in 5 stappen 10 jaar jonger

In 5 stappen 10 jaar jonger

‘Ik kwam je tekst “in 5 stappen 10 jaar jonger” tegen’, zegt Dick. ‘Heb ik je wel eens verteld dat ik je site regelmatig lees ter ontspanning. Ik laat me graag verrassen. Gewoon een paar zoekwoorden opgeven en kijken wat er tevoorschijn komt. Je hebt al zoveel geschreven’.

‘Altijd leuk om te horen’, reageer ik na een korte pauze om van zijn woorden te genieten. ‘Maar die tekst over 10 jaar jonger staat er toch niet  op?’

‘Nee, die had je me gemaild een paar jaar geleden. Maar ik had het bewaard’.

Later zoek ik de tekst op, in 5 stappen 10 jaar jonger. Ik schreef het voor de site van een relatie, maar niet onder mijn eigen naam. Die site is inmiddels opgeheven of de activiteit waarvoor het was bedoeld is niet doorgegaan of gestopt.

In 5 stappen 10 jaar jonger

Wist je dat je vanaf je veertigste sneller verouderd dan daarvoor? En wist je dat het daarbij niet uitmaakt of je een man bent of een vrouw? Hoe wordt je dan in 5 stappen 10 jaar jonger? Eerst dit.

Onderzoeken hebben aangetoond dat zonder de juiste voedingsstoffen en lichaamsbeweging, je lichaam ongeveer 6 maanden extra ouder wordt voor elk jaar dat verstrijkt. Denk daar eens aan! Dat betekent dat als je 40 bent, je er op je 44ste uitziet en je voelt als een 46-jarige. En tegen de tijd dat je 60 bent, zie je eruit als 70.

Wist je dat 90% van de mensen boven de leeftijd van 35 elke jaar genoeg spieren verliezen om 4 kilo lichaamsvet te verbranden? Dat betekent dat je niet alleen datgene kwijtraakt dat je lichaam vorm geeft en kracht, maar dat je ook meer vet erbij krijgt. Terwijl je calorie inname gelijk blijft.

Wist je dat dit alles op elke leeftijd omkeerbaar is? Dat er specifieke manieren zijn om te bewegen en te eten. Manieren waarmee je het verouderingsproces stopt en zelfs vertraagt naar minder dan een jaar per jaar. Dat betekent dat je er op je vijftigste uit kan zien als een 45-jarige.

Het is geen fabel. En het betekent ook niet dat je een vracht verjongingspillen, supplementen en andere spullen nodig hebt. En het werkt ook nog eens voor iedereen, man of vrouw, en op elke leeftijd.

Wervend verhaal

Bovenstaande is een grove vertaling van het wervende verhaal “In 5 stappen 10 jaar jonger” op de website ‘Old school, new body’ van Steve en Becky Holman. Ze hebben, vertellen ze, in de loop van jaren veel gelezen en gesproken over veroudering. Ze hadden de mogelijkheid met deskundigen te praten en pikten veel tips, trucs en strategieën op om het verouderingsproces om te keren op cellulair niveau.

De 5 stappen

Ik ga het verder niet over hun methode hebben. Maar wel even over de vijf stappen. Het zijn 5 stappen van stoppen, dingen waar je volgens hen absoluut mee moet stoppen. Uit eigen ervaring weet ik dat het klopt en zinvol is.

Stap 1: Vergeet vetarme diëten

De afgelopen jaren is steeds gewaarschuwd voor vet. We moesten minder vet eten. Maar dat is onzin. Het dreef ons naar suiker en andere koolhydraten, terwijl die juist slecht zijn. Je lichaam heeft vet nodig om vet te verbranden. Maar wel de goede vetten. Elders kun je daar meer over lezen.

Stap 2: Stop met loopbanden

Heb je ooit iemand zien veranderen door loopbanden en andere apparaten in sportscholen? Het zijn martelwerktuigen die je nergens brengen, letterlijk niet en figuurlijk niet. Cardiofitness is op zichzelf goed, maar dat kun je overal doen, leuker en met minder moeite.

Bovendien is inmiddels bekend dat duurtraining slecht is voor je lichaam. Intervaltraining, korte intensieve oefeningen, zijn veel beter. En dat hoeft niet op een loopband. Touwtje springen, de trap nemen en andere eenvoudige activiteiten zijn ook geschikt.

Stap 3: Stop je leeftijd als excuus te gebruiken

Natuurlijk ben je ouder dan je kleinzoon, maar dat betekent verder niets. Onderzoek heeft aangetoond dat zelfs 90-jarigen nog spieren kunnen ontwikkelen met slechts enkele weken krachttraining. Je lichaam heeft geen klok, jij bent het die met leeftijd bezig bent. Stop daarmee en stop met klagen over ouderdomspijntjes. Je bent zo jong als je je voelt, zo jong als jij bedenkt.

Stap 4: Vermijd chronische uitdroging

Water is om meerdere redenen goed voor je. Het onderdrukt je hongergevoel, vernieuwt je huid, verbrandt je vet en geeft je energie. En het belangrijkste in dit verband, het voorkomt overbelasting van je nieren en lever.
Je nieren en lever verwerken vocht en giftige stoffen. Wanneer je te weinig water drinkt belast je je nieren. Je lever neemt het dan over, terwijl je lever de vetverbrander van je lichaam is.

Stap 5: Verminder krachttraining

Zonder krachttraining verlies je spierweefsel. Dan wordt je dik en vatsig. Dus stoppen met krachttraining is niet verstandig. Maar het hoeft lang niet zo uitgebreid als veel mensen denken. Ook hier geldt kort intensief is beter dan jezelf en je spieren uitputten.

… en verder

De vijf aanbevelingen daar kan ik me in vinden. Natuurlijk komen Steve en Becky Holman daarna met hun training. Dat F4X-pakket kun je voor 20 dollar kopen. Ze behoren tot de talrijke Amerikanen die allemaal hun eigen unieke verhaaltje, training en voedingsmethode hebben bedacht om geld te verdienen. Dat is … eh beter: Gebruik je gezonde verstand, wordt in 5 stappen 10 jaar jonger door de vijf aanbevelingen ter harte te nemen. Want die stappen zijn universeel.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 2 april 2018 door in de categorie 2018, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *