Bierkaas, heerlijke kaas met een verhaal
‘Jij houdt toch ook van kaas? Heb je weleens bierkaas gegeten?’, vraagt Gerrit tijdens een lunchwandeling in Maarssen-dorp.
‘Zeg je bierkaas?’ reageer ik verbaasd. ‘Ik heb wel allerlei andere varianten gegeten, komijn, spinazie en kruidnagel. Momenteel gebruik ik mijn ontbijt met Venegriek en voor een geitekaasje met honing kun je me wakker maken’.
Gerrit lacht, ‘nou, bierkaas is echt wat voor jou. Lekkere kaas met een verhaal’.
Zonder een woord te zeggen lopen we verder door de Kaatsbaan.
‘Ok, bierkaas. Kom maar eens mee’, zegt Gerrit ineens en hij loopt door de automatisch geopende schuifdeuren van een winkel. Het ziet eruit als een delicatessenzaak. Langs twee schappen met toastjes, jam en andere lekkernijen komen we bij een koelvitrine. Het ligt vol met slagerijgerechten.
Maar links zie ik kaasjes. Franse kaas zoals Brie, Reblochon, het kegeltje Bouton de Culotte en de Fontainebleu in zijn neteldoek. Verder links in de vitrine liggen aangesneden stukken Hollandse kaas. In de hoek van de winkel is een stellage van planken waarop de hele, ronde Nederlandse kazen liggen.
Bierkaas
‘Mijn vriend hier wil graag een stukje bierkaas proeven’, zegt Gerrit tegen de kaasvrouw. Ze lacht en het is duidelijk dat Gerrit en zij het nog onlangs over de bierkaas hadden.
De vrouw grijpt in de vitrine en pakt een stuk kaas met een bruine korst of coating. Ze snijdt een stukje af en reikt het me aan. Als ik het kaasje dichter bij mijn mond breng ruik ik direct de warme, diepe geur van een donker bitter bier. Het doet me denken aan de speciaal bieren zoals ik die vroeger regelmatig dronk bij Fiere Margriet in Leuven.
‘Dit is bierkaas, inderdaad’, zeg ik, waarna ik een eerste hap van de kaas neem.
Met een mond vol mag je niet praten. Gerrit maakt van de gelegenheid gebruik. ‘Hoe is het nu met je zwager?’.
Achtergrond
‘Naar omstandigheden goed. Ja, zo’n herseninfarct gaat niet in je kouwe kleren zitten’, zegt de kaasvrouw. ‘Dat hij het bierbrouwen als hobby weer heeft opgepakt gaf al verbetering, want hij heeft nu iets omhanden. Het succes van de bierkaas is natuurlijk een extra stimulans’.
‘Dus het is niet een eenmalig geweest?’, vraagt Gerrit terwijl ik het tweede deel van de kaas nuttig.
‘Nee, de enthousiaste reactie waren voor ons natuurlijk ook verrassend. Maar als zijn gezondheid het toelaat gaan we verder. Wellicht dat we ook het bier gaan verkopen’.
‘Van welk bier is deze kaas gemaakt?’, vraag ik, ‘het lijkt op een Trappisten’.
‘Ik weet het echt niet. Het is homemade, maar met welk recept of van welk bier dat weet ik niet’.
Bierkaas op de foto
‘Doet u mij de rest van dat stuk maar en mag ik een foto maken van die bierkaas?’. Op de plank ligt tussen zijn gele zusters de zadelbruin gekleurde bierkaas.
‘Ik zal hem even van de plank halen’. Ik maak een foto van de kaas op de plank, terwijl de vrouw naar achteren loopt om een trapje te pakken. Kort daarna legt ze een hele bierkaas voor me op de toonbank.
‘Je moet ook even naar het etiket kijken. Wat vind je ervan?’
‘Ja leuk’, mompel ik. Als je bijna dertig jaar in de marketing en reclame werkt herken je huisvlijt, wat ik keukentafel ontwerpen noem. Ik maak nog een paar foto’s en bedank de vrouw voor haar medewerking.
‘Ik ga thuis eens lekker genieten van dit kaasje. Moet jij nog iets hebben Gerrit?’.
Hij schudt zijn hoofd. Even later verlaten Gerrit en ik de winkel; ik met een heerlijke bierkaas en dit verhaaltje.
Kaas en bier
Er zijn altijd hobby brouwers geweest. De laatste tijd schijnt hun aantal weer toe te nemen. Dat is ook te zien aan de stijging van aangeboden lokale biertjes, bijvoorbeeld Bert’s Bierhuis. Het is evenals kaas een natuurlijk proces.
In het heel kort gaat het bij kaas alvolgt:
- Stremsel en zuursel bij de melk. Melkeiwitten gaat samenklonteren en dat sluiten vet en vocht in. Het mengsel heet wrongel.
- Wrongel gaat in vat, wordt samengeperst en gaat in pekelbad (zoutwater)
- De nog slappe kaas moet rijpen; hoe langer, hoe meer smaak
- Tijdens de bereiding worden ingrediënten toegevoegd, zoals komijn, mosterd, kruidnagel en/of bier
Over het maken van bier is van alles te vinden op de website biernet, bijvoorbeeld op de pagaina over bier brouwen (pdf)
Zie ook de berichten ‘Variaties in Hollandse kaas‘ (uit de ideeën database) en ‘Kaasmarkt‘ (een waar gebeurd verhaal uit mijn jeugd)
Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.