een minuut te vroeg

Een minuut te vroeg

Wanneer ik aan kom rijden blijk ik een minuut te vroeg. Dat weet ik dan natuurlijk nog niet. Alle 35 parkeerplaatsen voor mijn kantoor zijn bezet. Ik rijd de hoek om, waar nog vijf plekken zijn. Toevallig, zeg ik dan maar, is er eentje vrij. Ik parkeer mijn auto en loop de hoek om, terug richting kantoor.

In de korte tijd dat ik mijn auto parkeerde zijn er negen parkeerplekken vrijgekomen. Ik was een minuut te vroeg.

Een minuut te vroeg

Een minuut te vroeg kan veel uitmaken, mijmer ik luchtigjes. Je hebt het meestal niet in de hand. De man die gisteren werd doodgereden door een spookrijder. Hoe zou zijn leven zijn gelopen wanneer hij zijn vrouw toch nog even een kusje had gegeven. Of als hij zijn buurman even had geholpen bij het inladen van een paar dozen. Of als hij die oude vrouw gelegenheid had gegeven over te steken.

Zal ik teruglopen, een rondje rijden en mijn auto alsnog bij kantoor voor de deur zetten. Nee, natuurlijk niet.

Verkeer en verkeerde tijd

Vroeger kon je bouwen op tijd, gaat mijn overdenking verder. Het maakte bijvoorbeeld uit wanneer ik van huis ging. Een minuut te vroeg maakte niet veel uit. Maar tien minuten wel. Reed ik tien voor half negen van huis of tien over half negen, dan kon ik ongestoord doorrijden. Maar ging om half negen rijden, dan stond ik vrijwel zeker vast in een langzaam rijdende stoet kantoorgangers.

Nu maakt het niet meer uit. Ik kan er nog enigszins op bouwen. Maar het verkeer is veel onvoorspelbaarder geworden, met wegwerkers, ongelukken en vermeerderde autobezit. Met die gedachte laat ik het verkeer los en ga terug naar een minuut te vroeg.

Tijdseenheid

Een minuut te vroeg. Ik denk aan situaties waarbij een minuut te vroeg een probleem kan zijn. Niet zoals bij de man die een tegemoet komende spookrijder niet kon ontwijken. Maar een bewuste minuut of in ieder geval met enige kennis van die tijd.

Vaak benoemen we die minuut dan niet. Omdat we het toch niet precies weten. Een cake zakt in als je de deur van de oven te vroeg opent. Maar je zegt dan niet ‘ik deed de ovendeur een minuut te vroeg open’.

Tijdsbesef bij een minuut te vroeg

We denken in tijdseenheden en hebben een soort tijdsbesef, realiseer ik me. Maar we tonen die niet voor een minuut. Wellicht dat het vroeger wel gebeurde, nu zeggen we ‘iets te vroeg, te snel of te laat’. We hebben het nog wel bij vijf, tien en vijftien minuten en een kwartier.

Bijvoorbeeld als we doorgeven dat we ergens tien minuten later komen. De ander weet dan dat het ook negen, elf of meer minuten kan zijn. Een minuut is echter geen communicatieve maat meer.

Digitaal

Dat is ook te zien bij het digitale klokje, merk ik steeds vaker. Vraag iemand met een mobieltje hoe laat het is en bij 10:59 is het elf uur. Bij 10: 56 is het vijf voor elf, tegen elven of toch vier minuten voor elf. Het is digitaal taal.

Er zijn in de digitale wereld wel dingen gebleven. Bijvoorbeeld bij meeteenheden. Die zijn soms zelfs verbeterd. De fietscomputer die het aantal wielwentelingen per minuut exact meet of de app die dat met de wieken van een molen doet.

Meten in een minuut

Een minuut was ooit ook een lengtemaat. Maar dat was volgens mij eigenlijk ook gebaseerd op de tijd. Een lichtminuut is bijvoorbeeld de afstand die licht in een minuut aflegt. Met zo meten weet ik er nog wel een paar te bedenken. De typeminuut, het aantal aanslagen dat je per minuut maakt. De leesminuut, hoeveel woorden je leest in een minuut.

Vervelender is in dit kader natuurlijk de seksminuut. Die las ik op internet na het intypen van ‘een minuut te vroeg’. Het waren vrouwen die klaagden dat hun man al binnen een minuut klaarkwam. Of mannen die, vanuit een andere gedachtengang, met hetzelfde probleem omhoog zaten.

En van lullig spreken we bij de treinminuut. De mensen die een e-ticket kopen die geldig is vanaf 11:00 uur, terwijl hun trein om 10:59 vertrekt. Heb je de verkeerde conducteur dan blijkt die je nog te kunnen bekeuren ook.

Reclame rondom minuten

In advertenties kun je een minuut te vroeg, te laat of binnen een minuut ook nog wel regelmatig tegenkomen. Bijvoorbeeld in de uitnodiging van een online boekhoudprogramma: bereken binnen een minuut … of de promotie van een scanner die tien vellen per minuut scant. En supermarkten hebben nog wel eens acties met als prijs: een minuut onbeperkt winkelen

En onderstaand filmpje. Kijk een minuut naar de beelden en je kunt een korte tijd hallucineren.

Een minuutje over

Ik word gestoord in mijn mijmeringen door een collega. ‘Heb je gelezen van die man die 315 miljoen won in een loterij?’.

‘Nee, vertel maar. Ik heb wel een minuutje over’, zeg ik. Dat is het voordeel als je een minuut te vroeg bent.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 11 juni 2018 door in de categorie 2018, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *