programma waarmee dat makkelijk gaat is KM-player. Het heeft een beetje oubollige uitstraling, maar veel functies zitten in menu’s. Zo ook die om de 3D film op je PC te bekijken. Druk met de rechtermuisknop op een willekeurige plek in het vertoningsscherm en er verschijnt een menu met alle mogelijkheden.

Voor de duidelijkheid, KMPlayer zet filters over een film. Een film die al in anaglyph is gezet kun je ook bekijken met viewers die geen 3D functie hebben. Op dezelfde manier dat je de foto hiernaast kunt bekijken, met een brilletje natuurlijk.

VLC VideoLan

Ik gebruik zelf al jaren de viewer van VLC VideoLan. Het had als eerste en snel allerlei codecs. Daardoor kon het al vele videoformaten aan, terwijl andere viewer dat niet konden. Het ooit nieuwe, supercomprimerende videoformaat Matroska (MKV) kon in het begin alleen met Video Lan worden bekeken. De naam is veranderd in VLC, maar het bedrijf behield de websitenaam en het opvallende oranje pion.

VLC kwam ook met een versie kwam voor tablets en smartphones. Daardoor kijk je nu ook eenvoudig op je iPad, Android-tablet en dergelijke films met afwijkende videoformaten; afwijkend van de weinige door Windows en Apple ondersteunde formaten.

3D bekijken met VLC VideoLan

3D film naar je PC

Klik om te vergroten

Helaas voor Eric gaat het bekijken van 3D films met VLC wat omslachtiger dan bij MKPlayer. De instelling zit wat dieper in het programma.

  1. Kies in de menubalk de optie ‘Extra’
  2. In het geopende keuzemenu kies de eerste optie ‘Effecten en Filters’
  3. Kies de middelste tab ‘Video-effecten’
  4. In het submenu moet je de tab ‘Geavanceerd’ kiezen. Deze is echter niet zichtbaar. Je moet dus het pijltje rechtboven naast het submenu gebruiken om de tabbalk naar links te scrollen
  5. In het menu dat verschijnt als je op ‘Geavanceerd’ klikt kun je onderin 3D anaglyph aanklikken

VLC heeft minder 3D instelmogelijkheden dan MKPlayer. Als het bij jouw film niet goed werkt, kun je altijd nog MKPlayer installeren. Ik ga zelf zoals gezegd 3D kijken bij mijn moeder. 3D film op je PC vind ik toch behelpen. Op de TV werken de meeste films op een andere manier, die niet mogelijk is op PC.

3D op je TV

Een TV werkt met 3D film waarbij polaroidfilters zijn gebruikt in plaats van kleurfilters. Deze polaroidfilters zijn 90 graden gedraaid ten opzichte van elkaar. Hierdoor komt door het ene filter licht uit een andere richting dan uit het andere. Met een bril met ook ten opzichte van elkaar gedraaide polaroid glazen krijg je de beide beelden te zien, zoals bij de anaglyph methode.

Om een film in 3D te vertonen heeft een tv ingebouwde 3D polaroidfilters. Een gewone PC-monitor heeft die filtermogelijkheid niet. Die monitoren zijn echter wel te koop en de prijs valt mee. Dus al je per se wilt, kun je een 3D monitor kopen. Een moderne 3D TV kun je echter ook aansluiten aan je computer.

Meer informatie:

  • Rogier Mostert schreef op zijn site uitgebreid over allerlei zaken rondom 3D in de praktijk voor degenen die er wellicht zelf mee aan de slag willen, filmpje maken.
  • De website DVDScene geeft alle minder technische informatie rondom de mogelijkheden thuis
  • Interessant bij dit onderwerp is natuurlijk ook de website van het 3D Magazine
  • Een nieuwe ontwikkeling waar al jaren over wordt geroepen is 3D zonder bril. Een neef met een toverlantaarn en stereofoto’s was altijd verbaasd dat ik zijn foto’s zonder bril of lantaarn in 3D kon zien. Het was eenvoudig, maar voor anderen waarschijnlijk geen fraai gezicht (scheel kijken).
  • Hoofdpijn bij kijken naar 3D films verklaard.
  • Website VLC Media Player. Zie helemaal onderin de links naar de versies voor iOS (tablet), Android en overige platformen.
  • Zelf een pseudo 3D anaglyph foto maken van een ‘ordinaire’ 2D foto (zoals in de header van dit bericht)? Dit is een goede converter
  • Zie ook de berichten ‘VR en Google Cardbox‘ en ‘3D televisie en film
Bovenstaand bericht is geschreven op 7 maart 2018 door in de categorie 2018, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

One thought on “3D film op je PC

  1. 1

    Mooi informatief artikel. Stereoscopisch 3D krijgt van het publiek helaas niet de aandacht die het mag verdienen. Een nieuwere anaglyphtische variant is ‘Colorcode’ ofwel ‘amber-blauw’. Deze laat kleuren wel redelijk goed zien. Enige voorwaarde is dat je een helder scherm hebt want de glazen zijn nogal donker. Er bestaat 2D-3D omzet software dat deze kleurcombinatie kan gebruiken.

    Een aanmerking op het artikel: MKV (Matroska) is geen videoformaat zoals in het artikel staat maar een videocontainer. Het bevat tegenwoordig meestal een videostream gecodeerd met het videoformaat H.264 of H.265.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




Veel foto's en illustraties zijn tijdelijk verwijderd van deze site en server i.v.m. media-reorganisatie
Hello. Add your message here.