pizza met wijn

Pizza met wijn of bier, weten wat je doet

‘Drink jij pizza met wijn?’, vraagt John met een verbaasde blik aan Rob. We zijn bij Rob en hij heeft pizza’s besteld. Rob heeft ons uitgenodigd even iets uit te zoeken in zijn wijnkelder. John vindt het niks. ‘Pizza met wijn, hoe is het mogelijk’, mompelt hij.

Dan richt hij zich tot mij. ‘Wat vind jij daar nu van. Pizza met wijn dat doet je toch ook denken aan die goedkope zoete slobber die je er vroeger gratis bij kreeg?’

‘Ja Lambrusco of zoiets’, antwoord ik. ‘Terwijl Italianen dat zelf nooit zullen drinken, Die drinken een biertje bij de pizza, net als ik. Maar met wijn kan heel lekker zijn. Je moet alleen goed weten welke wijn je bij welke pizza moet serveren’.

‘En dat weet ik’, reageert Rob, ‘dus niet getreurd John. En als je liever een biertje bij de pizza wilt dan is dat ook geen probleem’.

Pizza met bier

Italianen eten hun pizza met bier vertelt Rob. Dat is een hele oude gewoonte. Een licht, neutraal biertje, bijvoorbeeld pils, dat de smaak van de pizza niet aantast.

Een andere reden is dat bier beter omgaat met het zuur van bepaalde ingrediënten en het vet van de kaas. Wijnen, vooral rode, kunnen daar op reageren, wat de smaak negatief beïnvloedt. Bij pizza met wijn moet je dus weten welke wijn je bij welke pizza schenkt.

Pizza met wijn

Wanneer je een pizza met wijn wilt nuttigen kun je twee dingen doen, een Italiaanse wijn kiezen of naar de druif kijken en wijn uit een ander land nemen. ‘Het is natuurlijk het leukste om bij een pizza voor een Italiaanse wijn te kiezen’, zegt Rob als we voor zijn wijnrekken staan. We hebben alle drie een andere pizza besteld. Rob vindt het geen probleem eventueel drie verschillende flessen te openen.

‘Bij jouw pizza Marinara kun je het best een pinot nero nemen’, zegt Rob tegen John. ‘Dat is gewoon de ons bekende pinot noir druif. Als je liever een biertje wilt, dan kan dat natuurlijk nog steeds’.

John knikt en zegt dat hij het wel eens wil proberen. Gelukkig net enthousiast genoeg om Rob niet teleur te stellen. ‘Voor jou John heb ik een speciale klaarstaan, een Giuseppe e Luigi, een Italiaanse pinot nero’, zegt Rob en hij geeft me een samenzweerderige knipoog. Rob loopt naar een uitbouw bij de deur en pakt een fles met een opvallend lange hals. Later vertelt hij me dat het een relatief goedkope wijn is van de Lidl.

Een edele wijn

‘René, bij jouw pizza prosciutto e fungi hoort een heerlijke wijn. Een van mijn favoriete Italianen’, zegt Rob. ‘een Chianti Classico. Ik heb er meerdere van. Maar bij een pizza zou ik kiezen uit deze Marchese of de Contemassi. Ze zijn beide riserva’s van de beste kwaliteit, een docq. De Marchese is van 2014 en de Contemassi van 2008’.

Met ‘Ik kies de eerste, die met het kasteel op het etiket’ laat ik mijn voorkeur horen.

Rob pakt beide flessen op. ‘De markies, een goede keuze’. Hij reikt me de andere fles aan en zegt ‘neem deze maar mee naar huis voor een andere gelegenheid’.

De mooiste druif

Ik bedank Rob en vraag welke wijn hij zelf kiest bij zijn pizza Quattro Formaggi. ‘Ik neem een Nebbiolo di Piëmonte. De Nebbiolo is de mooiste druif van Italië. Deze Barolo van het huis Grimaldi, geen familie, combineert waarschijnlijk geweldig met de kazen op de pizza’.

John glimlacht en ik kijk Rob vragend aan. ‘Weet je nog wat ik net vertelde over bier of pils bij pizza? Dat Italianen niet willen dat de drank de pizza beïnvloedt. Deze wijn doet dat wel. Het heeft van zichzelf een bouquet van specerijen, fruit en bloemetjes. Niet neutraal dus, maar een geweldige combinatie met de kazen’.

Beladen onderwerp

De pizza met wijn bevalt ons goed. Zelfs John is overtuigd. Maar als onderwerp vindt hij het al snel te langdradig. Rob wacht daarom tot John even weg is met het vertellen over de geheimen van pizza met wijn. In hoofdlijnen komt het hier op neer:

  • Bij pizza met de nadruk op groente, tonijn of geitenkaas kies je een droge witte wijn (b.v. Chardonnay)
  • Een pizza met vooral fruit vraagt om een zoete witte wijn (bv. Riesling)
  • Een vettige pizza vraagt om een stevige rode wijn (Merlot, Syrah of Cabernet Sauvignon)
  • Heb je een wat zoute pizza dan pak je het liefst een stevige, maar niet te lang gerjipte fruitige rode wijn (bv. Merlot of Pinot Noir/Nero)
  • Een pizza met vooral kruidige vleeswaren (salami e.d.) en gedroogde kruiden heeft een krachtige, gerijpte rode wijn nodig (bv. Syrah of Malbec)
  • Heeft die pizza verse kruiden dan zou je ook eens een rosé kunnen doen, vraag wel een goede
  • Een pizza met ham moet je eens drinken met een mousserende wijn. Prosecco kan zelfs bij alle pizza’s lekker samen
  • Champagne is vooral lekker bij een pizza met veel zeevruchten (Fruti di Mare).

Discussie en richtlijn

Zoals bij alles, en zeker bij wijn, is er voortdurend discussie over wijnen en gerechten. Bij pizza met wijn is dat natuurljik niet anders. Twee weken na mijn bezoek aan Rob sprak ik Charles, een andere vriend, over wijn en vertelde hem over het gesprek met Rob. Met sommige combinaties was hij het eens, met andere niet.

Ik eet zelf niet veel pizza, dus experimenteren heeft voor mij weinig zin. Als ik pizza met wijn wil houd ik me aan de richtlijn van Rob. Afgelopen week ontving ik van Charles echter bijgaand tekeningetje. Dat is natuurlijk wel leuk. Wie weet gebruik ik het bij de zoektocht voor mijn volgende pizza.

Zie voor meer over en met wijn de berichten ‘de zwarte spuug wijntest‘, ‘zelf wijn maken‘, ‘wijn in het verleden‘ of zoek op ‘wijn

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 27 juli 2018 door in de categorie 2018, Algemeen, Eten & Drinken

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *