niet drinken uit de tuinslang

Niet drinken uit de tuinslang

Niet drinken uit de tuinslang. Ik schreef de tekst zeven jaar geleden voor een relatie. Het is nog steeds actueel. Morgen komt de temperatuur voor het eerst boven de 200 C in De Bilt.

Niet drinken uit de tuinslang

Het weer wordt beter, we gaan weer meer de tuin in. Daar zal af en toe ook gesproeid moeten worden. Maar nu we buiten zijn er ook mensen die drinken uit de tuinslang. Vooral kinderen vinden het leuk te spelen met de tuinslang en krijgen al spelend water uit de tuinslang binnen. En ook zij drinken uit de tuinslang. De meeste ouders denken er waarschijnlijk niets van.

Toch is het belangrijk te voorkomen dat uit de slang wordt gedronken. In veel landen zit een etiket aan de tuinslang die waarschuwt voor het drinken uit de slang. Waarom? Omdat de tuinslang daar niet voor is bedoeld en er geen regels zijn voor de productie van zo’n slang. Een tuinslang is niet gemaakt van natuurlijk materiaal en bevat vaak giftige chemische stoffen.

Chemische stoffen

Alle tuinslangen zijn verschillend van samenstelling. Bij een onderzoek van 24 tuinslangen werden talrijke chemische stoffen aangetroffen zoals chloor (uit de polyvinylchloride – PVC), broom (een brandvertrager), lood, cadmium, bisfenol en ftalaten.

Acht van de onderzochte slangen bevatte veel van de genoemde stoffen. Zeventien slangen waren gemaakt van PVC, een bron van ftalaten, die in PVC worden gebruikt als weekmakers . De hoeveelheid ftalaat varieerden in die slangen van 11 tot 18 procent.

Ftalaten

Ftalaten worden ook wel ‘geslachtsbuigers’ genoemd, het zijn chemicaliën die in mannetjes de vrouwelijke eigenschappen versterken. Ze verstoren de hormoonhuishouding en bij dieren, zoals ijsberen, herten en walvissen, leidde dat tot teelbalkanker, genitale vervormingen, lagere zaadcelproductie en impotentie. Problemen die zich ook bij mensen kunnen voordoen.

Het gehalte ftalaten en andere chemicaliën was, in meer dan helft van de slangen, hoger dan de door productveiligheidsinstanties toegestane veilige hoeveelheid.

Er zijn veel meer redenen om te zorgen dat kinderen niet drinken uit de tuinslang. Als dat moeilijk is kan beter worden gekozen voor een slang van Pulyurethaan of beter nog een rubberslang. Op zijn minst kun je voor een slang kiezen met het etiket ‘drinkwater veilig’ of ‘loodvrij’. En berg de slang altijd op in de schaduw.

Meer informatie:

  • Website van het KNMI met daggevens over het weer. Je kunt vanaf 1901 kijken welk weer het op een bepaalde dag was.
  • Tuinslangen bij Bol.com. Keuze uit ruim 600 modellen van diverse fabrikanten en leveranciers.
  • Zie ook bericht ‘dag van het poepen‘. Als je de tuinslang na het lezen voor andere doeleinden gebruikt zou ik zeker niet drinken uit de tuinslang.
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 6 april 2018 door in de categorie 2018, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *