Van internet verwijderd, dus snel zelf bewaren
Ruim een jaar geleden werkte ik met Carla aan een artikel. Ik maakte aantekeningen in OneNote en bewaarde pdf’jes op een externe harde schrijf.
‘Waarom doe je dat? Dat is helemaal niet nodig, alles is digitaal’, merkte ze verbaasd op.
‘Ik wil het hebben’, antwoordde ik, ‘voor je het weet is het weer van internet verwijderd’.
Ze kijkt me nog verbaasder aan.
‘Je wilt niet weten hoe vaak ik dat heb meegemaakt. Je vind informatie online en noteert de links en wat aanvullende informatie. Ga je dan later terug dan blijkt de pdf of informatie van internet verwijderd’.
Informatie onvindbaar
Dat iemand informatie van internet verwijderd is een ding. Een ander punt is dat je, wanneer je geen aantekening heb gemaakt, informatie niet altijd terug kunt vinden. Zelfs unieke informatie blijft soms verborgen.
Dat kan bijvoorbeeld komen door google profielen. Doordat ze je zoekgedrag bijhouden krijg jij andere zoekresultaten dan ik, bij dezelfde zoekvraag.
Een andere keer komt het doordat ik niet precies de woorden gebruik, zoals ik me de informatie herinner. Stel dat ik eerder informatie vond over de fiets en ik ga het een paar dagen later terugzoeken op rijwiel.
Van internet verwijderd
Er kunnen allerlei redenen zijn dat informatie van internet verwijderd is. Wanneer een organisatie een nieuwe site heeft beginnen ze soms vanaf een nulpunt. Eerdere informatie wordt dan niet herplaatst.
In een ander geval wordt een document vervangen door een update. Maar zo’n update kan dan een andere opbouw hebben. Denk aan jaarverslagen. Het gaat de organisatie om de cijferttjes. Echter, het eerdere jaar begonnen ze met een interessant verhaal over de geschiedenis van de organisatie. Terwijl in het recentere jaarverslag enkele projecten uit dat lopende jaar worden belicht.
Zo zijn er nog wel meer mogelijkheden waardoor iets van internet verdwijnt
Niet alleen vanwege verwijdering
Een vergelijkbare actie als het bewaren van pdf’s is het kopiëren van webpagina inhoud. Niet omdat het mogelijk van internet verwijderd wordt. Maar omdat er bijvoorbeeld een abonnement aanhangt. Bij sommige site mag je een artikel lezen, maar bij doorklikken moet je betalen. Of je mag er drie in de maand lezen etc.
In dat laatste geval zou ik wellicht cookies weg kunnen halen. Maar een kopie maken van de tekst gaat sneller. En in mijn eigen database blijft het makkelijker bruikbaar en op mijn eigen manier doorzoekbaar.
Bewaren en doorzoeken
Bij bewaren en terugvinden komt het natuurlijk aan op een goed systeem. Ik heb daar al eens over geschreven. Terugvinden heeft te maken met zoeken.
Het indexeren van bestanden door Windows heb ik uitgeschakeld. Ik steun op mijn eigen middelen. Archivarius 3000 gebruik ik nog steeds. Adobe Acrobat en Acrobat Reader kunnen geavanceerd zoeken in meerdere PDF bestanden.
Met OneNote, dotEPUB, Pocket en dergelijke kun je snel een webpagina archiveren. Bij kleine berichtjes gebruik ik ook wel het knipprogramma van Windows. Met knippen en plakken bewaar ik het in OneNote. Daar kun je de afbeelding snel omzetten naar leesbare tekst.
Het is allemaal voor eigen gebruik, dus over auteursrechten maak ik me geen zorgen.
Vragen voorkomend
Ja. Je wilt natuurlijk weten hoe dat dan werkt bij genoemde programma’s en functies.
Voor OneNote kun je een extensie installeren in Google Chrome. Dat wijst zich vanzelf. Er komt een pictogram in de menubalk te staan. Daar klik je op en je krijgt onderstaande afbeelding. Daarmee kun je zelf een deel van de tekst selecteren of het artikel overnemen. Dat gebeurt automatisch en gaat vrijwel altijd goed; in de zin dat het programaatje inderdaad het artikel pakt en niet de sidebar en andere informatie op de pagina.
Het knipprogramma
Met het knipprogramma van Windows kun je een afbeelding maken van een klein stukje tekst.
Met Ctrl-C en Ctrl-V plak je het in een notitie van One Note. Daarna de ga je met de muiscursor op de afbeelding staan en met een rechtermuisklik open je een menu. Daar kies je ‘tekst kopiëren als afbeelding’. Die bewerkbare tekst kun je dan ergens plakken (of de afbeelding waaruit de tekst komt ermee vervangen).
Dat ik de ene keer kies voor de OneNote extensie en de andere keer van het knipprogramma hangt af van de situatie. Het knipprogramma kun je vanzelfsprekend ook in andere situaties gebruiken, dan alleen bij webtekst.
Adobe Reader
In Acrobat Reader open je een willekeurig pdf bestand uit de map waarin je wilt zoeken. Open menuoptie ‘Bewerken’ en daarin ‘geavanceerd zoeken’. Je kunt ook de toetscombinatie Shft + Ctrl + F gebruiken.
Vink daar ‘Alle PDF-documenten in’ aan, klik in het vlakje daaronder en klik daarna op de tekst ‘zoeken naar locatie’. Er opent een nieuw scherm. Daar kun je de map selecteren waarin de pdf’s staan die je wilt laten doorzoeken.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Weinig geschreven de afgelopen wekenNieuwer: Suikertieten, je zal ze maar hebben »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.