weinig geschreven

Weinig geschreven de afgelopen weken

‘Je hebt weinig geschreven de afgelopen weken’, merkt Rob op. We zitten op een terras in Utrecht en genieten van een levendige stad. ‘Ik heb de random functie gebruikt om me te laten verrassen met oudere berichten’.

Wat kan ik zeggen. Ik glimlach en knik.

‘De variëteit is enorm. En toch zweeft jouw persoon er altijd op een prettige manier doorheen. Maar de afgelopen weken heb je weinig geschreven’. Rob spreekt de laatste zin uit met een vragende uitdrukking op zijn gezicht.

‘Het kwam er niet van’, reageer ik. ‘Er was inspiratie genoeg. Ik heb niet een duidelijke reden waarom ik van mijn dagelijkse regelmaat afweek’.

Weinig geschreven

‘Vakantietijd?’, suggereert Rob.

‘Vakantiegevoel’, verbeter ik, ‘het kan hebben meegespeeld. Soms ging ik zitten, maar dan liet ik het uitvluchtenstemmetje domineren. Dat ik veel andere schrijfklussen had, speelde wellicht mee. Of ik had teveel andere dingen aan mijn hoofd’.

‘Het moet ook leuk blijven natuurlijk’, zegt Rob, meer in het algemeen dan tegen mij. Alsof hij ook zelf wat met de boodschap moet.

Voldoening

‘Ja, het moet leuk blijven. Dat is het ook. Als andere schrijfklussen voldoening geven, heb ik mijn eigen blog waarschijnlijk niet nodig. Hoewel ik het dan wel mis en zelfs een soort schuldgevoel heb. Ik doorbreek toch een keten van dagelijkse schrijfsels’.

‘Daar kan ik me iets bij voorstellen. Overigens ook van de druk die het kan geven. Maar je hebt dus niet weinig geschreven, alleen weinig voor je eigen blog’’.

‘Inderdaad. En die schrijfklussen waren leuk, maar ook tijdrovend. Veel lezen en onderzoeken’.

‘En dat is wat jij juist leuk vindt aan schrijven. Niet per se het schrijven, maar het voorafgaande werk’.

‘Ja, proberen net even die extra informatie te vinden of de juiste informatie. Overschrijven, zoals veel gebeurd, kan ik altijd nog als het nodig is’.

Favorieten

‘Dat je weinig geschreven hebt, heeft wel voordelen gehad’, zegt Rob lachend. ‘Ik heb dus oude berichten gelezen. Weer kunnen genieten van de variëteit in het algemeen en enkele berichten in het bijzonder’.

‘Waar geniet je dan het meest van?’, stel ik de ongetwijfeld lastig te beantwoorden vraag.

‘Ik vind de historische berichten leuk. Dat zijn de artikelen zoals die over de jodekoeken. Voor Henry Potter, de man achter de pottertjes, zal je ook wel veel onderzoek hebben gedaan. Het verhaal over die man die de Sudoku bedacht vond ik ook interessant’.

Verboden boeken

‘Leuk om te horen. In sommige berichten zit inderdaad flink werk’.

‘Algemene berichten, zoals over het verboden boek, vind ik ook interessant. Hoe werk je eigenlijk aan zo’n bericht’.

Dat gaat heel speels. Bij het ene bericht heb ik materiaal verzameld. Dat hoef ik dan alleen nog te ordenen en er iets over te schrijven. Een ander komt tot stand op een regenachtige dag. Dan kan ik gerust een paar uur lezen en zoeken.’

‘Ik kan me ook voorstellen dat je gestimuleerd wordt bij het lezen en zoeken’.

Enthoustiast

‘Dat is eigenlijk het mooiste. Het komt voor dat ik weinig tijd heb. Maar dan vind ik iets wat me enthousiast maakt. Ik kan dan echt een Maslovs piekmoment krijgen. Tijd en omgeving vallen weg en er komt een drang om door te gaan.’

Rob glundert en bestelt nog twee bier

‘Op die momenten weet ik dat ik vooral voor mezelf schrijf. Het hele proces bedoel ik. Lezen, zoeken en schrijven’. Het blogbericht is dan hooguit een materialisatie van het voorwerk’.

De weg

‘Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. De weg er naartoe is het leukst’.

‘Vaak wel. En ik realiseer me nu dat ik weinig geschreven heb de afgelopen tijd. Maar dat het niets zegt over het materiaal dat ik allemaal heb liggen. De aantekeningen, afbeeldingen die ik vond, citaten, onderzoeken en veel meer’.

‘Heb je die ook voor de meer beschouwende of introspectieve berichten’.

‘Nee, dat zijn meer momentopnamen. Die zijn natuurlijk wel gebaseerd op ervaringen en in het verleden opgedane kennis’.

‘Die schrijf je dus ook makkelijker?’, vraagt Rob.

Puzzel, flow en SEO

‘Nee, niet per se. Het schrijven gaat anders. In plaats van een puzzel, gaat het meer in een flow. Maar daarna komt dan vaak meer herschrijven. Het idee blijft dan staan, maar ik gooi zinnen om, breng er meer dynamiek in en vanzelfsprekend let ik op SEO. Dat laatste zorgt soms voor kromme zinnen of teveel herhaling van bijvoorbeeld het focuswoord’.

‘Grappig dat je dat zegt. Ik dacht er soms aan, aan die SEO. Veel berichten zijn tijdloos. Die zou je in een pagina moeten zetten in plaats van een blogbericht. Dan weet Google dat het tijdloos is’.

‘Ach, zover wil ik niet gaan. Het idee was of is, elke dag een stukje. Daar hoort een blogbericht bij’.

‘Misschien moet je een aantal van die tijdloze berichten bundelen. Eventueel met aanvullend materiaal, dat je ongetwijfeld hebt’.

Ik lach ‘je bent niet de eerste die dat suggereert’. Wie weet …

Zie ook de berichten: ‘Sudoku, magisch vierkant‘, ‘Potter’s original‘ en ‘verboden boeken

De random functie die Rob bedoelt in de eerste alinea staan onder elk bericht, ook hieronder bij willekeurig bericht.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 30 augustus 2018 door in de categorie 2018, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *