Onderzoek naar duursport en immuunsysteem

Onderzoek naar immuuncellen en duursport

Daar gaan we weer met onzinnig wetenschappelijk onderzoek. Dat dacht ik bij het AD-bericht (jpg) over het onderzoek naar duursport en het immuunsysteem. Het bericht stond onder het bericht waar ik morgen over schrijf.

Waarom onzinnig? Ten eerste omdat er al veel onderzoek is gedaan naar duursport en aanverwante onderwerpen. Ten tweede door de opmerking in het bericht. Er staat dat de wetenschappers ‘het misverstand aan de kaak wilden stellen dat je na het sporten sneller ziektes als griep krijgt’.

Hypothese bij onderzoek

Laat ik beginnen met het ‘aan de kaak stellen’ van het misverstand. Dat woordgebruik komt natuurlijk van de journalist. Maar ‘aan de kaak stellen’ betekent iets openbaar maken dat je slecht of schandelijk vindt (uit: Onze taal). Bewijsdrang vanuit zo’n motief is niet echt wetenschappelijk.

Maar goed. Voor een wetenschapper begint met onderzoek, stelt hij meestal een hypothese. Grofweg gezegd is dat de formulering van datgene dat hij wil bewijzen. Want een hypothese is doorgaans een omschrijving van wat de wetenschapper verwacht te ontdekken.

Nou, je kunt ervan uitgaan dat wetenschappers die iets aan de kaak willen stellen ontdekken wat ze willen ontdekken.

Eysenck

Maar ook wetenschappers, die minder emotioneel betrokken zijn bij hun onderzoek, vinden doorgaans wat ze verwachten te ontdekken. Daar heeft onder andere Hans Eysenck onderzoek naar gedaan (ook verdacht zou je kunnen zeggen).

Eysenck bekeek allerlei wetenschappelijk onderzoek. Hij ontdekte dat een wetenschapper, vaak onbewust, een handeling uitvoert waardoor de uitkomt in de buurt komt van het verwachte resultaat.

Ik vermoed dat het bij de onderzoekers van de Universiteit van Bath niet anders is gegaan. Tenzij James Turner en John Campbell bij onze Diederik Stapel in de keuken hebben gekeken. Maar er zal bij deze twee onderzoekers waarschijnlijk geen kwade opzet zijn. Ze zullen naar eer en geweten hun hypothese hebben opgepakt. Kunnen zij er iets aan doen dat je, ook gewoon als mens, ziet wat je wilt zien.

De deelnemers

Belangrijk onderdeel om naar te kijken, maar daar hoor je wetenschappers nauwelijks over, zijn de deelnemers aan een onderzoek. Een wetenschapper wil een onderzoek doen en zoekt deelnemers. Wanneer hij A wil onderzoeken interesseert het hem weinig of niets dat een deelnemer B heeft.

Het is de Westerse manier van kijken naar mensen. “Het zijn niet uw longen”, zegt de longarts, “gaat u maar naar de maagarts”(DML-arts – Maag, Darm- en Leverziekten). Maar wie zegt dat de B van een deelnemer geen invloed heeft op het A dat wordt onderzocht.

Vraagstelling

De vraagstelling is natuurlijk ook heel belangrijk. Dat was onder andere te zien in het populair wetenschappelijke programma MindFuck. Daar kregen mensen te horen dat iets onmogelijk was, veel nee of ‘je kunt het niet’. Daarna lukte het ze inderdaad vaak niet. En andersom.

Waarom wilden de wetenschappers het onderzoek doen naar duursport en het immuunsysteem? Onder andere omdat uit onderzoek in de jaren tachtig werd geconcludeerd dat duursport invloed heeft op het immuunsysteem. Marathonlopers werd toen gevraagd of ze symptomen van infecties hadden enkele dagen of weken na een race. Hoe die vraag werd gesteld is van wezenlijk belang voor de uitkomst?

Denk maar aan de persoon tegen wie je zegt ‘wat zie je pips, ben je ziek?’. Die persoon voelde zich waarschijnlijk een stuk beter voor je de vraag stelde.

Nuance

Wellicht worden er meer immuuncellen aangemaakt bij duursport. Maar wat heb je daar aan als je overlijdt aan hartklachten. Het zijn allemaal deelstudies. Een mens bestaat inderdaad uit onderdelen. Al die onderdelen werken wel allemaal samen of hebben invloed op elkaar.

Veel geluk marathonloper met de kennis dat je meer immuuncellen aanmaakt. Jammer dat je een, mogelijk nog niet ontdekte, hartritme stoornis hebt en je knieën sneller slijten.

Meer informatie:

  • Het onderzoek ‘Debunking the Myth of Exercise-Induced Immune Suppression: Redefining the Impact of Exercise on Immunological Health Across the Lifespan’ van John P. Campbell and James E. Turner. (het volledige onderzoeksverslag op de website van het tijschrift ‘Fronties of immunology’ en in pdf). Het onderzoeksverslag heeft een
  • Zie ook het bericht ‘hardlopers zijn doodlopers‘ of ‘Klaar met wetenschappelijk onderzoek’
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 1 mei 2018 door in de categorie 2018, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *