suikertieten

Suikertieten, je zal ze maar hebben

‘Ze heeft suikertieten’, zegt Gerard, in een beetje vreemd lopend gesprek.

‘Suikerbieten? Wat moet ze met suikerbieten?’, reageer ik, nog in de veronderstelling dat ik het verkeerd heb verstaan.

‘Nee, suikertieten’, herhaalt Gerard, met nadruk op de t.

‘Suikertieten, daar heb ik nog nooit van gehoord’.

Suikertieten

‘Dat zijn tieten die je krijgt van teveel suiker eten en drinken’, legt Gerard uit.

‘Oh, maar dat ken ik wel. Dat heette een aantal jaren geleden de coca-cola generatie. Dat ging erover dat kinderen teveel suiker binnen kregen. Er was volgens mij toen een boek met die titel’.

‘Ja, nu je het zegt. Ik heb daar ook wel eens van gehoord. Maar ik noem het al jaren suikertieten. Dikke wieven, duidelijk van ongezond eten, met van die grote, dikke, slappe, borstweefselloze nep tieten’.

‘Ik vind suikertieten of tieten op zichzelf geen leuk woord, vrouwonvriendelijk ook’.

‘Natuurlijk. Ik zie ook liever een paar mooie borsten in een fraai decolleté. Maar bij die exemplaren mag het’, zegt Gerard, wijzend naar een ongeveer dertig jarige vrouw aan de overkant van de straat. ‘En ik blijf het gewoon suikertieten noemen’.

Internet en suikertieten

Thuisgekomen ben ik toch benieuwd of er meer mensen zijn die het woord suikertieten gebruiken. Bij google komt het woord suikertieten echter nauwelijks voor. En het zijn vrijwel allemaal typefouten waar suikerbieten wordt bedoeld.

Wel is er een verwijzing naar Mark Garnier, de Britse minister van internationale handel. Hij blijkt zijn secretaresse steevast ‘sugar tits’ te hebben genoemd. En dat is volgens het Engelse volkswoordenboek ‘een respectloze vorm om een vrouw aan te spreken’. Daar denkt de omgeving van Garnier ook zo over, dus moest hij opstappen.

Sugar tits

Maar het ‘koosnaampje’ van de minister kunnen we niet zomaar vertalen naar suikertieten. Want ‘suger tits’ is een volkse uitdrukking voor een fopspeen. Niet zo’n plastic dingetje. Maar een zelfgemaakt exemplaar.

Daarvoor werd suiker of honing op een theelepel gedaan. Daar werd een dun stukje katoenen doek omheen gedraaid, dat werd vastgezet met een touwtje of elastiek. Het geheel werd een paar keer gedraaid om de suiker of honing rondom de lepel te krijgen. In de mond van de baby loste het suiker geleidelijk op.

Achterhaalde methode

Hoewel de beschreven fopspeen nog steeds in Engelse woordenboeken staat, is het achterhaald. De ‘suger tits’ waren rond 1800 in gebruik, tot mogelijk ergens in de 19e eeuw. En dan nog voornamelijk in de wat armer streken.

Het werd onder andere gebruikt omdat men dacht daarmee wiegendood te voorkomen. Wiegendood zou ontstaan doordat het kind stopt met ademen als het op de zij ligt. Door de fopspeen staan de zijkanten van de mond open. Daardoor zou de inname van lucht mogelijk blijven. Maar de oorzaak van wiegendood is feitelijk nog onbekend.

Meerdere artsen vonden de suikerlepel een onhygiënische methode. Bovendien konden volgens enkele van hen bacteriën en schimmels groeien door gisting van suiker, speeksel en de warme, vochtige mond.

Great tits

Tits op zich zijn overigens mezen. Onze koolmees bijvoorbeeld heet in het engels ‘great tit’. Meerdere van die vogels heten dus ‘great tits’. Het doet me denken aan de Aviko-commercial van een aantal jaren geleden voor Oma’s smulfrieten. ‘Oma wat heeft u mooie, grote frieten’, waarna de kleinzoon een draai om zijn oren krijgt van de hardhorende grootmoeder.

Dialect

Taaldeskundige Nicoline van der Sijs blijkt het wel te kennen als dialect. Op de woordenbank van dialecten staat het als:

suikertieten

Alternatieven

Suikertieten staat in Engeland, als ‘sugar tits’ natuurlijk, nog steeds in de woordenboeken als fopspeen. Maar het is al enkele jaren een scheldwoord of vloek. Als alternatief vond ik ‘bubblegum boobies’.

Dat is een song van rapper King Darus the Dragon uit 2014. Hij vindt de rap zelf geloof ik ook niet zo geslaagd, dus die kauwgom borsten kun je direct vergeten. Als song, want als alternatief klinkt het best aardig: bubblegum boobies.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 1 september 2018 door in de categorie 2018, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *