iPhone contacten overzetten naar computer – gratis
‘Hoe kun je iPhone contacten overzetten naar computer?’, vraagt Charles. Hij weet dat ik redelijk handig ben met de computer. Dat is een understatement dat ik gebruik sinds ik steeds vaker werd gevraagd om hulp.
‘iPhone contacten overzetten naar computer?’, herhaal ik zijn vraag. Ik realiseer me dat ik dat ook weer eens moet doen. Of eigenlijk moet ik synchroniseren. Krijg ik immers een visitekaartje dan noteer ik de gegevens in contacten op mijn mobieltje. Maar ik tik ze ook regelmatig in bij Gmail Contacts. Het is handig de contacten uit mijn iPhone te synchroniseren met een mailprogramma en de contactpersonen op een computer te bekijken en bewerken. Dat laatste is toch handiger dan op zo’n telefoonschermpje.
‘Het moet zeker gratis hè. En dan bedoel ik niet dat je me voor mijn vriendendienst betaald. Je wilt een gratis oplossing’.
Je begrijpt dat Charles mijn vraag bevestigde.
iPhone contacten overzetten naar computer
Er zijn meerdere manieren om het overzetten op te lossen. Voor je begint is het handig je af te vragen, ‘waarom wil ik de iPhone contacten overzetten naar een computer’. Je kunt namelijk de contacten overzetten.
Maar bijvoorbeeld eenzelfde effect ook bereiken door te synchroniseren met een andere dienst. Je contactgegevens blijven dan ook in de toekomst up-to-date. Bijvoorbeeld wanneer je, zoals ik hierboven aangaf, niet altijd hetzelfde apparaat gebruikt om contactgegevens te actualiseren (muteren heet dat geloof ik in NAW-taal).
iCloud en iTunes
Voordat je iets doet, MAAK EEN BACKUP of in iTunes een RESERVEKOPIE.
Je kunt iPhone contacten overzetten via iCloud. Ik gebruik echter het liefs zo min mogelijk producten van Apple en zeker niet hun cloud. Met iTunes kan het ook. Daarvoor geldt wat mij betreft hetzelfde.
Maar voor Charles en anderen is iTunes de eerste, meest voor de hand liggende, gratis oplossing.
De methode
- Start iTunes en verbindt je iPhone aan de computer met de USB-kabel.
- Accepteer de vraag op je iPhone of je de computer vertrouwt (wordt niet altijd gesteld).
- Klik ‘Info’ in het linkerpaneel (soms moet je eerst aangeven dat je de iPhone wilt gebruiken en bijv. niet de muziekbibliotheek).
- Vink in het rechterpaneel aan dat je contacten wilt synchroniseren met ‘Windows Contacten’.
- Klik op ‘Toepassen’ onderin om te synchroniseren.
- Het bestand komt in de submap Contactpersonen te staan, in de map ‘Gebruikers’ op je harde schijf.
- Ga naar de map Contactpersonen (evt. via “zoeken in Windows’, het loepje op de taakbalk).
- In de map Contactpersonen zie je in de adresbalk ‘exporteren’ (of klik op het >> teken rechts), dan opent een klapmenuutje.
- Klik daar op om het gemaakte bestand (of bestanden) naar bijv. CSV te exporteren.
Let op eerdere instellingen
Je kunt hierbij tegen problemen aanlopen die te maken hebben met eerdere instellingen die je deed bij iTunes.
Apps (applicaties)
Er zijn ook handige apps die het overzetten met gemak uitvoeren. Ze zijn gratis of direct met een geringe vergoeding te downloaden. De meeste gratis versies zijn beperkt tot een x-aantal contacten. Wil je meer dan moet je betalen. Voordeel van gratis is wel dat je zo’n app dan eerst even kunt bekijken.
Je kunt bijvoorbeeld eens kijken naar Easy Backup, My Contacts Backup. Zoals de naam al zegt maken die programma’s een backup. Dat is eenrichtingsverkeer van de iPhone naar de computer (of naar een reservebestand op de iPhone). Je kunt dus ook synchroniseren. Ik kom daar zo dadelijk op terug.
iPhone contacten overzetten met Gmail
Ik kies voor een oplossing met Gmail. Waarom Gmail?
- Het is gratis (zowel de oplossing als het aanmaken en het hebben van een Gmail account)
- De meeste mensen hebben al een Gmail-account, jij wellicht ook.
- Je kunt altijd bij je gegevens, ook vanaf andere computers.
- Met Gmail kun je het bestand contactpersonen exporteren, doorlopen op dubbele contacten etc.
- Er zijn meerdere methodes om gegevens over te zetten naar Gmail of uit te wisselen.
De methodes met Gmail zijn vaak ook te gebruiken voor Android contacten naar computer, contactpersonen naar Outlook, iPad naar computer etc. Dus bijvoorbeeld ook wanneer je een andere telefoon koopt en gegevens wilt overzetten.
Gratis backup van je contacten naar Gmail
Een methode om je contacten vanuit iphone naar Gmail te krijgen gaat alsvolgt:
- Controleer eerst of je iphone contacten al niet automatisch met je Gmail-account zijn gekoppeld (vaak is dat overigens eenrichtingsverkeer, van Gmail naar iPhone/iPad. Maar het kan een sychronisatie zijn).
- Je wilt natuurlijk ook de contacten op je SIM-kaart overzetten, dus daarom eerst de volgende stap.
- Ga naar Instellingen, kies ‘Contacten’ (op oude iPhones: Email, contacten, agenda’s) en klik op ‘Importeer simcontacten’.
- Ga naar Instellingen en kies ‘Accounts en wachtwoorden’ en kies ‘Nieuw Account’ en daarna ‘Andere’ onder de voorgestelde providers.
- Kies onder Conctacten voor Voeg CardDAV-account toe.
- Voer de Gmail-server in (gmail.com) en daarna je Gmail-adres en het bijbehorende wachtwoord. Bij beschrijving kun je schrijven wat je wilt, bijvoorbeeld iPhone contacten overzetten naar computer. Of doe iets korts, zoals Overzetten.
- Druk op Volgende en kies ‘Bewaar op iPhone’.
- Je contacten worden nu gesynchroniseerd met je Gmail-account.
Een gratis oplossing met MobiMover
Een andere gratis oplossing voor het iPhone contacten overzetten is het programmaatje EaseUS MobiMover. Het is een gebaar van het bedrijf EaseUS, dat zijn geld verdiend met de succesvolle verkoop van beveiligingssoftware. Met MobiMover kun je een backup maken van je gehele iPhone contacten gegevensbestaand. Maar ook van andere dingen op je iPhone, zoals muziek, boeken en foto’s.
Het is niet met alle functies even handig in gebruik. Snel foto’s en boeken naar je harddisk is eenvoudig. Je kunt ook even offline door je contacten lopen. Of de contactgegevens overzetten naar een andere apparaat (andere iPhone, iPad).
Bij downloaden naar je computer worden de contacten echter in een *.dat formaat op je computer gezet. Je kunt ze daarna weer terugzetten (restore/uploaden), bijvoorbeeld bij een crash van je mobieltje.
Maar verder kun je er niet veel mee, is mijn ervaring. Volgens het bedrijf zelf kun je iPhone contacten overzetten naar CSV. Ongeveer op de manier zoals hierboven beschreven onder iCloud en iTunes, vanaf stap 7. Dat is mij echter niet gelukt.
Sychroniseren met een app
Persoonlijk vind ik het prettig met een continue oplossing te werken. Voor mij betekent dat het regelmatig uitwisselen van contacten tussen de iPhone en Gmail. Als ik onderweg een contactgegeven krijg van iemand, dan schrijf ik die namelijk in mijn iPhone. Maar thuis gaan contactgegevens in Gmail Contacts. Door synchroniseren houd ik beide bestanden gelijk.
Ik houd graag controle over dit soort activiteiten. Daarom laat ik een programma het niet automatisch doen, maar op momenten die ik zelf kies. Dat schiet er wel eens bij in, zoals ik me realiseerde toen Charles zijn vraag stelde.
Contacts Sync for Google Gmail
Voor mijn synchronisatie gebruik ik de app Contacts Sync for Google Gmail van Playa Apps. Zij maken diverse apps voor synchronisatie van conctact. Je kunt het gratis uitproberen op 40 contacten. Als het bevalt, betaal je 3 euro voor de app om het geheel te ontsluiten.
De app heeft diverse mogelijkheden. Je moet dus even kijken hoe je ermee wilt werken. Als je eenmaal je eigen voorkeuren hebt ingesteld, werkt het als een zonnetje.
Ik gebruik 2-weg synchronisatie. Daarbij kijkt de app naar overeenkomsten en verschillen tussen de iPhone en Gmail contacten. Dat gaat overigens razendsnel; in enkele seconden raast de app door 3500 contacten. Daarna verschijnt eventueel een lijst van contacten waarin verschillen zijn ontdekt. Dit kun je vanzelfsprekend ook negeren.
Wondershare
Tenslotte is er nog Mobile Trans van Wondershare. Deze organisatie biedt meerdere programma’s die kunnen worden ingezet om contactgegevens van mobieltjes over te zetten. Ik heb een aantal daarvan in het verleden uitgeprobeerd. Ze werken goed, zonder meer.
Maar ik weiger principieel voor een programmaatje dat ik zelden gebruik 30 euro of meer te betalen. Helemaal niet wanneer ik:
- Slechts 99 euro per jaar betaal voor mijn jaarabonnement op Microsoft Windows Office 365 home. Het bevat het complete Office pakket (Word, Excel, Powerpoint, OneNote etc). Je kunt het met 5 personen gebruiken, allemaal met eigen een account, die het op 5 verschillende apparaten kunnen installeren en per persoon 1 TB cloudruimte krijgen.
- 90 euro betaalde voor het complete Corel Suite X8, een pakket met CorelDraw, CorelPhote etc met een licentie voor 3 computers.
- Etc.
Misschien lijkt ik toch een beetje op Charles. Dingen moeten in verhouding zijn. En eenvoudige oplossingen mogen ook gratis zijn of tegen geringe vergoeding.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Kikkers eten – batrachophagousNieuwer: Handig klein programmaatje – meer dan een »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.