TinyTask - macro recorder

TinyTask – kleinste programma onder Windows

TinyTask is een taken recorder, een soort macro programma. Het is het kleinste programma onder Windows. Maar het is reuze handig en gratis. Het is sinds 2003 beschikbaar. Onlangs verscheen een update, gebaseerd op wensen van gebruikers, want het wordt nog steeds onderhouden.

TinyTask

Wat doet TinyTask? Met TinyTask neem je een reeks acties op die je uitvoert in Windows. Zo’n reeks bestaat uit toetsaanslagen, cursorbewegingen en muiskliks. Van de reeks wordt een zogenaamde macro gemaakt. Deze reeks kun je direct daarna of later opnieuw, maar nu automatisch, laten uitvoeren. LET OP!!! De situatie waarin je het gebruikt moet dan wel identiek zijn.

TinyTask en andere macro recorders hebben bij het afspelen een belangrijk voordeel: ze kunnen het proces versneld uitvoeren. Je neemt het dus in jouw eigen snelheid op en kunt het daarna versneld afspelen. En het zo vaak achter elkaar laten herhalen als jij hebt ingesteld voor je de macro opnieuw start.

Voordelen van TinyTask

Een bijkomend voordeel van TinyTaks is zijn grootte. Het neemt nauwelijks ruimte in en bestaat uit slechts één bestandje. Je hoeft het ook niet te installeren, het is direct klaar voor gebruik. Het kan eenvoudig op een USB-stick overal worden ingezet waar herhaalde taken moeten worden uitgevoerd.

Je kunt een macro bewaren als bestand dat je later ophaalt in TinyTask. Maar je kunt het ook als zelfstandig exe-bestand opslaan. Dan kun je het los van TinyTask gebruiken.

Oefening met TinyTask baart kunst

Ik gebruik TinyTask voor talrijke taken. Wanneer je het principe van het programmaatje begrijpt, kun je het op allerlei plekken inzetten waar automatische herhaling van taken handig is. Ik zal een voorbeeld geven om je een idee te geven.

Code in Word

Ik ben een ebook aan het maken met ongeveer mijn methode ‘epub maken in 30 minuten‘. Het aangeleverde Word-bestand heeft alle dialoogtekst in cursief. Ik wil liefst niet al die tekst langsgaan, maar moet wel overal de code <i> voor die cursieve tekst hebben. En erachter </i>. Ik gebruik TinyTask om de handeling te automatiseren.

Zie hieronder voor de procedure

Steve Nerby en TinyTask

TinyTask is geprogrammeerd door Steve Nerby van Vista Software. Windows 3.1 had nog het programmaatje Recorder, een macro recorder. Toen dat verdween maakten meerdere programmeurs een vervanging. Steve Nerby vond het een uitdaging een superkleine macro recorder te maken. Maar wel met grote functionaliteit.

Dat werd TinyTask. Het is klein doordat het is geprogrammeerd in C. Dat is een basale programmeertaal waarbij de code uit direct uitvoerbare opdrachten bestaat. Door wat compromissen, zoals een beperkte helpfunctie en weinig grafische elementen, bleef het programma rond de 30 kilobytes.

Versies van TinyTask

Er kwamen in het begin meerdere versies. Maar met versie 1.5 in 2010 kwam de doorbraak. En het was direct een versie die zes jaar onveranderd kon blijven. In 2016 kwam versie 1.6 met enkele uiterlijke veranderingen en aanvullingen. TinyTask werd toen echter vooral opnieuw geprogrammeerd. Daardoor werd het programma zelfs kleiner dan de vorige versies.

In 2017 was er slechts onderhoud. En er kwam een extra optie. In plaats van vaste snelheden kan een gebruiker nu zelf de snelheid van het afspelen instellen. Hij of zij kan kiezen tussen dezelfde snelheid als de originele opname of 100 x die snelheid. Of die snelheid wordt bereikt hangt overigens af van de taak en de gebruikte computer.

Vtask

TinyTaks is volledig gratis en vrij. Je mag het zelfs verkopen als je dat wilt… en iemand vindt die voor een gratis programmaatje betaalt. Steve Nerby verdient slechts aan Vtask, de grote broer van TinyTask. Met dat programma kun je ook taken automatiseren, maar dan veel geavanceerder.

Het is ook geprogrammeerd in C en slechts 7 mb. Vtask heeft uitgebreide mogelijkheden om macro’s te maken. Daarin reikt het programma veel en veel verder dan TinyTask. Vtask heette overigens voorheen Vista Task. Toen Windows Vista uitkwam heeft men de naam aangepast om verwarring te voorkomen.

Hoe werkt TinyTask?

Eigenlijk is het zo eenvoudig, dat je het best even direct aan de slag kunt gaan.

 1. Start TinyTask
 2. Druk op de blauwe knop
 3. Beweeg bijv. wat rond met de muis en klik op een menuoptie van Windows
 4. Druk op de rode (opname) knop

TIP 1 – Breng de situatie terug naar hoe het was voor de opname. Want heb je hierboven een menuoptie gekozen die een scherm sloot, dan is dat scherm nog gesloten en wellicht is een herhaling daardoor niet mogelijk.

TIP 2 – De laatste taak was het indrukken van de rode knop. Daar zal TinyTask dus bij herhaling weer naartoe gaan. Het is niet per se nodig, maar ik verplaats TinyTask en zorg dat eronder een leeg schermdeel is.

Grootste moeilijkheid

Wat is het moeilijkst bij TinyTask? Dat is, zoals bij alle te automatiseren taken, het uitpuzzelen van de stappen. Je moet daarbij met meerdere dingen rekening houden. Soms moet je bijvoorbeeld extra stappen inbrengen om bij automatisch uitvoeren een bepaalde handeling of fout te voorkomen.

Vooraf nadenken scheelt in ieder geval tijd. Aan de andere kant, het programma is eenvoudig in gebruik. Zolang je niets definitiefs doet, dus een situatie kunt herstellen, is er niets aan de hand. Je kunt ook proefondervindelijk aan een taak beginnen. Dan blijf je het opnemen tot je de stappen hebt zoals je het wilt.

Sneltoetsen

TinyTaks is bedoeld om taken in andere programma’s te automatiseren. Het heeft daarom, en om klein te blijven, weinig sneltoetsen. ESC, de noodstop in veel programma’s, is uitgeschakeld. Wil je een lopende macro onderbreken, dan druk je op de Break-toets (de met Scrll of Pauze gecombineerde toets).

Enkele andere sneltoetsen kun je zelf aanpassen, afhankelijk van de omgeving waarin je een taak wilt uitvoeren.

Meer informatie:

 • Download hier de laatste versie van TinyTask
 • Op de website van TinyTask staan ook de twee voorgaande versies.
 • ‘Dit is een tekst van 30 tekens’. Elk teken neemt 1 byte. De gehele tekst van dit bericht (incl spaties, returns e.d.) bestaat uit 5000 tekens. TinyTask bestaat uit 33000 tekens. Dat is klein voor een programma met die functionaliteit.
 • Zie ook het bericht ‘handig klein programmaatje‘, over ReNamer, Colors,  TinyTask en meer.

De Word-procedure uit het voorbeeld

 1. Start Word met de cursor aan het begin van de tekst.
 2. De cursieve tekst kan ik vinden in Word met zoek en vervang. Linksonder in het ‘Zoek en Vervang’ scherm (via menubalk of Ctrl-H) zie je de optie ‘Opmaak’. Kies daar Lettertype en klik cursief aan.
 3. Bij de zoekbalk zie je nu ‘cursief staan. Beide balken (zoek- en vervangbalk) laat je verder leeg. Maar zet de cursor in zoekbalk.
 4. Start een TinyTask opname en klik op een neutrale plek in het ‘Zoek en Vervang’ scherm (om Word eenmalig actief te maken)
 5. Druk op Enter op je toetsenbord. Word zoekt de eerste cursieve tekst.
 6. Klik op een neutrale plek in Word (bijv. in het grijze gebied net boven het menu lint) om de tekst te kunnen bewerken.
 7. Druk op pijltje naar links op het toetsenbord. De cursor komt nu vóór de cursieve tekst. Type, in mijn geval, <li>
 8. Druk op Ctrl-H om het ‘Zoek en Vervang’ scherm weer op te roepen.
 9. Druk weer op Enter op je toetsenbord. Word gaat weer naar dezelfde cursieve tekst omdat je met je laatste handeling met de cursor daarvoor stond.
 10. Druk op pijltje naar rechts op het toetsenbord. De cursor komt nu achter de cursieve tekst Type, in mijn geval, </li>
 11. Stop de TinyTask opname
 12. Druk bij TinyTaks op afspelen de handeling van 4 t/m 10 worden nu herhaald
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 7 april 2018 door in de categorie 2018, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *