handig klein programmaatje

Handig klein programmaatje – meer dan een

‘Heb jij niet zo’n handig klein programmaatje voor me?’, vraagt Erik. Hij heeft een aantal bestanden met willekeurige namen. Die wil hij een duidelijker naam geven.

‘Natuurlijk heb ik zo’n handig klein programmaatje voor je’, antwoord ik lachend. Een paar weken terug heb ik Erik verteld dat hij voor een handig klein programmaatje bij mij moet zijn. Ik ken mensen die ooit zweerden bij een programma Norton- of Windows Commander en nu Total Commander gebruiken. Of de gratis commanders, zoals Multi- Free-, of Double Commander.

Commanders

Maar ik ben niet zo van de commanders. Windows heeft genoeg ingebouwde mogelijkheden om de nodige klusjes uit te voeren. Daarbij vind ik de leercurve van de meeste Commanders te hoog, voor wat ze moeten doen. Die tijd kun je beter besteden aan iets meer kennis te nemen van Windows zelf (of voor mijn part Mac, als je een Apple-adept bent).

Bij bovenstaande kun je ook bedenken dat ik me op hoofdzaken richt. Adobe Photoshop en Acrobat, Microsoft Office programma’s en CorelDraw zijn programma’s om mee te werken. Die mogen groot en uitgebreid zijn. Ze moeten veel functies hebben en een zekere leercurve is daarbij toegestaan. Een klein handig programmaatje moet min of meer intuïtief werken.

Handig klein programmaatje

Voor klusjes tussendoor gebruik ik dus een handig klein programmaatje, specifiek gericht op een klusje. Eerder schreef ik al over de Program Editor van WordPerfect. Met een voorbeeld met een specifiek probleem, dat met geen enkel ander programma is op te lossen.

Een handig klein programmaatje is helemaal uitgerust voor een bepaalde taak. En het gaat daarin vaak verder dan een Commander voor dezelfde taak. Meer functionaliteit en dus meer mogelijkheden binnen een taak.

Klein slaat tegenwoordig overigens niet meer op de grootte van het programma. Hoewel ik nog steeds een liefhebber ben van programmaatjes die weinig harddisk ruimte innemen. Dat is toch een teken van goed programmeren.

ReNamer

Neem de vraag van Erik, die snel een aantal bestanden wil hernoemen. Daar gebruik ik ReNamer voor. Het is een handig klein programmaatje met allerlei mogelijkheden voor het hernoemen van bestanden. Er zijn zoveel mogelijkheden dat ik me hier niet wil beperken tot een, twee of drie voorbeelden. Kijk eens op Den4b, de site van Dennis Kozlov, of op de wiki handleiding.

Ik gebruik een oude versie (5.5) en die voldoet prima. Inmiddels is er een versie 6.8 en heeft Den het iets anders aangepakt sinds hij in 2004 begon. Er is nu een gratis lite versie en een pro versie voor 17 dollar. De ReNamer lite versie is meer dan voldoende. Je bent daarbij beperkt tot 5 actieregels. Maar dat blijkt in veel gevallen voldoende. En mocht je meer nodig hebben, dan doet een slimmerik het hernoemen in twee stappen. ReNameer ken nu ook een portable versie; die hoef je dus niet te installeren.

Het programma laat na elke stap zien wat er met de oorspronkelijke bestanden gebeurt. Daardoor kun je een actieregel aanpassen of een volgende actie toevoegen. Pas als je tevreden bent druk je op Hernoemen.

Handy Tools

handig klein programmaatje

Het enige scherm van Colors

Jaren geleden kreeg ik een zip met vier programmaatjes, de Handy Tools for Webdevelopers. Het was de tijd dat we een website nog in html maakten. De zip bevat (ik heb het nog steeds) een Gradientex, GIF Color mapper, HTML Mapper en een Colorspy.

Stuk voor stuk bruikbare programmaatjes. Maar de laatste jaren gebruik ik alleen de Colorspy nog. Je kunt er snel even een kleurcode mee uitlezen van een webpagina. Ik twijfel de laatste tijd wat over de correcte werking; het zal aan Windows 10 liggen. Daarom ben ik overgestapt op Colors. Dat is ook een handig klein programma met zelfs iets meer kleurinformatie; niet alleen hex, maar ook RGB. Dat kan soms bruikbaar zijn. Het is van dezelfde Dennis Kozlov als Renamer.

De andere programmaatjes in de Handy Tools werken nog wel zonder problemen. Ze vergemakkelijken klusjes die je ook handmatig kunt uitvoeren, maar die tegenwoordig minder nodig zijn. Zoals Gradientex, waarmee je snel de code van een verloopkleur in tekst maakt. Zo’n verloop is toch gedateerd:


EekleurverloomeGradiente(beetjgedateerd)

Search & Replace

Nog zo’n handig klein programmaatje dat je bij de hand wilt hebben, is het gratis Search & Replace van InfoRapid. Het bedrijf verdient zijn geld met een MindMap programma. Search & Replace gaat razendsnel door een map of mappen bestanden. Ik gebruik het af en toe om echt tekst te zoeken en vervangen. Maar het is voor mij vooral een zoekprogramma.

Het programma zoekt tekst-strings in documenten, programma bestanden en dergelijke. Met het instellen van extensies kun je type bestanden uitschakelen. Het specieke programmaatje heeft weer veel extra mogelijkheden die veel Commanders missen.

Je kunt bijvoorbeeld zoeken op woorden die dicht bij elkaar staan. Type je als zoekstring ”Jan&25Kees”, dan zoekt het programma naar plekken in bestanden waar Jan en Kees maximaal 25 tekens van elkaar staan.

Macro recorder

handig klein programmaatje Tinytask

De opties van TinyTask. De rest wijst zich vanzelf.

Super handig bij sommige activiteiten is ook het het superkleine (33 kb) tinytask. Ongelooflijk wat er allemaal met die 33.792 bytes kan worden gedaan. Tinytask registreert toetsaanslagen en muisklikken en kan die daarna herhalen. Dat doet het met dezelfde snelheid, maar je kunt de actie ook laten ook versnellen.

Vanzelfsprekend kun je de actie ook laten herhalen. Dat kan door een getal op te geven of door het in een loop te zetten. Je kunt een actie die je vaker wilt gebruiken ook bewaren. Dat sla je het op als *.rec bestand en lees je het naderhand in. Het kan ook als exe-toepassing worden bewaard, waardoor het zelfstandig is te gebruiken.

Meer informatie

  • De genoemde HandyTools zip kun je hier downloaden. Het zip-bestand bestaat uit een setup-bestand en een map.
    • Het setup-bestand (een *.exe) kun je gebruiken om de vier programmaatjes te installeren op je hardeschijf. Er wordt dan ook een uninstall geïnstalleerd, waardoor je het geheel weer kunt verwijderen via bijv. het configuratiescherm.
    • De map kun je gebruiken om het de programmaatjes zelf op een plek op je harddisk te plaatsen. De *.exe-bestandjes moet je daarna zelf aanklikken en/of een snelkoppeling maken naar bijvoorbeeld het startmenu.
    • De programmaatjes zijn ‘portable’. Ze worden dus niet geïnstalleerd. Na gebruik (beëindigen) zijn ze weer uit het geheugen.
  • Hier nog een kleine Colorspy. Het is portable, dus pak het uit en plaats het ergens in een map. Als je deze ColorSPY start verschijnt er een klein schermpje. Beweeg met je muis over het scherm en zie de kleurcode veranderen. Hang boven het schermpje en doe een rechtermuisklik om een menu te zien met opties en een exit.

Nog een paar programmaatjes

  • Wil je nog een klein handig programmaatje zien? Ok, er zijn er genoeg:
    • Kijk bijvoorbeeld eens naar Image Resizer van IceCream. Ze hebben neer interessante hulpprogrammaatjes. Zelf gebruik ik hun screenrecorder.
    • Windows heeft zelf ook handige programmaatjes. Ik gebruik het knipprogramma en sticky notes (plaknotities) heel veel. Plaknotities is wel vereenvoudigd na Windows 7. Ook nog steeds handig, de functie schermopname (printscreen).
  • Wanneer je Wifi-beschikbare netwerken opent, zie je vaak een lange lijst. Daartussen staat die van jou. De andere zijn van je buren. Zoveel mensen met internettoegang in je omgeving. Zit er niet toevallig eentje bij jou op het netwerk?  En met hoeveel apparaten ben je zelf op een bepaald moment (ongemerkt) met je eigen netwerk verbonden. Er is een handig klein programmaatje van minder dan 400K die het je kan vertellen, Wireless Network Watcher.
  • Ik gebruik het zelf niet. Maar voor sommigen kan het een handig gereedschap zijn, Sandboxie. Het isoleert een omgeving binnen je Windows-omgeving. Daarin kun je een programma gebruiken zonder dat het je Windows-configuratie en/of – systeem aantast.
  • Ook handig om paraat te hebben is DOSBox. Er zijn nu eenmaal oude programmaatjes die je wilt blijven gebruiken. Maar ze werken wellicht niet meer onder Windows 10. Dan kan DOSBox uitkomst bieden. Zie ook een eerder bericht.  Hier het programma DOSBox (download begint direct) en de download-pagina met links naar meerdere versies en platforms

Erik was enorm geholpen met ReNamer. Er zijn natuurlijk veel meer handige kleine programmaatjes. Als je er eentje hebt die voor jou werkt, laat je dan niet afleiden. Blijf gewoon dat programmaatje gebruiken. Elk programma heeft immers een leercurve en dat is alleen maar ballast.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 30 maart 2018 door in de categorie 2018, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




Veel foto's en illustraties van voor 2020 zijn tijdelijk verwijderd van deze site en server i.v.m. media-reorganisatie
Hello. Add your message here.