Dag van het Naakt Tuinieren

Dag van het Naakt Tuinieren

Vandaag is de Dag van het Naakt Tuinieren. Wat dat betekent ligt al besloten in de formulering van de Dag. De Dag van het Naakt Tuinieren viert het naakt zaaien, planten van bloemen en knippen van heggen. Het is gekoppeld aan de gedachte van nudisten dat je het menselijk lichaam als geheel en zonder schaamte accepteert.

De jaarlijkse dag begon op 10 september 2005. Twee jaar later werd het verplaatst naar de eerste zaterdag in mei. De Dag van het Naakt Tuinieren valt daardoor een dag voor de Dag van de Permacultuur. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat de dag een idee is van Mark Storey en Jacob Gabriel.

Storey is uitgever van het tijdschrift Nude & Natural en Gabriel is een bekende permacultureel. Ze waren eerder betrokken bij de Dag van het Naakt Fietsen. Permacultuur betekent niet kijken naar onderdelen, maar naar het geheel in samenhang. Daardoor wordt je volgens permacultureel een deel van de oplossing in plaats van een deel van het probleem.

Dag van het Naakt Tuinieren

Dag van het naakt tuinierenIk hoorde gisteren over het bestaan van de Dag van het Naakt Tuinieren. Bij Edwin Evers werd het gemeld door de nieuwslezer Henk Blok. Met zijn zware stem kondigde hij de dag aan. Vanzelfsprekend werkte dat de hilariteit op bij Evers en zijn sitekicks.

Later op de dag werd ik eraan herinnerd tijdens een gesprek. Een van de aanwezigen meldde dat hij de dag erop naar een tuindorp zou gaan. ‘Het is dan immers Dag van het Naakt Tuinieren’. Waarop een ander meldde dat het wellicht beide verboden is, het naakt tuinieren zowel als het gluren naar de buren (voyeureren).

Wet- en regelgeving

In het Wetboek van Strafrecht (W.v.Sr. 430a) staat dat je ongekleed op plaatsen mag zijn die niet op of aan een openbare plaats liggen. Tevens mag het op plaatsen die door het gemeentebestuur zijn aangewezen. Als de gemeente slim is wijzen ze morgen een plantsoen aan waar het mag, dat scheelt de belastingbetaler in onderhoudskosten van het groen.

Tenslotte mag je ook naakt zijn op plaatsen die geschikt zijn voor ongeklede recreatie. Dat laatste is dan weer typisch Nederlands. Want wie bepaalt wat een geschikte plaats is.

Voor de Dag van het Naakt Tuinieren maakt de wet waarschijnlijk niet veel uit. Door het als een protestdag te beschouwen, kan het worden gedoogd als onderdeel van de wet vrijheid van meningsuiting (Grondwet, hfdst 1, art. 7).

Hoeveel dingen kun je naakt doen?

Mijn eigen associatie met Dag van het Naakt Tuinieren lag bij twee malle boekjes. Ik kocht ze een jaar of dertig geleden. In een periode dat ik regelmatig bij antiquariaten en tweedehands boeken zaken binnenliep. Er waren er drie in Utrecht die ik frequenteerde.

Ik vond het boekje ‘How many things can you do in the nude’ bij Godefroy Boeken, dat toen nog in Utrecht zat. De titel van het boek uit 1981 was prikkelend, de inhoud verrassend. Terugkijkend weet ik bijna zeker dat ik het kocht vanwege het concept.

De schrijver Ray Reese bezocht voor het boek vele mensen die toen als beste in hun vak bekend stonden. Hij interviewde ze en ontlokte ze antwoorden op specifieke vragen. De antwoorden zouden moeten prikkelen, de ‘spelletjes’ die Dr. Watson bedacht om de geest van Sherlock Holmes scherp te houden. Ik herinner me echter dat de tekst en sommige antwoorden regelmatig een glimlach om mijn mond toverde.

Enkele antwoorden

Nee, op de vraag hoeveel dingen je naakt kunt doen antwoordde niemand ‘tuinieren op de Dag van het Naakt Tuinieren ‘. Dat bestond toen nog niet. Naakt tuinieren wellicht wel. Maar bijvoorbeeld Peter Ustinov antwoordde ‘Get born!’, Tony Danza ‘Skinny dip!’, Michael Douglas ‘Take a physical’ en Rex Reed ‘Get dressed’.

Van die Rex Reed kocht ik tegelijkertijd het boekje ‘Do you Sleep in the Nude?’ uit 1968. De boekjes leken met elkaar te maken te hebben. Uiteindelijk was het echter een geheel ander concept, maar had het Reese wel een titel opgeleverd. Het boek van Rex Reed is een boek met biografietjes.

Hitlers naakten

Dag van het Naakt Tuinieren

Een bizarre houding in een boek van Hans Surén.

Het is geen associatie van gisteren. Terwijl ik bovenstaande schrijf over de Dag van het Naakt Tuinieren moet ik ineens denken aan de naakten van Hitler. Is dat een mooie gedachte op bevrijdingsdag. Vrij van Hitler en kleren.

Een tijdje geleden was ik bij iemand die Duitse boeken verzamelt van rond de oorlog. Ik herinner me mijn ingehouden lachen om die malle naakte Duitsers. Ze deden zogenaamd aan gymnastiek of genoten van de zon. Maar ze namen daarbij zulke vreemde houdingen aan, dat het me meer om de naaktfoto leek te gaan. Naakt in de tuin zullen ze niet zijn geweest, maar in het bos beslist wel.

Hans Surén was de fanatiekste schrijver over gymnastiek en naakt. Zijn boeken waren rijk geïllustreerd. Hitler was wellicht geen aanhanger van de hervormingsbeweging, die zich richtte op natuurlijkheid en ware vrijheid in licht, lucht en zon. Maar hij liet ook vele naakten beeldhouwen, vooral mannen in Griekse stijl. Over het werk van een van de beeldhouwers, Arno Breker, verschenen meerdere daarvan in boeken.

Epiloog

Zo zie je maar. De Dag van het Naakt Tuinieren zal aan mij voorbijgaan. Ik ben niet zo’n tuinier. Maar ik voelde wel even vrijheid in associatie; opmerkelijke verbindingen in het naakte, ongeremde denken.

Meer informatie:

  • Juridische informatie (PDF) over de betekenis van artikel 430a over naaktlopen in het openbaar. Met enkele voorbeelden van jurisprudentie.
  • Artikel ove ‘Totalitair Naakt‘ (PDF) over het vrouwenlichaam in de beeldcultuur van het Derde Rijk. Geschreven door Wim Meulenkamp en verschenen in het tijdschrift Maatstaf (jaargang 40 – 1992)
  • Zie ook bericht ‘Het naakt van Gustave Goubin
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 5 mei 2018 door in de categorie 2018, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *